Vekil olamayanlara iş kapısı açıldı
12 Haziran'daki seçimler için milletvekili aday adayı olup da Meclis'e gidemeyen bürokratları mercek altına alan beyin avcısı şirket bakan yardımcılıkları için de 'bize danışılsın' diyor...İş teklifinde bulunan beyin avcısı Amrop Türkiye'nin kurucu ortağı
12 Haziran'daki seçimler için milletvekili aday adayı olup da Meclis'e gidemeyen bürokratları mercek altına alan beyin avcısı şirket bakan yardımcılıkları için de 'bize danışılsın' diyor...
İş teklifinde bulunan beyin avcısı Amrop Türkiye'nin kurucu ortağı Prof. Dr. Yeşim Toduk. Amrop, 12 Haziran'daki seçimler için milletvekili aday adayı olup da Meclis'e gidemeyen bürokratları mercek altına almış. Listeye eski milletvekili ve eski bakanları da eklemişler. Tek tek bu isimleri arayıp, sormuşlar: 'Şirketlerin yönetim kurullarında çalışmak ister misiniz? Özel sektörde yönetici olmak ister misiniz? İstanbul'da çalışmak ister misiniz?'
'78 kişi belirledik' diyor, Prof. Dr. Yeşim Toduk. Bu 78 kişinin yarısı 'Eski görevime döneceğim' ya da 'Siyasete devam edeceğim' yanıtını vermiş.
Yaklaşık 40 kişi ile halen görüşmelerin devam ettiğini söylüyor, Yeşim Hanım. 'Bu yılsonuna kadar iki, üç bomba transferimiz olacak' diyor, isim konusunda ser verip, sır vermeden.
Soruyorum: 'Niye eski bürokratlar, eski siyasetçiler?' 'Devlet ile veya devlette çalışma becerisine sahip oldukları için' diye yanıtlıyor.
Sohbetimiz sırasında Yeşim Hanım, 'Ticaret Kanunu'ndaki değişiklik' dedi ama aslında SPK Kurumsal Yönetim İlkeleri Tebliği'nde, Haziran 2012 tarihi itibariyle şirketlere en az iki bağımsız yönetim kurulu üyesinin atanması tavsiye ediliyor.
Şirketlerin 'iyi yönetişimi' adına önemli bir adım bu. Yeşim Toduk da halen büyük şirketlere 'yeni akıllar' bulmak üzere çalıştıklarını söylüyor.
'Beyin avcıları seçsin'
Yeni hükümet ile birlikte 'bakan yardımcıları' da hayatımıza girmiş olacak. Çeşitli isimler geçiyor, ekonomi kulislerinde. Başbakan Erdoğan 'işin ehli insanlar' olacağını söylüyor. Amrop Türkiye'nin kurucu ortağı Prof. Dr. Yeşim Toduk, 'Rahmetli Ecevit'e mektup yazmıştım, milletvekilleri seçiminizde yardımcı olalım diye. Yanıt dahi gelmedi' diye anlatıyor.
Malum şirketler yönetici ararken, 'beyin avcılarına' başvuruyor. Beyin avcıları, alıcı ile satıcıyı buluşturan emlakçi ofisleri gibi çalışmıyor, elbette. Şirketin ihtiyaçları ile iş gücünün sahibinin yeteneklerini örtüştürebilecek bilimsel çalışmalar yapıyorlar. Yeşim Toduk, 'Bakan yardımcıları için keşke bizlere danışılsa' diyor.
Avrupalılar Türkiye'de iş arıyor
Amrop, 1977'de kurulmuş, bugün 55 ülkede beyin avcılığı yapan bir şirket. 15 yıldır faal olan Amrop Türkiye de, halen 'Amrop 2011 Dünya Konferansı'nı düzenliyor ve 150 danışmanı İstanbul'da ağırlıyor. Önceki gün Yeşim Toduk ve Amrop Dünya Başkanı Ulrich Dade ile buluştuk. Başkan Ulrich Dade, 'global krizin' öğretilerini anlattı bizlere: 'Özellikle finansal sektörde tüm yöneticilerin aç gözlü olduğunu iddia edemeyiz. Aralarında etik ilkelere uyan insanlar var. Kriz ile birlikte 'Yönetişim'in önemi çok daha bariz fark edildi.' Ulrich Dade, 'Hala krizin ortasındayız' diyordu ki, Yeşim Toduk ekledi: 'Türkiye'de genel müdür olmak için haftada ortalama 3 Avrupalı başvuruyor.' İtalya'dan, İspanya'dan, Yunanistan'dan, Hindistan'dan ve hatta ABD'den geliyormuş, iş talepleri.
Türkiye'de maaşlar iyi mi?
Amrop yöneticilerine Türkiye ile Avrupa arasındaki maaş karşılaştırmasını yapmalarını istedik.
50 milyon dolar cirolu bir şirkette genel müdürün veya CEO'nun yıllık geliri Türkiye'de brüt 150-240 bin euro (net geliri hesaplamak için 0.65 ile çarpmak gerekiyor.) Avrupa'da 150-300 bin euro.
1 milyar dolarlık şirkette Türkiye'de yıllık maaş brüt 400 bin euro, 400 bin euro da performansa göre prim. Avrupa'da da üç aşağı beş yukarı gelir aynı.
5 milyar dolarlık bir şirkette Türkiye'de maaş 2-3 milyon dolar, 2-3 milyon dolar da prim. Avrupa'da ise 2 milyon dolar maaş.