Ulaştırma Bakan'ı Sert Çıktı
Ulaştırma Bakanı İsmet Yılmaz, Türk Hava Yolları'nda (THY) sürdürülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde greve gidilmesi halinde hem Türkiye'nin hem de THY'nin bundan büyük zarar göreceğini söyledi.Yılmaz, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın, THY yönetimine "
Ulaştırma Bakanı İsmet Yılmaz, Türk Hava Yolları'nda (THY) sürdürülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde greve gidilmesi halinde hem Türkiye'nin hem de THY'nin bundan büyük zarar göreceğini söyledi.
Yılmaz, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın, THY yönetimine "Makul, verebileceğinizin en yükseğini verin. Çalışanın hakkını verin, kimseyi mağdur etmeyin" dediğini bildirdi.
İsmet Yılmaz, bakanlıkta bazı gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında, THY'de bir grev olması halinde Türkiye'nin bundan zarar göreceğini ifade etti.
Greve gidilmesi halinde sektörde bir boşluk oluşacağını kaydeden Yılmaz, şunları söyledi:
"Bu boşluğu Atlasjet, Pegasus ve Onur havayolları ile daha birkaç tane özel havayolu doldurur diye düşünüyorum. Bu boşluğu doldurduktan sonra THY'nin kaybettiklerini tekrar telafi etmesi pek mümkün değildir.
Yönetimin bugün 'greve gidersek küçülürüz' diye bir açıklaması var. Bu ne demek. Bu personeli taşıyamayız. O halde birçok personel kapı dışına konulacak demektir. Hem her yere uçamayacak hem de bir kısım personeli kapı dışına koyacak. Başka türlü olamaz. Pazarı kaybederse tekrar eski haline getiremez.
THY pazarın yüzde 60-65'ini kontrol ediyor. Pazardan çıkarsa şu anki pazar payını yakalayamaz. Çünkü diğerleri çok daha yol almış olur. THY'nin kaybettiği pazar payını kazanabilmesi en az 10 yıl gerektirir. 10 yılda THY küçülerek devam etmesi lazım." Yılmaz, Başbakan Erdoğan'ın bu konuda bir talimatı ya da bir talebinin olup olmadığı konusundaki soruyu yanıtlarken, konunun Ulaştırma Bakanlığı'nın yanı sıra THY'nin Özelleştirme İdaresi Başkanlığına bağlılığı nedeniyle Maliye Bakanlığı'nı da ilgilendirdiğini belirtti.
Yılmaz, Başbakan Erdoğan'ın uzlaşmadan yana olduğunu ve geçmişteki toplu iş sözleşmelerinde de "Cimri olmayın, hakkını verin" dediğini kaydetti.
Başbakan Erdoğan'ın, THY'deki süreçte de iki tarafın da uzlaşmayla yaklaşmasını istediğini vurgulayan Yılmaz, "Sayın Başbakan THY yönetimine, 'makul, verebileceğinizin en yükseğini verin' diyor. Sayın Başbakan, 'çalışanın hakkını verin, kimseyi mağdur etmeyin' dedi.'Güçsüzlere destek verin' dedi" diye konuştu.
Yılmaz, Başbakan Erdoğan'ın THY'de olası grevden dolayı turizm sektörünün bundan olumsuz etkileneceği kaygısı bulunup bulunmadığı konusunda ise, bu konuda kuşku olmadığını dile getirdi. Yılmaz, "TÜRSAB Başkanı da söyledi. Eğer bir grev olursa Türkiye 5 yılını kaybeder.Başbakan da grev olursa Türkiye'nin kaybedeceğini düşünüyor" dedi.
Yılmaz, dış hatlarda taşınan yolcu sayısının 2005 yılında rekora ulaştığını ancak bu yıl bu rakamın da aşıldığını da belirtti.
ŞEHİR İÇİ TELEFON İŞLETMECİLİĞİ
Ulaştırma Bakanı Yılmaz, şehir içi telefon işletmeciliğinin özel sektöre açılmasına ilişkin Telekomünikasyon Kurulu'nun aldığı kararla ilgili değerlendirmelerde bulunurken, uluslararası ve şehirler arasında sağlanan imkanın artık şehir içi görüşmelerde oluşturulacağını belirtti.
Lisans alan işletmelerin yatırım yaparak şehir içi işletmeciliğine girerek kendi abonelerini oluşturabileceğini ifade eden Yılmaz, uygulamanın rekabetle birlikte ucuzluk getireceğini belirtti.
Yılmaz, Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer'den abonelerin sabit ve mobil telefonlardan şehir içi, şehirler arası ve uluslararası görüşmeler için 2002 yılında ve bugün ne kadar fatura ödediklerinin belirlenmesini istediğini, geçmişe göre bugün mobil telefonda yüzde 25, sabit telefonda yüzde 50 oranında ucuzlama olduğunu düşündüğünü söyledi.
İsmet Yılmaz, internet güvenliği konusunda birim oluşturulması konusunda ise yasanın çıktığını, ancak henüz bu yapının oluşturulmadığını, birime alınacak personelin yasadan istisna tutulması konusunda Başbakanlık'tan izin alındığını, henüz bir atama yapılmadığını kaydetti