Mevsimlik tarım işçilerinin sorunu TBMM'de
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın mevsimlik gezici tarım işçilerinin çalışma ve sosyal hayatlarını iyileştirme projesiyle 4 yıl boyunca göç alan 38 ile toplam 96 milyon lira kaynak aktarıldığını bildirdi.
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın mevsimlik gezici tarım işçilerinin çalışma ve sosyal hayatlarını iyileştirme projesiyle 4 yıl boyunca göç alan 38 ile toplam 96 milyon lira kaynak aktarıldığını bildirdi.
TBMM Genel Kurulu'nda mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını ilişkin önergelerin görüşmelerine başlandı.
Kılıç, tüm siyasi partilerce verilen önergelerin birleştirilerek görüşülmesi sırasında hükümet adına yaptığı konuşmada, mevsimlik tarım işçilerinin yıllardır Türkiye'nin gündeminde bir konu olduğuna işaret etti. Evlerini geride bırakarak ülkenin dört bir yanında iş ve aş arayan bu kişilerin, yaşadıkları yerlerde istihdam olanaklarına kavuşmalarını arzuladıklarını belirten Kılıç, şunları söyledi:
"Ancak hayat şartlarının zorluğu, işleyecek topraklarının olmayışı veya yetersiz oluşu vatandaşlarımızı kısmi bir göçe zorlamaktadır. Mevsimlik tarım işçilerinin bu gurbet yolculuğu, çeşitli sosyo ekonomik zorlukları da beraberinde getirmektedir. Aileleriyle birlikte başka illere çalışmaya giden vatandaşlarımız ulaşım, barınma, eğitim, sağlık, güvenlik, sosyal çevre ve ilişkiler gibi konularda çeşitli sıkıntılarla karşı karşıya kalmaktadırlar."
Bu sıkıntıları gidermek amacıyla Başbakanlık genelgesi yayınlandığını, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın da 2010-2013 yılları arasında mevsimlik gezici tarım işçilerinin çalışma ve sosyal hayatlarını iyileştirme projesi başlattığını aktaran Kılıç, bu proje ile 4 yıl boyunca göç alan 38 ile toplam 96 milyon lira kaynak aktarıldığını anlattı. Kılıç, bu kapsamda sağlık, eğitim, barınma, altyapı gibi alanlarda 326 bin mevsimlik tarım işçisine hizmet götürüldüğünü de bildirdi.
Proje hakkında bilgi de veren Kılıç, "Bu projeler yerel yönetimlerimizin katkılarıyla devam edecektir. Bunun yanında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak mevsimlik işçilerimizin yoğun olarak yaşadığı illerimiz başta olmak üzere ülkemizin genelinde toplum yararına programlar uygulanıyor. Bu programlarımızdan son beş yıl içinde 672 bin kişi yararlandı. Bu programlarımızda amacımız vatandaşlarımızı yaşadıkları yerlerde istihdam olanaklarına kavuşturmaktır" diye konuştu.
Kılıç, tüm çalışmalara rağmen sorunların bitmediğini, ancak çözüme ulaştırmak için hükümet olarak azami gayret sarf ettiklerini sözlerine ekledi.
-"İsrafçı, müsrif bir hükümete dönüştünüz"
HDP adına söz alan Hakkari Milletvekili Adil Zozani de tarım işçilerine yönelik bir komisyonun kurulacak olmasını sevindirici olarak nitelendirirken, "Ancak bu komisyonların kurulması için illede işçilerin ölmesi gerekmiyor. İnsanlar ölmeden Meclis'in bu tarz tedbirleri geliştirecek refleksleri göstermesi gerektiğini düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu. Tarım sektöründe çalışan mevsimlik işçilerin hiçbir sosyal güvencesi olmadığını ifade eden Zozani, "AK Parti hükümetleri döneminde, 11 yıllık dönemde ortalama yılda bin 315 işçi ölüyor" dedi.
Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın yapımı için harcanan para ile yeraltı madenlerine binin üzerinde yaşam odası yapılmasının finanse edilebileceğini söyleyen Zozani, "İsrafçı, müsrif bir hükümete dönüştünüz. İşçilerin hak ve hukukunu en son düşünür duruma geldiniz. Ucuz emek sömürüsü mekanizmasını işleterek bu noktaya geldiniz" diye konuştu.
MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı grubu adına yaptığı konuşmada, mevsimlik işçilerin çalışma koşullarının zorluğuna değindi. Kalaycı, "Tarım işçisi aileler, çadırlarda tek odalı evlerde barınırken, maden ocaklarında yaşam odaları yapılması teklifi reddedilirken milletin parasıyla, 1,5 katrilyon liraya bin odalı saltanat sarayı yaptıran, tarım işçileri kamyon kasalarında taşınırken, balık istifi arabalara binmek zorunda kalırken, milletin parasıyla 410 trilyon liraya yeni uçak alanlar tüm bunların hesabını vermek zorundadır" diye konuştu.
Kalaycı komisyonun kapsamına taşeron işçiler ile kamuda çalışan mevsimlik işçilerin de alınması gerektiğini belirterek, onların da sorunlarına acil çözüm üretilmesini istedi.
CHP Grubu adına söz alan Ankara Milletvekili Gökhan Günaydın ise önergeler üzerinde hükümet adına Gençlik ve Spor Bakanı'nın yalnızca 4 dakikalık bir konuşma yaptığını ifade etti. Kılıç, bunun soruna ne kadar samimiyetle yaklaşıldığının göstergesi olduğunu savunarak, durumu eleştirdi.
Mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarından yüzde 94'ünün düzenli okula gidemediklerini savunan Günaydın, barınma ve temizlik ihtiyaçlarını gideremediklerini, bulaşıcı hastalıklarla boğuştuklarını, ölümle burun buruna yaşadıklarını söyledi.
Günaydın, "Biz bu arkadaşlarımızı kamyon kasalarında traktör kasalarında öldükleri zaman hatırlarız. Hergün yüzlerce insan ölür ama biz bunu bizden uzak bir dizi film gibi izlemeye devam ederiz" dedi.
AK Parti'nin mevsimlik tarım işçilerine yönelik genelgeler, yönetmelikler çıkardığını ancak masa başında hazırlanan ve hayata geçirilmeyen bu düzenlemelerin herhangi bir sonuç vermediğini savunan Günaydın, "Amacımız gerçekten yapıyormuş gibi görünmek mi, yoksa bu 2 milyon insanın yaşamını, empati yapmak suretiyle doğru dürüst bir standarda çekmek konusunda bir çaba göstermek mi?" diye sordu.
Günaydın, yalnızca mevsimlik tarım işçilerinin değil, tarım sektörünün genelinin de büyük sıkıntılar yaşadığını aktardı.
-Bakan Müezzinoğlu, CHP sıralarında oturdu
Bu arada Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Genel Kurul Salonu'nda bir süre CHP sıralarında oturarak, CHP'nin İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı ve Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal ile sohbet etti.