Yargıtay'dan son nokta

Yargıtay'ın, istifa eden Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ve 3 kuvvet komutanının Ergenekon tutuklularını ziyaret etmelerine ilişkin suç duyurusuna 'görevsizlik' kararı vermesi, Başbuğ hakkında işlem yapılmasını sağladı. Yargıtay Başsavcılığı'nın, söz kon

Yargıtay'dan son nokta

Yargıtay'ın, istifa eden Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ve 3 kuvvet komutanının Ergenekon tutuklularını ziyaret etmelerine ilişkin suç duyurusuna 'görevsizlik' kararı vermesi, Başbuğ hakkında işlem yapılmasını sağladı. Yargıtay Başsavcılığı'nın, söz konusu şikâyeti 'görev suçu' saymayan gerekçesini emsal kabul eden sivil savcılar, Başbuğ'u sorguya çağırdı.

Adalet Platformu Başkanı Adem Çevik'in, Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Işık Koşaner ve kuvvet komutanlarının Balyoz ve Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan generalleri Hasdal Cezaevi'nde ziyaret etmesinin ardından 'terör örgütüne yardım ve yataklık' şikâyeti üzerine soruşturma başlatılmıştı.

12 Eylül'de yapılan anayasa değişikliğinde Genelkurmay başkanı ve kuvvet komutanları hakkında yargılama yetkisi Yüce Divan'a veriliyordu. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, bu karara ilişkin 'görevsizlik' kararı vererek dosyayı 11 Nisan 2011'de İstanbul'a gönderdi. Yargıtay Başsavcılığı, komutanların Hasdal ziyareti ile ilgili yapılan şikâyetin 'görev suçu' olarak kabul edilmeyeceğini gerekçe gösterdi.

Eski Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ahmet Gündel, Yargıtay'ın Koşaner ve kuvvet komutalarıyla ilgili veridiği kararın doğru olduğunu söyledi. Yargıtay'ın özel yasalarla soruşturma yapamayacağını aktaran Gündel, "Yargıtay'ın görevleri tek tek belirtilmiştir. Özel yasalarla Yargıtay'ın soruşturma yapma yetkisi yoktur. Yargıtay'ın Hasdal'a giden komutanlarla ilgili açılan soruşturmada görevsizlik kararı verilmesi de buna bağlı. Yargıtay'ın ziyaretlerle ilgili dosyayı görevsizlikle özel yetkili mahkemeye göndermesi yerinde bir karar. Anayasa'nın 145. maddesi açıktır. Teğmenden Genelkurmay başkanına kadar anayasal düzene karşı işlenen suçlarda darbe suçlarında yetkili olan kurum sivil mahkemelerdir." dedi.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler