Kılıçdaroğlu’ndan 11 maddelik açılım

11 maddelik engelli açılımını açıklayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Aslında hepimizin toplumda sorunları var ama sorunları en derinden yaşayanlar engellilerimiz" dedi.CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Kızılay Raymar Otel’de engelli vatandaşlarla

Kılıçdaroğlu’ndan 11 maddelik açılım

11 maddelik engelli açılımını açıklayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Aslında hepimizin toplumda sorunları var ama sorunları en derinden yaşayanlar engellilerimiz" dedi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Kızılay Raymar Otel’de engelli vatandaşlarla bir araya geldi. Toplantıya CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, CHP Genel Başkan Yardımcıları Yakup Akkaya, Mehmet Bekaroğlu, Şafak Pavey ile konfederasyon ve dernek başkanları ile engelli vatandaşlar katıldı. "Eşitlik, dayanışma ve demokrasi için geleceği birlikte kuruyoruz" sloganıyla düzenlenen toplantıda, engellilerin sorunları ve çözüm önerileri masaya yatırıldı. Toplantı öncesi engelli vatandaşlarla tek tek tokalaşan Kılıçdaroğlu, toplantının ardından alınan kararları açıkladı.

"TOPLANTIYI HEDİYE KARDEŞİMİZE ARMAĞAN EDİYORUZ"

"Aslında hepimizin toplumda sorunları var ama sorunları en derinden yaşayanlar engellilerimiz" diyerek sözlerine başlayan Kılıçdaroğlu, engellilerin sorunlarını görüştüklerini ve düşüncelerini aldıklarını belirtti. Toplantıya katkı sunan herkese teşekkürlerini ileten Kılıçdaroğlu, "Bu toplantıyı Konya’da Hediye kardeşimize armağan ediyoruz. Hediye, 30 yaşında ve beyin felci geçirmiş bir kardeşimiz. Babası diyor ki, ’Hediye bir gün bizden bir şey istedi fakat ne istediğini bir türlü anlatamıyor.’ 3 ay sonra öğrendik ki Hediye bizden parfüm istiyor. Biz oysa şöyle düşünüyorduk, ’karnını doyurduk, altını temizledik’ diye. Ama o bir kadın, o parfüm istiyor. O neden biz bu toplantıyı Hediye’ye armağan ediyoruz" ifadelerini kullandı.

11 MADDELİK ENGELLİ PAKETİ

Toplantıda 11 konuda görüş birliği sağlandığını açıklayan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Bunlardan birincisi, engelli derneklerinin yöneticileri diyor ki engellilere sosyal yardımlar yapılıyor. Bir sosyal devletin temel görevi zaten sosyal yardım yapmaktır. Ama sosyal yardımlar bir sömürü aracı olarak sakın ola ki kullanılmasın. Biz onurlu bireyleriz, sakın ola ki onurumuzla oynanmasın. Sosyal yardımları zaten devletin bütçesinden alıyoruz, dolayısıyla bunun istismar konusu edilmesi doğru değil diyoruz. İkinci konu, engelli dernekleri zaten zor koşullarda görev yapıyoruz. Bağışlarla ayakta durmaya çalışıyoruz. Madem ki devletimiz sosyal bir devlet, derneklere ve konfederasyonlara objektif koşullarda bütçeden yardım yapılsın. Böylece biz de sosyal devletin yanımızda olduğunu öğrenmiş olalım. Üçüncü konu, biz engelliler olarak kentlerde rahatlıkla dolaşamıyoruz, kentin sosyal yaşamına rahatlıkla katılamıyoruz, kentler bizim için yaşanamaz unsurlar olarak ortaya çıkıyor. Oysa biz de toplu taşıma araçlarına binmek istiyoruz, kentin sosyal yaşamından yararlanmak istiyoruz. Bu konuda bir yasa çıktı, belediyeler gereğini yapacaktır ama belli süre içinde belediyeler gereğini yapmadı, sonra bir başka yasayla bu ertelendi. Öyle anlaşılıyor ki yine belediyeler bu konuda görevlerini yerine getirmeyecekler. Arkadaşlarımızın ortak talebi, kentleri engelliler için yaşanabilir hale getirmeyen belediyelere ağır yaptırımlar uygulanması."

"MUHTAÇLIK AYLIĞI’ TANIMLAMASI ONURUMUZA DOKUNUYOR"

Dördüncü olarak engellilerin verilen sosyal yardımlardan eşit koşullarda yararlanamadığını söyleyen Kılıçdaroğlu, "Engelliler olarak ’bir ’muhtaçlık aylığı’ tanımlaması var. Muhtaçlık aylığı tanımlaması bizim onurumuza dokunuyor. Buna ’engelli yaşam aylığı’ deyin. Dolayısıyla biz gelirlerimizle orantılı değil, engelli olduğumuz için bu hakka sahip olduğumuzu bilelim. Eğer böyle olabilirse sosyal devlet de görevini yerine getirmiş olur. Beşinci konu, ’engelli olarak biz iş yaşamında görev almak istiyoruz, işimiz, aşımız olsun istiyoruz, kimseye muhtaç olmadan yaşamak, sigortalı olmak, çalışmak istiyoruz’ diyorlar. Yasalarla tanınmış belli kontenjanlar var ama hem özel sektör hem kamu açısından bunların yeterince kullanılmadığını, boş kadroların hala beklediği söyleniyor. Bu kadroların da kullanılması lazım. Daha da önemlisi işyeri çalışma koşullarının da engelliler için uygun hale getirilmesi lazım diyor arkadaşlarımız" ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, alınan bir diğer kararı açıklayarak, "Engelliler, ’bizim için parlamentodan güzel yasalar çıkıyor, biz de seviniyoruz ama sonra uygulamada yasaların bize sağladığı hakların büyük ölçüde kısıtlandığını görüyoruz’ diyor. Değerli arkadaşlarımız, bu kısıtların ortadan kaldırılması gerektiğini ifade ediyor" dedi.

"ZİHİNSEL ENGELLİ KREŞİ" TALEBİ

Engellilerin eğitimiyle ilgili de karar aldıklarını anlatan Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Engellilerin iyi koşullarda eğitilmesi lazım. Bu konudaki eğitim kurumlarının, özel eğitim kurumlarının güçlendirilmesi gerekiyor. Ayrıca kaynaştırma eğitiminin de güçlendirilmesi gerekiyor. Eğer topluma yararlı bireyler olarak yetişecekse devletin de bu konudaki görevini yerine getirmesi gerekiyor diyor değerli arkadaşlarımız. Sekizinci konu, zihinsel engellilerin pozisyonu. Zihinsel engellilerin diğer engellilere göre çok daha ağır sorunları var, aileleri bunlara bakmak zorunda. Şu talep bile ne kadar insani bir talep; ’bizim de cenaze törenlerimiz oluyor, bizim de düğünlerimiz oluyor, acı ve tatlı günlerimiz. En azından zihinsel engelli çocuklarımızı bırakabileceğimiz yerler olmalı, oraya bırakabilmeliyiz, birkaç saatliğine de olsa. Biz de sosyal hayatın bir parçası olarak acı ve tatlı günlerimizi paylaşabilmeliyiz’ diyor bu konudaki sivil toplum kuruluşları. Son derece insani talepler ve bu taleplerin özellikle belediyeler tarafından karşılanması gerekiyor. Dokuzuncu bir talep, engelliler diyorlar ki ’zaten hastaneye gitmek, tedavi olmak bir sorun. Ama bizden en azından sağlık ve tedavi hizmetleri, yardımcı cihazlar dolayısıyla katkı payı alınmasın. Zaten uzun süreli bir sorun yaşıyoruz, en azından bize biraz daha pozitif ayrımcılık yapılsın ve o da bizden alınmasın."

"ENGELLİLER SİYASETTE YER ALMALI"

"Engelliler siyasette yer almalı" talebini de dile getiren Kılıçdaroğlu, "Gayet güzel geliyorsunuz, burada konuşuyorsunuz, anlatıyorsunuz ama biz parlamentoda engelli olarak engellilerin sorunlarını kendimiz dile getirmek istiyoruz’ diyorlar. Dolayısıyla bunu yapabilirseniz o zaman engellilere karşı siyasi partiler de görevlerini yerine getirmiş olurlar. Son olarak engellilerin açacağı davalar. ’Biz zaman zaman davalar açıyoruz, hak arayışlarında bulunuyoruz ama mahkeme harçları o kadar pahalı ki davayı açmakta zorlanıyoruz. Sadece bireysel değil dernekler olarak da zorlanıyoruz’ diyorlar. Engellilerin açacağı davalar dolayısıyla icra takipleri ve harçlardan muaf olmalarını istiyorlar" ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, sözlerini "Ben bu ortak görüşleri dile getirdim. Ayrıca konfederasyon ve dernek başkanı arkadaşlarıma şunu da açıkça dile getirebilirim. Bu 11 konu CHP’nin seçim bildirgesinde yer alacak" diyerek tamamladı.

Kılıçdaroğlu, toplantının ardından toplantıya katılan engelli vatandaşları kapıya kadar uğurladı.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler