Trabzon Milletvekili Kotaya takıldı - CHP'de kota şoku
Kurultayda nelerin yaşandığını anlatan Başkan Güngör şu ifadeleri kullandı: “Kurultayda ilk gün genel başkan seçimi vardı. Genel başkan tek aday olarak yarıştı ve seçildi. 990 oy aldı ve genel başkan oldu. Kurultayın ikinci gününde de parti meclis üyeleri
Kurultayda nelerin yaşandığını anlatan Başkan Güngör şu ifadeleri kullandı:
“Kurultayda ilk gün genel başkan seçimi vardı. Genel başkan tek aday olarak yarıştı ve seçildi. 990 oy aldı ve genel başkan oldu. Kurultayın ikinci gününde de parti meclis üyelerinin seçimi yapıldı. Çok yoğun kulis faaliyetleri vardı.”
Örgütün Talebi Üzerine 3 Adayımızı Bildirdik
Parti meclisi için Trabzon’dan örgütü talebi üzerine 3 tane adayımızı bildirdik. Bunlardan biri Milletvekilimiz Haluk Pekşen, biri Ali Türen Öztürk diğeri ise Mustafa Aydın. Biz bunların parti meclisinde en azından biri olsun ve Trabzon temsili olsun istedik. Buna gayret ettik. Bu listemizi ve isteğimizi genel başkan yardımcımıza yazıyla bildirdim.
32 İl Başkanıyla Toplantı Yaptık
Ayrıca genel başkan il başkanlarıyla bir toplantı yapmıştı. Orada da en az 5 isim istedi. 5 isimden 3’ü örgütün istediği isimlerdi. Diğer 2 ismi de talebi olan arkadaşları yazdık. Bu çalışmaları yaptıktan sonra 32 il başkanı özellikle Doğu Karadeniz ve Batı Karadeniz eksenli il başkanları olarak bir araya gelerek toplantılar yaptık.
Anahtar Listede Olmadı
Biz parti meclisinde nasıl temsil edilebiliriz diye tartıştık. Ancak genel başkan tarafından açıklanan anahtar listede bu arkadaşlarımızdan hiçbiri olmadı. Olmaması tabiî ki de büyük bir olumsuzluk yaratıyor.
Kendi Çalışmamızı Yaptık
Biz de bu sefer kendi çalışmalarımızı yaparak, zaten Haluk bey kendi de ayrı bir liste ve çalışma yaptı. Sonucunda Haluk bey anahtar listeyi delerek parti meclisine seçilmesine rağmen rağmen kotaya takıldı ve parti meclisine giremedi. Bundan dolayı gerçekten çok üzgünüz. Trabzon olarak parti meclisinde en az bir kişiyle temsil edilmek istiyorduk.
Demek Ki Biz Kendimizi Genel Merkeze Yeterince Kanıtlayamadık
Niye böyle oldu? Bu da sonuçta Trabzon örgütünün genel merkez nezdinde çok şey davranmamasından olmadı. Genel merkezle ilişkilerimiz açısından bazı sorunlarımız var. Demek ki biz kendimizi genel merkeze yeterince kanıtlayamadık. Birde farklı farklı şeylerde mücadele etmemiz. İşte muhalefet cephesinde olan milletvekilimiz ve bizde yeni yapılan oluşumdan yana tavır almamız… Sonuç da böyle oldu.
Trabzon’un Olduğunu İlerde Herkes Görecek
Genel merkez nezdinde bizi algılayamadılar. Trabzon’la ilgili genel merkezde algı operasyonu yapıldı. Seçimlerden sonra il başkanlarıyla görüşmemiz oldu. Herkes taleplerini söyledi. Biz de temsil edilemememizin sonucu kötü olduğunu söyledik. Sıkıntılarımızı belirttik. Trabzon bu değildir. Trabzon’un olduğunu ilerde herkes görecek. Biz buna çok inanıyoruz görüyoruz. Trabzon daha iyi şekilde temsil edilmelidir.
Genel Merkezle Sorunumuz Yok
Benim genel merkezle genel başkanla sorunum yoktur olamaz zaten. Biz genel merkezle çok iyi ilişki içersinde olacağız. 2. Milletvekilini nasıl çıkarabiliriz parti meclisinde nasıl temsil edebiliriz bunu tartışacağız.
PEKŞEN KOTAYA TAKILDI
CHP’nin 35. Olağan Kurultayı’nın ikinci gününde, Parti Meclisi (PM) seçim sonuçları yaklaşık 6 saat süren sayım ve döküm işleminin sonunda açıklandı.
CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, kurultayda büyük yarışmaya sahne olan parti meclisine seçildi. Pekşen, Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesinde olmamasına karşın 317 oyla 47. sıradan PM’ye girmeyi başardı. Ankara Spor Salonu’nda gerçekleştirilen CHP’nin 35. Olağan Kurultayı’nın ikinci gün çalışması 19 saat sürdü. PM seçimlerinde kayıtlı bin 275 delegeden bin 228’i oy kullandı. Bu oylardan bin 77’si geçerli sayılırken, 151 oy da geçersiz kabul edildi. “Çarşaf liste” olması nedeniyle sayımı 6 saat süren seçimlerde ilginç sonuçlar ortaya çıktı. “Örgüt Anahtar Listesi” adı altında delegeye sunulan ve Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun olduğu belirtilen liste dışından 23 isim PM’ye girmeyi başardı.
En Fazla Oyu Selin Sayek Böke Aldı
Kılıçdaroğlu’nun listesinden 29 isim PM’ye girdi. Seçimlerde en fazla oyu Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke 691’le aldı. Böke’yi 603 oyla eski milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanlarından Erdal Aksünger, 595 oyla Mersin Milletvekili Fikri Sağlar izledi. MYK üyelerinden Gürsel Tekin 245 oyla 86’ncı sırada yer alırken, Faik Öztrak 259 oyla 77’nci sırada, Enis Berberoğlu 241 oyla 90’ıncı, Seyhan Erdoğdu 217 oyla 97’nci, Nihat Matkap 277 oyla 67’nci sırada yer alması nedeniyle liste dışı kalan isimler oldu. Genel Başkan Yardımcıları Yakup Akkaya, Sencer Ayata ve Ercan Karakaş ise PM’ye adaylık başvurusu yapmadı.
Mehmet Bekaroğlu da Bilim Yönetim ve Kültür Platformu’nda 378 oyla 12’nci sırada kalarak PM’ye giremedi. Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, Ankara Milletvekilleri Necati Yılmaz ve Aylin Nazlıaka, İstanbul Milletvekilleri Eren Erdem, İlhan Cihaner, Ali Özcan, Gamze Akkuş İlgezdi, Aykut Erdoğdu ve Kadir Gökmen Öğüt, eski RTÜK üyesi Ali Öztunç, Ergenekon Davasından tutuklanan Teğmen Mehmet Ali Çelebi, Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, 25. Dönem Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, Tunceli Milletvekili Gürsel Erol, Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, eski Ordu Milletvekili İdris Yıldız, eski Milletvekili Hakkı Akalın, Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, eski MYK üyesi Yıldırım Kaya, eski Milletvekili Berhan Şimşek, Mehmet Yula, eski PM üyesi Yaşar Seyman, Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesinde yer almamasına rağmen PM’ye girmeyi başardı.