Ortahisar Parmakla gösterilecek
Cumhur İttifakı Ortahisar Belediye Başkan Adayı Ahmet Metin Genç, yeni dönemde Ortahisar'a değer katacak projeleri bir bir hayata geçireceğini söyledi.
"Yeni kurulan beş yıllık bir belediye olmamıza rağmen herkes eski Ortahisar ile yeni Ortahisar arasındaki farkı görüyor" diyen Başkan Genç, Ortahisar'a geçen beş yıllık süre zarfında birçok projeyi hayata geçirdiğini söyledi.
PROJE YELPAZEMİZ GENİŞ
"Yaptığımız ve yapacağımız projelerle Ortahisar'ımız, yeni dönemde kabuğunu kıracak" diyen Başkan Genç, yeni dönemde de Ortahisar'a vizyon katacak ulaşımdan altyapıya, kültür ve sanat projelerinden turistik projelere kadar çok geniş bir yelpazede program hazırladığını ifade etti.
TRAFİK SORUNU ÇÖZÜLECEK
Ortahisar'ın en büyük sorunlarından bir tanesinin ulaşım olduğunu belirten Başkan Genç, konuyla ilgili Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa olarak çözümler üreteceğini söyledi. Genç, "Ortahisar gibi 330 bin nüfusa sahip bir ilçenin çözülmesi gereken sorunları var. Bu anlamda ulaşım ve trafik sorunun vatandaşlarımızın bizden en çok talep ettiği ve en çok bizi bunaltan sorunların başında geliyor. Hem zaman, hem de işgücü kaybına neden oluyor. Bu nedenle ulaşım konusunda Büyükşehir Belediye başkanımızın önderliğinde raylı sistem dahil olmak üzere ciddi manada çözüm üretilecek. Maraş ve Gazipaşa caddelerinde trafik yükünü azaltacak, yeşil odaklı, kültür ve sanat ağırlıklı olacak şekilde yeniden düzenleyeceğiz. Kunduracılar ve Uzun Sokak'ta aynı anlayışla hayata geçireceğiz. Bisiklet yolunu uygun alanlara yapacağız. Bu alanları kazandırmak hedefimiz. Biz de sokak kültürü ayrıdır. Sokaklarımıza canlılık katmak için Yaşayan Sokak projesini hayata geçireceğiz." diye konuştu.
MAĞMAT'TA TURİZM ÇEŞİTLİLİĞİ YARATACAĞIZ
Tarihi İpekyolu Projesi'ni çok önemsediğini belirten Başkan Genç, "Mağmat'ta yapacağımız Tarihi İpekyolu Projesi bizim vizyon projemizdir. Bütün milletvekillerimizin, bakanlarımızın gayretiyle beraber 600 dönümlük alanı belediyemize tahsis ettik. Yeni dönemde de hızlıca adımlar atacağız bu konuda. Avan projesini ve tasarım çalışmalarını tamamladık. Hayata geçmesiyle birlikte spor tesisleri, seyir terası, gözlem evi, seyir kulesi, yürüyüş yolları ve doğa turizmi ile birlikte çeşitliliği yaratacak önemli bir destinasyon ve vizyon projemiz olacak." diye konuştu.
EL SANATLARI ÇARŞISI KURACAĞIZ
Zağnos Vadisi’nde kurulacak pazarda halkımızla ve şehrimizi ziyaret eden yerli-yabancı turistlerle buluşturacağız. Böylelikle ürettiklerini satmak için mekân sorunu olan vatandaşlarımızın el emeği göz nuru ürünleri ile hem ekonomiye katkıda bulunmalarını hem de el sanatlarımızın gelecek nesillere ulaşmasını sağlayacağız. Mahalle kıraathaneleri oluşturacağız. Buralarda internet sınırsız ve ikramlarımız ücretsiz olacak. Ve gençleri teknolojik bağımlılığından kurtaracağız.
HALK PLAJI VE İSKELE PARK
Deniz kenti Trabzon'da bir plajın olmamasının eksiklik olduğunu belirten Başkan Genç, "Merkezde bir plajımız yok. Bunu büyükşehir ile istişare edip sahilimizde bir plajı projesi hayata geçireceğiz. Pelitli sahilinde bunu yapmayı planlıyoruz. Ayrıca Büşükşehir belediyemizle irtibata geçerek sahilimizde bir iskele park kurma hedefimiz var. Avcılık ve atıcılık konusunda Trabzon önemli bir şehir ama bu konuda bir merkez yok. Ortahisar'da avcılık ve atıcılıkla ilgili bir merkez kurarak bu sporlarla ilgilenenler için modern bir tesisi hayata geçireceğiz. Bu merkezde okçuluk dahil bütün atıcılık faaliyetleri icra edilebilecek." diye konuştu.
ÇOCUK ŞEHRİ ORTAHİSAR
"Yeni dönemde çocuklar için birçok projemiz bulunuyor... Burası bir olimpiyat şehri. Çocuklarımıza hitap eden Karadeniz'e kıyısı bulunan ülkelerle birlikte Çocuk Oyunları Merkezi kuracağız. Ve Karadeniz'e kıyısı olan bütün ülkelerden çocuklar ilçemize gelerek kendi yerel oyunlarını sergileyecekler. Bizim yöremize ait yerel ve ulusal oyunlar da burada çocuklarımız tarafından tekrar yaşatılacak. Geçmiş dönem projelerimizden olan Sunay Akın'ın oyuncak Müzesi'ni bu dönem Trabzon'a mutlaka getireceğiz."
DİSNEYLAND ORTAHİSAR'A GELECEK
Çocukların keyifli zaman geçirebilecekleri ve doyasıya eğlenebilecekleri oyunlar oynayabilecekleri bir eğlence parkı projemiz var.. Tıpkı Disneyland ve Vailand gibi bir eğlence mekanı planlıyoruz. Bunu Gülcemal alanı içinde Büyükşehir Belediyemiz yapacak. Bu konuda Büyükşehirden ayrı olarak biz de kendi çapımızda yeni bir proje hazırlayacağız. Ve çocuklarımız için çeşitli oyun araç gereçlerinin olduğu otomat oyun sistemleri ile donatılan projeyi hayata geçireceğiz.
GENÇLİK KÜTÜPHANESİ
Gençlerin Ortahisar'ı için daha iyi bir kütüphaneyi hayata geçireceğiz. Hem bilimsel amaçlı kullanabilecekleri hem de sosyal amaçlı etkinliklere hizmet edecek bir kütüphane fikrimiz var. Çok amaçlı semt sahaları yapacağız. Kavala ve Bulak yaptık. Soğuksu'da yapıyoruz. Yeni dönemde bunları yapacağız. Kadınlar yüzme Havuzu konusunda Büyükşehir adım atacak. Bunu biz hayata geçiremedik. Sadece gençler ve çocuklar için değil kadınlarımız için de projelerimiz var. Kadın girişimcileri destekleme merkezi kuracağız. Kadın girişimcilerimize bir nevi kılavuzluk ve rehberlik hizmeti vererek onları destekleyecek bir merkez kuracağız. Yaşlılarımızı da unutmadık...Her zaman saygı duyduğumuz büyüklerimiz için, onların güzel vakit geçirmelerini temin etmek için ikinci bahar yaşam merkezi kuracağız.
ŞEFKAT EVİ
"Civar illerden gelen hastalarımız, engellilerimiz için şefkat evi kuracağız. Engellilerin yaşama intibakını sağlamak için engelsiz yaşam merkezi kuracağız. Ve engelsiz kent mekanları ile birlikte onların konforunu yükselteceğiz. Down sendromlu kardeşlerimizin çalıştığı kafeleri artıracağız. Hem onların istihdamına katkı sunacağız, hem de sosyalleşmelerini temin edeceğiz. Sokak hayvanları için derneklerimizle birlikte Sokak hayvanlarını tedavi merkezleri kuracağız. Hobi ve huzur ve bahçeleri kuracağız. Afet eğitim merkezi kuracağız. Gelişen trendimiz turizm."
SPOR MÜZESİ VE SU PARKI
Su parkımızı yapamamıştık. Gülcemal Projesi içinde büyükşehir bunu hayata geçirecek. Biz de daha küçük bir alanda buna benzer bir projeyi hayata geçirmeyi planlıyoruz. Kalepark'ın halkımıza açılması hep beklenen bir şeydi... Burayı halka açıp deniz müzesini oraya kazandıracağız. Kemeraltı 2. ve 3. etabını tamamlayıp güzel bir tarihi mekana bir ticaret müzesi kuracağız. Yavuz Selim'in sahasının korunduğu alanda bir spor müzesi kuracağız. Bunların yanında şu anda kaymakamlık binası olarak kullanılan tarihi binayı arkeoloji müzesi yapmayı planlıyoruz. Dört bin yıllık tarihi bulunan şehrimizde böyle bir müzenin çok anlamlı olduğunu düşünüyorum.
ATAPARK YENİDEN DÜZENLENECEK
Atapark'ımız biraz yalnız kaldı gibi gözüküyor. Atapark'ımızı, Büyükşehir ile birlikte tarihi anlayışına uygun olarak yeniden ele alacağız. Buraya yeni bir meydan kazandıracağız. Suriçi alanımızda bir Arkeoloji Müzesi kuracağız. Bu zengin tarihimizi sergileyeceğiz. Tünel Akvaryum alanında Işık Müzesi yaparak şehrimize yeni bir görsellik kazandıracağız.
GANİTA - AYASOFYA KÜLTÜR PROJESİ
Kültür odaklı turizme ağırlık vereceğiz. Buradaki temel amacımız kenti ziyaret eden yerli ve yabancı turistler için bir kültür rotası oluşturmak. Oluşturacağımız kültür rotalarıyla turistlerin şehrimizde kalma sürelerini uzatarak, ticaret alanlarına uğramalarını sağlayacağız. Böylece turizmin kent ticaretine katkısını artıracağız. Çalışmamızın ilk etabı Ganita - Ayasofya Kültür Rotası Projesidir. Bu proje kapsamında cadde, sokak, bulvar düzenleme projelerimizi de bünyesinde tutarak birlikte Kemeraltı Çarşısı niteliğinde yeni bir kültür ve turizm rotası oluşturacağız.
SURİÇİ KÜLTÜR ROTASI
Başkan Genç'in en önemli projeleri arasında tarihi Suriçi'nin turizme kazandırılması yer alıyor. Genç, konuyla ilgili, "Trabzon tarihte “Kuleler ve Kapılar Şehri” olarak biliniyor. Turizm potansiyelini güçlendirmek, kültür turizmini geliştirerek çeşitlilik sağlamak için Suriçi'yle ilgili projelerimiz var. Trabzon'un en büyük tarihi miraslarından olan Suriçi'nde, Komminos Krallığından kalma eserleri, yer altı tünellerini restore ederek turizme kazandıracağız. Bunların neticesinde de turizmde ürettiğimiz katma değeri ve istihdamı artırmak amacı ile tarihi şehir merkezimizde “Suriçi Kültür Rotası” çalışması yapacağız. Yukarı Hisar, Orta Hisar ve Aşağı Hisar bölgelerini içeren bu çalışma ile kaybolan tarihi ve kültürel mirasımızı restorasyon ve diğer düzenlemelerle gün yüzüne çıkaracağız. Böylece şehrimizin tarihi ile ilgili bilinci artırmayı hedefliyoruz. "ifadelerine yer verdi.
BASIN MÜZESİ
1865 yılında Anadolu’daki ilk matbaanın kurulduğu, 1869 yılında ikinci gazetenin çıkarıldığı Trabzon'da bir basın müzesinin anlamlı olacağını düşünüyorum. Her dönemde basının en güçlü yerlerinden biri olan şehrimizin bu büyük hafızasının geleceğe aktarılması amacı ile içerisinde dijital arşivlerin de bulunduğu “Basın Tarihi Müzesi”ni, şimdiki Kaymakamlık Binasında hayata geçireceğiz.
BOZTEPE'YE SEYİR TERASI
Ortahisar'ın en hakim noktası olan Boztepe'ye seyir terası kurulacağını belirten Başkan Genç, "Şehrimizin manevi önderi olan Ahi Evren'i Boztepe’de yeni bir proje ile hem yaşatmak, hem de halkımızın alanı daha nitelikli kullanımını sağlamak için “Boztepe Ahi Evran Kentsel Tasarım Projesi”ni hayata geçireceğiz. Eyüp Sultan gibi manevi önderimiz olan Ahi Evren'i de içine alacak kültür ve turizm amaçlı projeyi hayata geçireceğiz. Burada güzel bir müzeyi hayata geçirerek burayı güzel bir seyir terasıyla taçlandıracağız. Torul'daki seyir terası gibi bir projeyi burada hayata geçireceğiz." diye konuştu.
TARİHİ ÇEŞMELER ONARILACAK
Ortahisar'da Osmanlı'dan kalma 39 adet tarihi çeşme bulunduğunu belirten Başkan Genç, bunlardan 13 tanesinin aslına uygun olarak restore edileceğini belirterek, "Tarihi çeşmelerimizden 13 tanesini yapacağız ve kullanıma açacağız. Bursa ve İstanbul'da olduğu gibi burada da fetih müzesi kuracağız. Ve kadim tarihimize ışık tutacağız." dedi.
KÜLTÜR VE SANAT MERKEZİ
Kültür ve sanatsal faaliyetlere destek için kültür ve sanat merkezi kurulacağını belirten Başkan Genç, "Eksikliğini hep hissettiğimiz kültür ve sanat merkezini büyük bir mutlulukla ve şükranla ifade etmek istiyorum. İçinde opera, bale, müzik konserlerinin icra edileceği kültür ve sanat merkezi kuracağız. Sanata ve sanatçımıza çok çok destek olmalıyız." dedi.
61 BİN FİDAN DİKİLECEK
Yeni dönemde Ortahisar'a en az 61bin fidan dikmeyi hedeflediklerini ifade eden Başkan Genç, "Yeşil Ortahisar hedefimizi de tamamlayacağız. En az 61 bin fidan dikerek, yeşili artıracağız. Bu bizim boynumuzun borcudur. Geleceğimize bırakacağımız bir mirastır. Bu şehirde yeşili bir metre kare de olsa artırmak bizim için önemlidir. " sözlerine yer verdi.
Genç, "Çatılarımıza görsellik katmak için projeler geliştireceğiz. Sıfır atık projemizi hayata geçireceğiz. Yeraltı çöp konteynerleri yaparak çirkin görüntülerden ilçemizi kurtaracağız. Güney tarafında meyve bahçeleri kuracağız. Ekopark gibi parklarımızı artıracağız. Çukurçayır, Pelitli, Yalıncak, Erdoğdu'da yeni parklar yapacağız." dedi.
KENTSEL DÖNÜŞÜME AĞIRLIK VERİLECEK
Kentsel dönüşüm projelerine ağırlık vereceğini belirten Başkan Genç, bu amaçla Çağlayan, Erdoğdu ve Pelitli kentsel dönüşüm projelerinin hayata geçirileceğini belirterek, "Kentsel dönüşüm önceliğimiz... Pelitli, Çağlayan ve Erdoğdu'da kentsel dönüşüm projelerimizi hayata geçirerek ilçemizi modern bir görünüme kavuşturacağız. Kireçhane'de açtığımız pazar gibi organik Aygören ,Çağlayan, Akoluk, ve Yalıncak mahallelerimizde bu pazarları açacağız. Mahallerimizdeki eski okullarımızı devralarak kurslar açacağız. Kırsal mimarimizi ve yerel mimarimizi devam ettirmek için projeler hazırlayacağız." dedi.
MAHALLELERDE İSTİŞARE MECLİSLERİ
Katılımcı belediyecilik anlayışının gereği olarak mahallelerde istişare meclisleri kuracağını ifade eden Başkan Genç, "Mahallelerimizde de istişare meclisleri kuracağız. Her mahallenin sorunu bu meclislerde görüşülecek ve tartışılacak." dedi.
24 SAAT KESİNTİSİZ HİZMET
Halka hizmetin gereği olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın genelgesi gereği belediyeleri 7/24 hizmete açık tutacağını belirten Başkan Genç, "Belediyemizi 2/24 açık tutacağız. Vatandaş istediği sorunu, istediği zaman diliminde dile getirerek bize başvurabilecek.
AKILLI ŞEHİRCİLİK VE MOBİL BELEDİYECİLİK
Teknolojik imkanlardan mümkün olduğunca istifade edeceklerini belirten Başkan Genç, bunun için Ortahisar ile ilgili konularda dijital veri tabanı oluşturulacağını dile getirerek, "Teknolojiden istifa ederek daha erişebilir belediyecilik anlayışını hayata geçireceğiz. Şu anda E-Devlet üzerinden ve kendi internet sitemiz üzerinden vatandaşlarımız tapu, kadastro, su, emlak vb. bütün konularda belediyemize gelmeden bütün işlemlerini halledebiliyor. Bu anlamda mobil belediyeciliğin bütün imkânlarını kullanıyoruz. Veri toplama merkezleri oluşturacağız. İlimizde 17 tane engelli derneğimiz var. Bunların üyeleri var. Bizim bilmediğimiz engelli kardeşlerimiz var. Bunları ve ilçemizle ilgili diğer konulardaki bilgileri, veri tabanında toplayarak kayıt altına alacağız." ifadelerine yer verdi.