Yeni kabinede 7 yeni isim
64. hükümet kabinesinde ilk kez yer alan isimler, Süleyman Soylu, Fatma Güldemet Sarı, Mustafa Elitaş, Berat Albayrak, Bülent Tüfenkçi, Mahir Ünal, Naci Ağbal oldu.Başbakan Ahmet Davutoğlu, 7 Haziran genel seçimlerinin ardından 1 Kasım Genel Seçimlerine k
64. hükümet kabinesinde ilk kez yer alan isimler, Süleyman Soylu, Fatma Güldemet Sarı, Mustafa Elitaş, Berat Albayrak, Bülent Tüfenkçi, Mahir Ünal, Naci Ağbal oldu.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, 7 Haziran genel seçimlerinin ardından 1 Kasım Genel Seçimlerine kadar olan süre içerisinde kurulan geçici Bakanlar Kurulunun istifasını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunmuştu. Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde yaklaşık 40 dakika süren görüşme sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan, 64. hükümeti kurma görevini Başbakan Davutoğlu'na verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Davutoğlu'na hükümeti kurma görevini vermesinin ardından Erdoğan ile Davutoğlu Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde tekrar bir araya geldi ve bu görüşmede Davutoğlu 64. hükümetin listesini Erdoğan'a sundu. Erdoğan'ın listeyi onaylamasının ardından Davutoğlu kameraların karşısına geçerek 64. hükümette yer alan isimleri açıkladı. Bir taraftan meclis çalışmaları yürürken bir taraftan da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görevlendirmesiyle, bir haftadır, parti kurullarında yapılan istişarelerin neticelendiği belirten Davutoğlu, "Bu Bakanlar Kurulu, Türkiye'yi yeni bir misyonu vardır. Önümüzdeki 4 yıl içinde milletimize söz verdiğimiz her konuda gerekli her reformu yapacağız, sivil bir anayasa için çalışma yapacağız. Milletimize vaat ettiğimiz hususları gerçekleştireceğiz" dedi.
Bu hükümetin birinci misyonu milleti temsil, ikinci misyonu millete hizmet, üçüncü misyonu ise demokratik olgunluk anlamında dünyaya örnek olan yeni bir Türkiye'yi gerçekleştirmek olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, "Bütün bakanlarımız yoğun bir çalışma temposu içinde olacaklar. Bir hafta içinde AK Parti grubumuzun ne kadar güçlü olduğunu müşahade ettim. Bir haftadır zihnimde, her bakanlık için de bazen 3 bazen 5 ismin zihnimde dolaştığını ifade etmek isterim. Bu Bakanlar Kurulu listemiz, bugünkü şartlar itibarıyla birçok hususu dikkate alarak gerçekleştirdiğimiz listedir. Tecrübeli bakanlarla yeni bakanlarımızı harmanlayarak bir liste gözettik. Herşeyden önce, bu bakanlar kurulunun misyonu Hz. Mevlana'nın deyimiyle bu topraklara sevgi tohumu ekmektir. İlk bakanlar kurulundan istediğim husus, bütün vatandaşlarımıza hizmet etmek, şeffaflık içinde her türlü hesaba açık şekilde milletin hizmet kervanına katılmaktır."
64. HÜKÜMETTE ELVAN VE ŞİMŞEK, BAŞBAKAN YARDIMCISI OLARAK GÖREVİNİ YÜRÜTECEK
Kabinede yer alan isimlerden Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş 64. hükümette de görevini sürdürecek. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, 64. kabinede de yerini korudu. Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, 62. hükümette Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı görevini yürütmüştü. Elvan, 64. hükümette Başbakan Yardımcılığı görevini yürütecek. 64. hükümette Başbakan Yardımcısı olan Mehmet Şimşek, geçici seçim hükümetinde Maliye Bakanlığı görevinde bulunuyordu. Şimşek, bu kabinede Başbakan Yardımcılığı görevinde bulunacak.
BERAT ALBAYRAK, YENİ ENERJİ BAKANI
Kabinede, dikkat çeken bir isim de Berat Albayrak oldu. Albayrak, AK Parti'nin 26. dönemde İstanbul'dan aday gösterdiği milletvekiliydi. Albayrak, 64. hükümette Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı oldu.
KABİNEDE, YERİNİ KORUYAN İSİMLER
Kabinede, yerini koruyan isimler arasında Fikri Işık, Akif Çağatay Kılıç, Nabi Avcı, Veysel Eroğlu, Mehmet Müezzinoğlu bulunuyor. Bu isimler, 64. hükümette de yerini koruyan isimlerden oldu.
64. HÜKÜMETİN KABİNESİNE GİREN İSİMLER
64. hükümetin kabinesine yeni giren isimler, Trabzon Milletvekili Süleyman Soylu, Adana Milletvekili Fatma Güldemet Sarı, Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş, İstanbul Milletvekili Berat Albayrak, Şanlıurfa Milletvekili Faruk Çelik, Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkçi, Bursa Milletvekili Efkan Ala, Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, Bayburt Milletvekili Naci Ağbal, Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz, İzmir Milletvekili Binali Yıldırım oldu.
KABİNEDE İK KEZ 7 İSİM
Hükümet kabinesinde ilk kez yer alan isimler, Süleyman Soylu, Fatma Güldemet Sarı, Mustafa Elitaş, Berat Albayrak, Bülent Tüfenkçi, Mahir Ünal, Naci Ağbal oldu.
TÜRKEŞ, BAŞBAKAN YARDIMCISI OLARAK GÖREVİNİ SÜRDÜRECEK
MHP, 7 Haziran genel seçimlerinin ardından sürdürülen koalisyon arayışlarının başarısız olmasıyla, geçici Bakanlar Kurulu'nda yer almayacağını açıklamıştı. Türkeş'in geçici Bakanlar Kurulu'nda yer alacağını açıklaması üzerine, MHP Türkeş'i partisinden ihraç etti. Geçici Bakanlar Kurulunda Başbakan Yardımcılığı görevini yürüten Türkeş, 64. hükümette de Başbakan Yardımcılığı görevini sürdürecek.
AB BAKANI DEDEOĞLU GÖREVİNİ VOLKAN BOZKIR'A, KALKINMA BAKANI DÜZYOL DA CEVDET YILMAZ'A DEVREDECEK
Seçim hükümetinin kurulmasının ardından geçici kabinede 25 gün görevde kalan HDP'li iki isim Ali Haydar Konca ile Müslüm Doğan görevlerinden istifa ettiklerini açıklamıştı. Konca'nın yerine AB Bakanı olarak Beril Dedeoğlu ve Doğan'ın yerine Kalkınma Bakanı olarak Cüneyt Düzyol atanmıştı.
Dedeoğlu, 64. hükümette görevini Volkan Bozkır'a, Düzyol ise Cevdet Yılmaz'a devredecek. Volkan Bozkır, 62. hükümette AB Bakanlığı görevinde bulunuyordu.
Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk başörtülü bakanı olan Ayşen Gürcan, geçici seçim hükümetinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı olarak görevini sürdürüyordu. Gürcan'ın görevini 64. hükümette Sema Ramazanoğlu sürdürecek. Ramazanoğlu, 26. dönemde AK Parti'nin Denizli Milletvekili.
Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Dışişleri Bakanlığının en uzun süre müşteşarlık yapan diplomatlarından biriydi. Sinirlioğlu, geçici kabinede Dışişleri Bakanı olarak yer almıştı. Sinirlioğlu, görevini 64. hükümette Mevlüt Çavuşoğlu'na devredecek. Çavuşoğlu, 62. hükümette Dışişleri Bakanıydı.
Seçim hükümetinde Davutoğlu hariç, 11 AK Parti milletvekili, 2 HDP milletvekili ve 1 MHP milletvekilinin yanı sıra parlamento dışı 11 "bağımsız" isim yer almıştı. Türkeş'in AK Parti'ye geçmesiyle 12 AK Parti milletvekili, HDP'li iki ismin istifa etmesiyle 2 Bağımsız Bakan bu isimlerin yerine atanmıştı. Geçici kabinede, 13 bağımsız ve 12 AK Partili milletvekili bulunuyordu.
64. HÜKÜMETTE OLMAYAN EN DİKKAT ÇEKİCİ İSİM BABACAN OLDU
64. hükümette olmayan ve en dikkat çeken isim Ali Babacan oldu. Babacan, 62. hükümette Başbakan Yardımcılığı görevinde bulunuyordu ve 1 Kasım Milletvekili Genel Seçimlerinde AK Parti'nin Ankara'dan aday gösterdiği milletvekilleri arasında yer almıştı. Babacan ile ilgili kulislerde geçen bilgiler, Babacan'ın ekonomi alanında görevine devam edeceği yönündeydi. Fakat, 64. hükümette Babacan kabinede yer almayan isim oldu.
BEŞ BAŞBAKAN YARDIMCISI OLACAK
Hükümetin, kanuna göre 5'e kadar Başbakan Yardımcısı atama imkanı var ve bu kapsamda 5. Başbakan Yardımcılığı kontenjanı 64. hükümetin kabinesinde kullanıldı.
KABİNEDE İKİ KADIN BAKAN
64. hükümetin kabinesinde, 2 kadın bakan var. Bu isimler, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazaoğlu ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı.
KENAN İPEK VE FERİDUN BİLGİN, 7 MART'TAN BU YANA GÖREVDE EN UZUN KALAN İKİ İSİM
Başbakan Davutoğlu, 28 Ağustos 2015'te genel başkan olmasının ardından hükümeti kurmakla görevlendirildi. 62'inci hükümeti kurmasının ardından bu hükümet görevini 7 Haziran'a kadar sürdürdü. Kabinede yer alan ve üç dönem kuralına takılan isimler Bülent Arınç, Ali Babacan, Bekir Bozdağ, Taner Yıldız gibi isimler yeniden milletvekili adayı olmadı.
Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı'na yeni isimler geldi. 7 Haziran Milletvekili Genel Seçimleri öncesi Ulaştırma Bakanı Feridun Bilgin görevi Lütfi Elvan'dan, Adalet Bakanı Kenan İpek görevi Bekir Bozdağ'dan, teamüller gereği devralmıştı. Teamüllere göre, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı ve Adalet Bakanının seçimlerden 3 ay önce istifa etmesi gerekiyor. Bu bakanlıklara Adalet Bakanlığı'na Kenan İpek, Ulaştırma Bakanlığı'na Feridun Bilgin ve İçişleri Bakanlığına Sebahattin Öztürk atandı. 7 Mart 2015'te göreve gelen 3 bakandan görevini en uzun sürdüren iki isim oldu. Bu isimler, Ulaştırma Bakanı Feridun Bilgin ve Adalet Bakanı Kenan İpek. 7 Haziran genel seçimleri öncesi göreve gelen Bilgin ve İpek, 7 Mart'tan bu yana görevde en uzun kalan iki isim oldu.
YILDIRIM, ULAŞTIRMA BAKANI OLARAK GÖREV ALACAK
Kenan İpek, görevini Bekir Bozdağ'a, Ulaştırma Bakanı Bilgin ise Binali Yıldırım'a devredecek. Eski Ulaştırma ve Denizcilik Bakanlığı görevinde de bulunan Yıldırım, 64. kabinede Ulaştırma Bakanı olarak görevini sürdürecek.
CUMHURİYET TARİHİNDE BİR İLK OLAN SEÇİM HÜKÜMETİNİN GÖREVİ SONA ERDİ
AK Parti'nin 7 Haziran Milletvekili Genel Seçimlerinden tek başına iktidar olarak çıkamaması nedeniyle Başbakan Davutoğlu görevi 9 Haziran'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iade etti. Erdoğan, hükümeti kurma görevini tekrar Başbakan Davutoğlu'na verdi. Bir aylık sürenin ardından Davutoğlu, 63'üncü hükümeti kurmakla görevlendirildi. Bu süreç içinde, AK Parti koalisyon arayışlarını sürdürdü ve sonuç alınamayınca 18 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Başbakan Davutoğlu görevi bir kez daha iade etti. Davutoğlu, 25 Ağustos'ta hükümeti kurması için Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından tekrar görevlendirildi. Davutoğlu, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir ilk olan seçim hükümetini kurdu, hükümet kurulduğunda tarih 28 Ağustos'u gösteriyordu. 7 Haziran'dan bu yana görevini yürüten geçici Bakanlar Kurulu, 64. hükümetin açıklanmasına kadar görevine devam etti. Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunduğu kabine listesinin onaylanmasının ardından 64. hükümeti kurdu.