Kılıçdaroğlu Trabzon'da çevrecilere söz verdi
Haber61/Haber Servisi - CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu Trabzon’da inceleme ve ziyaretlerini sürdürüyor. Zorlu Grand Otel’de Karadeniz’deki Çevrecilerle bir araya gelen Kılıçdaroğlu çevreci temsilcileri ile 9 konu üzerinde ortak bir mutabakata vardıklarını
Haber61/Haber Servisi - CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu Trabzon’da inceleme ve ziyaretlerini sürdürüyor. Zorlu Grand Otel’de Karadeniz’deki Çevrecilerle bir araya gelen Kılıçdaroğlu çevreci temsilcileri ile 9 konu üzerinde ortak bir mutabakata vardıklarını söyledi.
Kılıçdaroğlu şunları söyledi;
9 konu üzerinde görüş birliği sağlandı. Birincisi çevre etki değerlendirme raporu bilimsel anlamda hazırlanmıyor ve dosyaya konmuyor. Temele sorun bu. Özel bürolarda hazırlanıp kes yapıştır yöntemiyle dosyalara konuyor. Bilimsel değil çevreye korumaya yönelik değil görüşleri oy birliği ile kabul edildi. İkinci konu biz doğanın haklarını korumak için STÖler olarak alınan kararlara karşı dava açıyoruz.
Yargıya başvuruyoruz. Yargı yürütmeyi durdurma kararı veriyor ama ilgili firma yargı kararlarına uymuyor. Hukuk devletinde herkes yargı kararına uyumalıdır. Birileri için geçerli birileri için geçersizse o ülkede hukuk devleti yoktur. Üçüncü konu Karadeniz’de uluslararası anlaşmalarla korunan doğa parçaları var. Dünya bunun üzerine titriyor ama ülkemizde bunlar korunmuyor. Dördüncü konu meralar özel mülkiyete konu edilemez. Ama maalesef yasalarda varken özel mülkiyete konu ediliyor.
Yargı kararlarına uyulmuyor. Sivil toplum örgütlerinin ortak talebi var. Bir araya geliyoruz doğa hakları için mücadele ediyoruz. Kendi olanaklarımızı değerlendiriyoruz ama yargı uzun ve pahalı bir süreç. Doğa hakları için açılan davalarına yargı harçlarından muaf tutulması gerekir. Bilir kişi rapor varsa bilirkişi ücretleri de hazine tarafından karşıla sın. Bizim mücadelemiz halkın çıkarları için yapılıyor.
Kendi dar olanaklarımızla yapıyoruz halkın mücadelesi için onların verdiğiv ergilerle yapılsın. Yeşil yol projesi bu projeyle ilgili STÖlerin ciddi kaygılar var yedindi konu bir yerde doğa hakkı kısıtlanıyorsa doğaya zarar veriliyorsa biz eylem yapıyoruz. Yürüyüş yapıyoruz. Biz hakkımızı savunuyoruz. Anayasadan kaynaklanan ama güvenlik güçleri bize hoyratça davranıyor. Yaşam savunucusuyuz diyorlar. Kelebeğin de suyun da hakkını koruyoruz. Üzerimize büyük baskılar geliyor.
Güvenlik sorunumuz var. Sekizinci konu su kullanım hakkı asla ve asla devredilmemelidir. Su topluma aittir. Su kullanım hakkı kamuya aittir. Bu konuda açaık ve kuralların konması verilmiş olan su kullanım hakkı sözleşmeleri iptal edilsin. Dokuzuncu konu mutlaka su yasası çıkarılmalıdır. Evrensel anlamda doğa hakkını koruyan. Bu konuları hem parti programımıza hemde seçim bildirgemize taşıyacağız. 9 konuda söz veriyorum.