Önümüzdeki Ayların Polemikleri

Seçimden tek başına iktidar olarak çıkan AKP, aldığı yüksek oy oranına rağmen cumhurbaşkanını tek başına seçebilmek için gerekli 367 milletvekilini çıkaramadı.
Önümüzdeki Ayların Polemikleri


Seçimden tek başına iktidar olarak çıkan AKP, aldığı yüksek oy oranına rağmen cumhurbaşkanını tek başına seçebilmek için gerekli 367 milletvekilini çıkaramadı.

Bu nedenle gözler, seçimden önce cumhurbaşkanı seçimi için uzlaşma arayacağı mesajını veren Başbakan Tayyip Erdoğan'a çevrildi.

Erdoğan'ın CHP ve MHP ile uzlaşma arayıp aramayacağı henüz belli olmazken, görüşmek için, "PKK'yı terör örgütü olarak reddetme" koşulunu öne sürdüğü DTP'lilerden oluşan bağımsızlar blokundan destek isteyip istemeyeceği merak ediliyor.

Seçimin ardından gözler Anayasa Mahkemesi'nin "367" kararından sonra uzlaşma olmaksızın seçilmesi zora giren 11. cumhurbaşkanlığı seçimine çevrildi. Anayasa Mahkemesi, 22 Temmuz erken seçimine giden yolu açan kararında, TBMM Genel Kurulu'nda 367 milletvekilinin oturuma katılmaması halinde cumhurbaşkanlığı seçimi için oylamaya geçilemeyeceğine hükmetmişti.

DTP SORUSU

AKP, sağladığı yüksek oy desteğine rağmen MHP'nin yüzde 10'luk ülke barajını aşarak TBMM'ye AKP ve CHP ile birlikte girmesi nedeniyle 367 milletvekiline ulaşamadı. Bu nedenle, seçimden önce Köşk için uzlaşma arayacağı mesajını veren Erdoğan'ın, DTP ile pazarlık yerine, öncelikle CHP ve MHP'nin de benimsediği bir isim üzerinde durabileceği belirtiliyor.

Ancak, Erdoğan'ın 367'ye ulaşabilmek için büyük bölümü DTP'lilerden oluşan bağımsız milletvekillerinden de destek isteyebileceği belirtiliyor.

İlk sonuçlara göre, TBMM'ye giren yaklaşık 30 bağımsız milletvekili arasında eski Başbakan Mesut Yılmaz, seçim için ÖDP Genel Başkanlığı'ndan ayrılan Ufuk Uras, eski BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve Kamer Genç de bulunuyor. Diğer bağımsızların büyük bölümünü DTP'liler oluşturuyor.

DTP İLE RANDEVU RESTLEŞMESİ

Erdoğan, seçim öncesinde DTP'lilerle görüşmek için, "Terör örgütü PKK'yı reddetmeleri" koşulunu önü sürmüş ve şunları söylemişti: "Bir ara, 'bizim arka bahçemizdir' diye bir ifade kullandılar. 'PKK bir terör örgütüdür' demelidir. Benden randevu istiyorlar, vermem. Bu ifadeyi kullanmadıkça, tam aksine 'arka bahçemiz' dedikçe veremem.

Siyasi işbirliği yapmam. Mümkün mü? Olmaz." DTP, Erdoğan'ın bu sözlerine, "Seçimden sonra büyük olasılıkla biz değil, kendisi randevu isteyecek. Ciddi bir tutarsızlığa düşmemek açısından, herkese söylemlerinde daha dikkatli olmalarını tavsiye ederiz" yanıtını vermişti. DTP, PKK'yı hedef alan bir açıklama yapmadı. Erdoğan'ın Çankaya için bu partiyle temas kurup kurmayacağı merak ediliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir