Trabzon eski Valisi Nuri Okutan'dan 'Başkanlığa Hayır' mektubu
Trabzon eski Valisi ve MHP Isparta Milletvekili Nuri Okutan, TBMM'de tüm vekillere yönelik kaleme aldığı bir mektup dağıtarak Başkanlık sistemine karşı çıktı.
Yayınlanma:
Trabzon eski Valisi ve MHP Isparta milletvekili Nuri Okutan, önümüzdeki hafta TBMM'de görüşülecek yeni anayasa ve anayasayın getireceği partili cumhurbaşkanlığı teklifinine yönelik kaatlerini içeren bir mektup yazarak tüm milletvekillerine dağıttı.
MHP Isparta Milletvekili Nuri Okutan, TBMM’de önümüzdeki hafta görüşülecek Partili Cumhurbaşkanlığı teklifinin, tam başkanlık sistemine bile rahmet okutan, kuvvetler birliği olduğunu ifade ederek, önerilen sistemin bütün yetkilerin tek elde toplandığı dikta rejimi olduğunu belirtti.
MHP’li Okutan, başta MHP Milletvekilleri olmak üzere, aralarında bazı CHP ve AKP Milletvekillerinin de olduğu 100’e yakın Milletvekiline gönderdiği mektupta, Partili Cumhurbaşkanlığına ilişkin görüş, düşünce ve kanaatlerini dile getirdi.
Türkiye bir beka sorunu ile karşıya iken sistem değişikliğine gitmenin bedelinin ağır olacağını kaydeden Okutan, bütün yetkileri kendinde toplamış kişiye Başkan ya da Cumhurbaşkanı demenin hiçbir şeyi değiştirmeyeceğini vurguladı.
"PARTİLİ CUMHURBAŞKANLIĞI DEMEK, PARTİ DEVLETİ DEMEKTİR"
Milletvekillerine gönderdiği mektupta Partili Cumhurbaşkanlığı’nın sisteminin sakıncalarını da sıralayan MHP Isparta Milletvekili Nuri Okutan, şöyle devam etti: Partili cumhurbaşkanlığı, partinin askeri, partinin polisi, partinin hâkimi, partinin savcısı, partinin memuru velhasıl partinin devleti sonucunu doğuracağından, memleket ayrışmaya gidecektir. Böyle bir kutuplaşma ve ayrışma doğal olarak birlik ve beraberliği zedeleyecek, zihinsel olarak bölünmeye ve parçalanmaya hizmet edecektir. Birlikteliğimiz zarar görecektir. Bize göre bu yeni sistemin adı parti devletidir ve nihayetinde seçilmiş diktatörlüktür. Partili cumhurbaşkanlığı demek, Türkiye için aynı zamanda tek parti dönemine dönmek demektir”
MHP Isparta Milletvekili Nuri Okutan, mektubunda 12 Eylül Anayasasının darbenin lideri Kenan Evren’e göre şekillendirildiğini belirterek; bu yüzden mevcut sistemde cumhurbaşkanının olması gerektiğinden fazla güçlendirildiğini, bunu aşmanın en sağlıklı yolunun çok partili demokratik parlamenter rejimin doğası gereği Başbakanlığı güçlendirmek olduğunu kaydetti.
ÇARE ÇOK PARTİLİ PARLAMENTER SİSTEMİ VE BAŞBAKANLIĞI GÜÇLENDİRMEKTİR"
Nuri Okutan mektubunda daha önce gündeme getirdiği Güçlendirilmiş Başbakanlık sistemiyle ilgili şunları ifade etti: “1982 Anayasasındaki bir yanlışlığı düzeltmek gerekçesiyle, yönetim sistemimiz çok daha büyük ve içinden çıkılmaz hale gelebilecek vahim bir yanlışa sürüklenmek üzeredir. 1982 Anayasasının getirdiği iki başlı sistemi düzeltmenin yolu; Başkanlık veya partili cumhurbaşkanlığı sistemi değildir. Soğuk savaş şartlarının dayattığı demokratik anlayışa da götürmek değildir. Bu iki yol da Türkiye’yi seçilmiş diktatörlüğe ve çöküşe götürür. Çözüm; 1982 Anayasasının cumhurbaşkanına verdiği yetkilerin azaltılmasından geçmektedir. Bugün Türkiye’de öncelikle yapılması gereken, cumhurbaşkanlığı makamının yürütmeye ve icraya ilişkin yetkilerini sınırlandırmak, cumhurbaşkanını devletin birlik ve beraberliğini artırıcı, koordineyi sağlayıcı ve daha çok temsil görevlerini yapan bir konumda, cumhurun reisi konumunda tutmaktır. Dolayısıyla başbakanlığın yetkileri artırılmalı, icrai bir sorumluluğu bulunmayan cumhurbaşkanlığının yetkileri ise azaltılmalıdır. Böylece şikâyetçi olunan iki başlı sistemden, tekli sisteme geçilmiş olacaktır. Türkiye’nin ihtiyacı; cumhurbaşkanının değil, başbakanın güçlendirilmesidir. Bir başka deyişle ülkemizin ihtiyacı; “Güçlendirilmiş Başbakanlık” sistemidir. Yani parlamenter sistemin güçlendirilmesidir.”
Okutan, parlamenter sistemin güçlendirilmesi için demokratik hayatın vazgeçilmez unsuları olan siyasi partilerin güçlendirilmesi gerektiğine işaret ederek, seçim ve siyasi partiler yasasının mutlaka değiştirilmesi ve demokratikleştirmesi gereğine işaret etti.
MHP Isparta Milletvekili Nuri Okutan, mektubunu şöyle tamamladı: “Kendi hür iradem ve vicdani kanaatlerim çerçevesinde arz ettiğim görüş, teklif ve kanaatlerimi bilgi ve takdirlerinize sunar, çalışmalarınızda başarılar dilerim.”
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.