Sırrı Sakık 16 Yıl Sonra Meclis'te
TBMM'ye, 16 yıl sonra ikinci kez milletvekili olarak gelen, DTP destekli Muş Bağımsız Milletvekili Sırrı Sakık, çok heyecan duymadığını ifade ederek, ''Keşke o olay (Meclisten ayrılmaları) olmasaydı...'' dedi.DTP destekli diğer bağımsız adaylarla TBMM'ye
TBMM'ye, 16 yıl sonra ikinci kez milletvekili olarak gelen, DTP destekli Muş Bağımsız Milletvekili Sırrı Sakık, çok heyecan duymadığını ifade ederek, ''Keşke o olay (Meclisten ayrılmaları) olmasaydı...'' dedi.
DTP destekli diğer bağımsız adaylarla TBMM'ye gelerek kaydını yaptıran Sırrı Sakık, daha sonra Parlamento muhabirleriyle sohbet etti.
Sakık, İstanbul'dan bağımsız aday olan ancak seçilemeyen Baskın Oran'ın, gümrük kapılarında kullanılan oy pusulalarında bağımsız adayların isminin yer almamasını, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine götürdüğünü söyledi.
Sırrı Sakık, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde AK Parti ile yarıştıklarını ancak, bu yarışın adil olmadığını kaydetti.
AK Parti'nin, seçim meydanlarında ''mağdur olduğunu söylediğini; Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı olamaması konusunu iyi işlediğini ve kullandığını'' söyleyen Sakık, ''Biz de mağdur olduk. Geçmişte bizi Meclisten alıp cezaevine attılar'' dedi.Sırrı Sakık, seçimlerde parasız, pulsuz çalıştıklarını da ifade etti.
''30-35 MİLLETVEKİLİ ÇIKARIRDIK''
Bağımsız adayların isimlerinin de aynı oy pusulasında yer almasının oylarını düşürdüğünü kaydeden Sakık, ''Sadece Muş'ta böyle 9 bin oy kaybettik. Bağımsız adayların isimleri oy pusulasında olmasaydı 30-35 milletvekili çıkarırdık'' dedi.
''1991'den sonra tekrar Meclise geldiniz, neler hissediyorsunuz?'' sorusuna Sakık, ''Çok fazla bir heyecan yok. Keşke o olay olmasaydı'' dedi.Sırrı Sakık, ''Kürtlerin demokrasiye önem verdiğini ve sorunların demokratik yollarla çözümlenmesini istediğini'' ifade etti.Çok sayıda arkadaşlarının yargılandığını, cezaevine konulduğunu kaydeden Sakık, ''Arkadaşlarımız, o uygulamaları hak etmediler. O, antidemokratik yasaların kalkması gerekiyor'' diye konuştu.
''GEÇMİŞ, GELECEĞİN ROLÜNÜ ÇALMAMALI''
Özeleştiri yapıp yapmadıklarının sorulması üzerine ise Sakık, sistemi sorgularken, zaman zaman kendilerini de eleştirdiklerini belirterek, ''Ancak geçmiş, geleceğin rolünü çalmamalı, çok da geçmişe takılmamalıyız'' dedi. Bir çok kadın adayın milletvekili seçilerek Meclise geldiğini ifade eden Sakık, bunun bir fırsat olarak görülüp değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Mecliste MHP ile çatışacakları yönünde iddialar olduğu yönündeki soruyu yanıtlayan Sakık, şunları kaydetti:
''MHP ile niye çatışalım? Tam tersine, miting meydanlarında çatışan AK Parti ile CHP'yi bile biz ayırmalıyız. MHP de bu ülkenin bir gerçeği, biz de bu ülkenin bir gerçeğiyiz. MHP şimdi daha duyarlı, niye kavga edelim? Bahçeli'nin duyarlılığı, Baykal'dan daha fazla. CHP sorunları çözmek, Baykal iktidar olmak istemiyor.
Baykal, kendisine bir grup oluşturmuş, o grupla partisini yönetiyor. Onun, Başbakan olma gibi düşüncesi yok. Başbakanlık, sorumluluk gerektiriyor. Baykal da o sorumluluğu almak istemiyor. CHP, miadına doldurdu.'' Sırrı Sakık, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ''MHP ile bağımsızların Mecliste çatışacağı açıklamasını'' talihsiz bir açıklama olarak nitelendirerek, ''Başbakan, o gücü silah gibi kullanmamalı'' dedi.
''SORUNLARI, PARLAMENTER SİSTEM İÇİNDE ÇÖZMELİYİZ''
Leyla Zana'nın, ''Türkiye'nin eyaletlere bölünmesi gerektiği'' yönündeki açıklamasının kendisini ilgilendirdiğini kaydeden Sakık, ''Geçmişteki kavgaları biliyoruz. O kavgalar yeniden tetiklenmemeli. Zana'nın söylediğini, Kenan Evren de söyledi. Söylenenlerden ürkmemek lazım. Sorunları parlamenter sistem içerisinde çözmeliyiz'' diye konuştu.
Sakık, Adalet Bakanlığının, milletvekillerinin cezaevi ziyaretleriyle ilgili düzenlemesinin sorulması üzerine de ''Bu ülkede maalesef, hukuk kişiden kişiye değişiyor'' dedi.
Sırrı Sakık, Cumhurbaşkanlığı seçiminde Parlamentoya girip girmeme konusunu daha görüşmediklerini ifade etti.
''Genel af çağrısı yapacakları'' yönünde, gazetelerde haberler olduğunun anımsatılması üzerine Sakık, ''Daha Meclise yeni geldik. Bazı işler alelacele olmaz. Hiçbirimizin bundan haberi yok. Affın alt yapısı oluşmadan istemek olmaz. AK Parti, tek başına türban sorununu çözebildi mi?'' dedi