Seçim barajı siyasi partileri böldü

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan barajın düşmesine karşı çıkarken, AK Parti içinde barajın en fazla bir iki puan düşürülmesine sıcak bakılıyor. CHP ''Sıfır'' BDP ise ''Yüzde 3'' olmasını öneriyor. Gazeteport'ta yer alan habere göre, hükümet, çözüm sürecine y

Seçim barajı siyasi partileri böldü

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan barajın düşmesine karşı çıkarken, AK Parti içinde barajın en fazla bir iki puan düşürülmesine sıcak bakılıyor. CHP ''Sıfır'' BDP ise ''Yüzde 3'' olmasını öneriyor. Gazeteport'ta yer alan habere göre, hükümet, çözüm sürecine yönelik hazırlıklarını sürdürdüğü "Reform" paketi kapsamında BDP ve CHP'nin de istediği seçim barajının düşürülmesini tartışıyor. Barajın düşürülmesiyle birlikte daraltılmış bölge seçim sistemine geçilmesi formülü de değerlendiriliyor.

30 YILDIR TARTIŞILIYOR

Mevcut seçim sisteminde, özellikle büyükşehirlerde seçmenler oy verdikleri milletvekilli adaylarını tanımıyor. Daraltılmış bölgede ise her il birden çok seçim bölgelerine ayrılıyor ve bir seçim bölgesinden en fazla 5 milletvekili çıkıyor.

Yüzde 10'luk seçim barajı, 1983 tarihli milletvekili seçimi kanununun 33. maddesi ile getirildi. 30 yıldır tartışılan bu maddenin, Anayasa hükmü olmadığı için, bir kanun teklifi ile ve 138 milletvekilinin kabul oyu ile değiştirilmesi mümkün bulunuyor.

BAŞBAKAN İSTEMİYOR, AMA BDP ISRARLI

Ancak Başbakan Erdoğan, yaklaşık bir ay önce Akil insanlar heyeti ile yaptığı toplantıda yüzde 10'luk seçim barajının düşmeyeceğini söylemişti. Buna rağmen BDP'nin ısrarı ve çözüm sürecindeki gelişmeler iktidarı, baraj konusunda bir çalışma yapmaya sevk etti.

"SEÇİM BARAJINI AK PARTİ GETİRMEDİ"

AK Parti Genel Başkan yardımcısı Mustafa Şentop ise, seçim barajıyla ilgili bir çalışmanın bulunmadığını söyledi ve ' 'Türkiye'de seçim barajını AK Parti getirmedi. Türkiye'de istikrarı garantiye alacak bir hükümet sistemi formülü, başkanlık sistemi olduğu takdirde istikrar sorunu ortadan kalkacağı için sadece temsilde adalet üzerinde yoğunlaşabiliriz." dedi.

Son seçimde 52 milyon 806 bin seçmen vardı. 8 milyon 891 bin seçmen sandığa gitmedi. 973 bin oy geçersiz çıktı. Böylelikle TBMM'yi yaklaşık 43 milyon kişi belirledi. Baraj, 4 milyonun üzerinde oldu. Bunun altında oy alan parti, milletvekili de çıkaramadı.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler