"Trabzon Medikal Turizm Merkezi haline gelmeli"
AK Parti Trabzon Milletvekili Aday Adayı Prof. Günaydın Medikal Turizmine vurgu yaptı.
AK Parti Trabzon Milletvekili Aday Adayı Prof. Dr. İhsan Günaydın, Trabzon’un kalkınmasında öne çıkarılması gereken önemli sektörlerden birinin medikal (tıp) turizm olduğunu söyledi.
Son dönemde gelişmiş ülkelerdeki insanların hem farklı ülkeleri görmek hem de fiyat avantajlarından yararlanmak için tıp turizmine yatırım yapan gelişmekte olan ülkeleri daha yoğun olarak tercih ettiklerini ifade eden Prof. Dr. Günaydın; Trabzon’un, mevcut kamu, özel sektör hastaneleri, tüp bebek merkezleri, diğer sağlık kurumları ve sağlık personeli yetiştiren okullarıyla tıp turizmi potansiyeli açısından bölgenin en avantajlı kenti olduğunu belirtti.
Medikal turistlerin çoğunlukla, estetik ameliyat, dişçilik, kalp/kalp ameliyatı, ortopedik ameliyat, obozite cerrahisi, doğurganlık, transplantasyon, göz cerrahisi, teşhis ve kontroller gibi hizmetleri almak için yurtdışına seyahat ettiklerini söyleyen Prof. Dr. Günaydın, coğrafi ve kültürel yakınlığın, tıbbi tesislerin, modern tıp teknolojisinin, hizmet kalitesi ve güvenliğinin, fiyatlardaki uygunluğun, bekleme sürelerinin azalmasının, sağlık sigortalarının ödeme durumunun, ucuz seyahat ve konaklama imkanların, doğal güzellik ve cazip destinasyonların varlığının ve internet üzerinden ön görüşme yapabilme durumlarının medikal turistlerin tercihlerini önemli ölçüde etkilediğini ifade etti.
Özel tıbbi müdahaleleri içeren medikal turizmin çok hızlı gelişen turizm alanlarından biri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Günaydın “İnsanlar çeşitli nedenlerle dünya genelinde seyahat etmektedirler. Bu seyahat nedenlerinden biri de sağlıktır. Sağlık ve sağlık bakımı için seyahat 19. yüzyılda başlayan uzun bir geçmişe sahiptir. Az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerdeki zengin insanlar batı ülkelerindeki gelişmiş sağlık hizmetlerini araştırmak için seyahat etmiştir. Ancak, 21. Yüzyılda turizmin yeni bir türü olan medikal turizm ortaya çıkmıştır. Medikal turizm sağlık turizminin bir alt dalıdır. Medikal turizm, belli bir alanda uzmanlaşmış ve hastanede verilen sağlık hizmetlerini almak için yurtdışına seyahat eden insanları ifade etmektedir. Özel tıbbi müdahaleleri içeren medikal turizm, turizmin en hızlı gelişen yeni örneklerinden biridir. Sağlık maliyetlerinin artması, acil olmayan operasyonlar için uzun bekleme süreleri, bazı ülkelerde uzmanlaşmış sağlık hizmetinin veya sağlık sigortasının yokluğu, daha ucuz seyahat, gelişmekte olan ülkelerde sağlık kalitesinin iyileşmiş olması ve internet yoluyla iletişimdeki iyileşmeler medikal turizmi teşvik etmektedir. Günümüzde, gelişmiş ülkelerdeki insanlar hem farklı ülkeleri görmek hem de fiyat avantajlarından yararlanmak için tıp turizmine yatırım yapan gelişmekte olan ülkeleri tercih etmektedirler. Örneğin birçok Amerikalı, sağlık hizmetlerinin daha ucuz olması nedeniyle tıp turizmi için Hindistan ve Meksika’ya gitmektedir. Kroner arter bypass ameliyatı ABD’de 113 bin Dolar iken aynı ameliyat Meksika’da 3 bin 250 Dolar, Hindistan’da 10 bin Dolardır. Türkiye ise, Avrupa’da Macaristan ve Polonya ile birlikte medikal turizmin en hızlı geliştiği ülkelerden biridir.
TRABZON KAFKASYA, RUSYA, TÜRK CUMHURİYETLERİ VE ORTADOĞU’NUN TIP TURİZMİ MERKEZİ OLMALI
Trabzon’un, mevcut kamu ve özel sektör hastaneleri, tüp bebek merkezleri, diğer sağlık kurumları ve sağlık personeli yetiştiren okullarıyla tıp turizmi potansiyeli açısından bölgemizin en avantajlı kenti olduğunu dile getiren Ak Parti Trabzon Milletvekili aday adayı Prof. Dr. İhsan Günaydın; “İlimiz coğrafi yakınlık bakımından Kafkasya, Rusya, Orta Asya ve Ortadoğu için, kültürel benzerlikler açısından ise özellikle Ortadoğu ülkeleri için önemli fırsatlara sahiptir. Ayrıca, sağlık hizmetlerinin gelişmiş ülkelere göre çok daha ucuz olması, modern tıp uygulaması, bekleme sürelerinin kısalığı, kaliteli medikal uzmanlığa sahip olması ile doğal güzelliği ve cazip turizm alanlarına sahip olan ilimiz medikal turizmin avantajlarından yararlanmaya hazır durumdadır. Dolayısıyla Trabzon’un kalkınmasında medikal turizm çok önemli bir yere sahip olabilir. Çünkü, medikal turizmden turizm endüstrisi, sağlık hizmeti sunanlar ve yerel ekonomiler önemli yararlar sağlamaktadır. Bu yararlar temelde istihdam artışı ve döviz geliri sağlaması olarak ifade edilebilir. Medikal turistler diğer turistlerden 10 kat daha fazla harcama yaptığı için önemli döviz geliri sağlanacaktır. Sağlık personeli ve yardımcı personelin yanı sıra medikal turistleri uygun şartlarda taşıyacak medikal turizm seyahat acentelerine ihtiyaç olacaktır. Böylece, vasıflı veya vasıfsız kişilere ilave istihdam imkanı sağlanacaktır. Bu avantajları yarara çevirmek için iyi dizayn edilmiş kamu politikalarına ihtiyaç vardır. Belirlenecek ve uygulamaya konulacak kamu politikaları ile hedef ülkelerdeki sağlık sigortalarıyla işbirliği yaparak bu ülkelerdeki hastaların Trabzon’dan hizmet almalarını sağlanmalıdır.” şeklinde konuştu.