Kobani olaylarında 386 kişi tutuklandı
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Kobani bahane edilerek yapılan izinsiz gösteriler sonucu toplam 1598 şüpheli hakkında 73 soruşturma açıldığını, gözaltına alınan 894 kişiden 386'sının tutuklandığını söyledi.Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu'
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Kobani bahane edilerek yapılan izinsiz gösteriler sonucu toplam 1598 şüpheli hakkında 73 soruşturma açıldığını, gözaltına alınan 894 kişiden 386'sının tutuklandığını söyledi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu'nda, kamuoyunda 'Yargı Paketi' olarak bilinen 'Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşülmesine devam ediliyor.
'KOBANİ OLAYLARIYLA İLGİLİ 386 KİŞİ TUTUKLANDI'
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Kobani'nin bahane edilerek hukuk dışı olaylar gerçekleştirildiğini söyledi. Bu olaylarla ilgili şimdiye kadar 73 tane soruşturma açıldığını belirten Bozdağ, şüpheli sayısının bin 598 olduğunu, 894 kişinin de gözaltına alındığını ifade etti. Bu kişilerden 386 kişinin tutuklandığını dile getiren Bozdağ, 244 kişi hakkında adli kontrol kararı verildiğini söyledi. 5 kişi hakkında tahliye kararı verildiğini ifade eden Bozdağ, olaylarda 29 tane vatandaşın hayatını kaybettiğini vurguladı.
Madde 30'da yer alan "Hâkim ve savcı adaylığı dönemi sonunda yapılan yazılı sınavda başarılı olduğu hâlde Kurul tarafından mesleğe kabul edilmeyenler, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 60 gün içinde, mesleğe kabul edilmeleri talebiyle, Kurulun ilgili dairesine başvurabilirler" hükmüyle ilgili Bakan Bozdağ, bu kapsamda 3 tane hakim savcı olduğunu ve bunlardan bir tanesinin hayatını kaybettiğini söyledi. Şu an iki kişinin yararlanma imkanı olacağını dile getiren Bozdağ, HSYK 3. Dairesi'nin mesleğe kabul etmesi gerektiğini kaydetti.
Başka bir konuyla ilgili de Bozdağ, 324 kişinin başarı gösterdiğini, bir kişinin başarılı olmadığını; yeniden bir kişiye sınav hakkı verileceğini ve mesleğe kabul edileceğini söyledi.
'İSTİNAF MAHKEMELERİ FAALİYETE GEÇERSE HAKİM VE SAVCI İHTİYACI ARTACAK'
8 bin hakim ve savcı alımıyla ilgili ise Bozdağ, istinaf mahkemelerinn faaliyete geçirilmesi konusunda çalışmaların sürdüğünü belirtti. İstinaflar açılmasıyla birlikte ciddi sayıda hakim ve savcıya ihtiyaç olacağını dile getiren Bozdağ, şu anda da ihtiyaç olduğuna dikkat çekti.
Avrupa Birliği (AB) standartlarının ancak 2023'te yakalanabileceğini ifade eden Bozdağ, "Bu sene 3 bin 500 civarında hakim ve savcı alımı yapılacak. Hukuk mezunlarıyla ilgili ilanlar yapıldı. Avukatlarla ilgili de yapılacak. Aralık ayında yapılacak sınav için ÖSYM'den gün alınmış durumda. Ama mülakatları 2015'e kalacak. 2015'te de 3- 5 bin hakim savcı almayı planlıyoruz. 2015-216 yılları içinde AB ülkelerindeki sayıya ulaşmayı hedefliyoruz." şeklinde konuştu.