Madencilerin imdadına o yetişti
Zonguldak'ta, özel kömür işletmelerinin, "torba kanun"un yürürlüğe girmesinin ardından maliyetlerinin artmasını gerekçe gösterip üretimi durdurmasıyla işsiz kalan maden işçileri, geçimlerini sağlamak için defne yaprağı toplayıp satmaya başladı.Maden işçil
Zonguldak'ta, özel kömür işletmelerinin, "torba kanun"un yürürlüğe girmesinin ardından maliyetlerinin artmasını gerekçe gösterip üretimi durdurmasıyla işsiz kalan maden işçileri, geçimlerini sağlamak için defne yaprağı toplayıp satmaya başladı.
Maden işçileri, Kilimli ilçesine bağlı Çatalağzı beldesi Kırımsa Mahallesi'nde, kırsal alanda kendiliğinden yetişen defne yapraklarını topluyor. Bunları çuvallara dolduran işçiler, kilogramını 1 liradan haftanın belirli günlerinde mahalleye gelen toptancılara satıyor.
Hasan Durdu (43), 30 yıldır madenlerde çalıştığını ve ocaklarda üretimin durmasının ardından işsiz kaldığını söyledi.
Emekliliğine iki yıl kaldığını, işsiz kalmalarının ardından geçim sıkıntısı yaşadıklarından ötürü defne yaprağı toplayıp sattıklarını anlatan Durdu, şöyle konuştu:
"İşsiz kalmamızın ardından bize ne yediğimizi soran olmadı. İki çocuğum okuyor. Onlara defne yaprağından kazandığım parayla harçlık veriyorum. Mecbur kaldık defne yaprağı toplamaya. Bunu toplamazsak aç kalacağız. Her gün motosikletimle defne yaprağı toplamaya gidiyorum. Hem benzin paramı, hem evimin geçimini, hem de cep harçlığımı sağlamaya çalışıyorum. Topladığımız defne yapraklarından haftada 100-150 lira para kazanıyorum. Çocuklarımızın masrafı çıkıyor. Hiç çalışmasak ne yapacağız? Bu işi yaparak ekmeğimizi kazanmaya çalışıyoruz. İş yerlerimizin açılmasını istiyorum."
Adil Akbulut da (36), yaklaşık 20 yıl maden ocağında çalıştığını belirterek, "Ocakların üretime kapatılmasıyla çok sayıda kişi işsiz kaldı. Üretim olmadığı için kimse maaş vermiyor. Mecbur kaldık defne yaprağı toplamaya. Biz de kilogramını 1 liradan satıyoruz" dedi.
Herhangi bir gelirleri olmadığı için defne yaprağı toplayarak geçimlerini sağladıklarını dile getiren Akbulut, şunları kaydetti:
"Borçlarımız var, bunları ödemek zorundayız. Başka bir iş kaynağımız da yok. Burası ufak bir yer. Defne yaprağı toplayarak hem vakit geçiriyoruz, hem de aile bütçemize katkıda bulunuyoruz. İleride maden ocakları üretime açılır mı bilemeyiz ama çoğu vatandaş mahallemizde mağdur. İşsiz kalanlar mecburen defne yaprağı topluyor. Mahallemizde herkes defne yaprağı toplayarak geçimini sağlamaya çalışıyor. Bir çuval 20-25 kilogram geliyor. Yapabilirsen haftada 100-150 lira para kazanıyorsun. Para kazanmak için de bunu yapmaya çalışıyoruz. Kömür haricinde defne yaprağından geçinmeye çalışıyoruz."