Mecliste mayın tartışması

Genel Kurul'da Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç'in Başbakan Erdoğan'a yönelik sözlerine AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın verdiği yanıt iktidarla muhalefet arasında gerginliğe neden oldu. Genç, Başbakan Erdoğan'ın muhalefete yönelik “zihinleri

Mecliste mayın tartışması
Genel Kurul'da Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç'in Başbakan Erdoğan'a yönelik sözlerine AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın verdiği yanıt iktidarla muhalefet arasında gerginliğe neden oldu. Genç, Başbakan Erdoğan'ın muhalefete yönelik “zihinleri mayınlı” ifadesini eleştirerek “Bizim zihnimiz değil senin vicdanın mayınlı” dedi. AKP sıralarından Genç'e Başbakan için “Sayın”ifadesini kullanması yönünde laf atılırken Genç, “Saygı duymadığım insana sayın demem” dedi. Genç'in ardından söz alan AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın “Biz her şeyde yarışırız ama biz iftirada yarışamayız, biz ahlaksızlıkta yarışamayız biz edepsizlikte yarışamayız” şeklindeki sözleri ile birleşimi yöneten Meclis Başkanı Köksal Toptan'a yönelik uyarıları CHP, MHP ve Kamer Genç'in sert tepkisine neden oldu. DTP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan Meclis Genel Kurulu'nda uzun süre devam eden tartışma nedeniyle Meclis kürsüsünden erkek milletvekillerine “Bu kutsal mekanı erkek kahvesine çevirdiniz” diye seslendi.

Meclis Genel Kurulu'nda Türkiye ile Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi ve ihale işlemlerine ilişkin tasarının görüşmelerine, siyasi partilerin grup önerilerinin görüşülmesi nedeniyle henüz geçilemezken, Genel Kurul'da sinirler bir kez daha gerildi. CHP'nin grup önerisiyle ilgili konuşan Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, Kütahya Şeker Fabrikası'nın özelleştirilmesiyle ilgili konuşurken, Başbakan Erdoğan'ın, mayın tasarısıyla ilgili muhalefete yönelik “zihinleri mayınlı” ifadesini hatırlattı. Genç Başbakan Erdoğan'a “Bizim zihnimiz değil senin vicdanın mayınlı. Gelip burada konuşsun. AKP grubunda değil” şeklinde tepki gösterdi. AKP sıralarından Genç'in sözlerine Başbakan için “Sayın” ifadesini kullanması için laf atılınca Genç “Saygı duymadığım bir insana sayın demem. Ben ona hesap sorarım. Kendi yandaşlarına kamu kaynaklarını aktaran bir başbakan hiçbir dönemde görülmemiştir.” diye konuştu.

-BOZDAĞ: AHLAKSIZLIKTA EDEPSİZLİKTE YARIŞAMAYIZ-

Genç'in konuşmasının ardından söz alan AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ise Genç'in sözlerine tepki gösterdi. Birleşimi yöneten Meclis Başkanı Köksal Toptan'ı da uyaran ve içtüzüğün 67'nci maddesini uygulamasını isteyen Bozdağ'ın “Biz her şeyde yarışırız ama biz iftirada yarışamayız, biz ahlaksızlıkta yarışamayız biz edepsizlikte yarışamayız” şeklindeki sözleri muhalefetin sert tepkisine yol açtı. CHP ve MHP Grup Başkanvekilleri tepkisini “Bu genel kurulda bir milletvekiline karşı ahlaksızlık, edepsizlik ifadesinde bulunuldu. Buna müsaade edilmemeli, Bekir Bozdağ sözünü geri alsın” sözleriyle ortaya koydu. Bozdağ'ın ifadelerinin kabul edilemez olduğunu “ahlaksızlık” ve “edepsizlik” kelimelerini kullanmasının talihsizlik olduğunu belirten grup başkanvekillerine Toptan “Benim anladığım genel olarak böyle bir ifadede bulundu” karşılığını verdi. Bozdağ ise yerinden söz alarak “Hakaret kastım yoktur, kimsenin üzerine almasına gerek yok” dedi. Muhalefet milletvekilleri Bozdağ'ın sözünü geri alması konusunda ısrarlı davranırken, Toptan'ın bir kez daha konuşmak üzere Bozdağ'ı kürsüye çağırması muhalefetin tepkisine neden oldu.

-CHP'Lİ ÖZYÜREK'DEN MECLİS BAŞKANI'NA “ADİL YÖNETMİYORSUNUZ” ELEŞTİRİSİ-

Genel Kurul'da iktidar ve muhalefet arasındaki tartışma karşılıklı laf atmalarla devam ederken, CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek ise Meclis Başkanı Toptan'a “Burayı adil yönetmiyorsunuz” diye bağırdı. Toptan ise “Çok kötü bir şey söylüyorsunuz, grup başkanvekilleri konuşmak istedi de söz vermedim mi?” karşılığını verdi. Özyürek ise “Meclis başkanı adaletini kaybetmemeli” dedi. Bozdağ kürsüde yaptığı konuşmada, genel bir değerlendirme yaptığını yineledi ve “Başbakan ile ilgili ağır laflar edildiği, gönül isterdi ki aynı tavır orda da konulsun” diye konuştu. CHP'li Mevlüt Aslanoğlu ise Bozdağ'a “ahlaksız kim?” diye bağırdı.

Toptan Bozdağ'ın ardından muhalefet grup başkanvekillerine yeniden söz verdi. CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, Kamer Genç'in kendisini savunabileceğini, onu savunmak için söz almadığını belirterek “Ben parlamentoyu savunuyorum. Bir grup başkanvekili gelip Meclis başkanını ikaz edecek, açıkça hakaret edecek ve AKP grubu alkışlayacak. Sayın Genç 'ne ahlaksız' dedi ne 'edepsiz.' Sayın Genç'e 'ahlaksız ve edepsiz' denildi.” Dedi. Okay'ın konuşmasına AKP sıralarından itiraz edilirken Okay “Bu parlamentonun saygınlığını hep birlikte koruyacağız. Kimseye hakaret ettirmeyeceğiz, hakaretle eleştiriyi karıştırmayacağız” dedi. MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da Kamer Genç'i savunma arzusuyla kürsüye çıkmadığını belirterek “Milletvekilleri tenkitlerini yapabilir, hakarete kimsenin hakkı yok. Devlet büyüklerine hakarete de kimsenin hakkı yok” dedi. Şandır'ın bu sözleri AKP sıralarından alkış alırken, Şandır “Burası tahrik kürsüsü değil. Sayın Bozdağ o kelimeyi geri almalı” dedi.

-“BURAYI ERKEK KAHVESİNE ÇEVİRDİNİZ”-

DTP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan da yaptığı konuşmada “birbirinin üzerine yürüyen, küfür eden”herkese karşı olduğunu belirtirken, erkek milletvekillerine “bu kutsal mekanı erkek kahvesine çevirdiniz” diye seslendi. Kurtulan'ın sözlerine Toptan ise “Buyurun oldu mu şimdi” diye karşılık verdi.

-“BEN DE BİR KERAMET VAR Kİ MİLLET BENİ SEÇİYOR”-

Grup başkanvekillerinin konuşmalarının ardından Genç yeniden söz alarak kimseye hakaret etmediğini ancak AKP grubunun eleştiri ile hakareti birbirine karıştırdığını söyledi. 6-7 dönemdir milletvekili olduğunu belirten Genç “Ben de bir keramet var ki bu millet beni seçiyor. Buradan soyguncularla talancılarla karanlıkla mücadele edeceğime şerefim üzerine yemin ediyorum” dedi.

-BOZDAĞ SÖZÜNÜ GERİ ALDI GENÇ “YANLIŞ ANLAŞILDIM” DEDİ-

Genel Kurul'da devam eden tartışmaların ardından Meclis başkanı Köksal Toptan, Genç ve Bozdağ'ın konuşma tutanaklarını inceledi. Toptan tutanakları okumasının ardından da Genç ve Bozdağ'dan sözlerini geri almalarını istedi. Genç “yanlış algılandım” derken Bozdağ sözünü geri aldı. Genel Kurul'da yaşanan tartışmanın ardından Toptan birleşime 15.00'e kadar ara verdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler