Akyazı'da Sarıdağlar tehlikesi var mı ?

Erzurum'da çöken kayak pistiyle ilgili skandallar zinciri.20 metre ile 25 metre derinliğe çakılması gereken kazıklar 1 metre derinliğe çakılmış Erzurumdakı kayak pistini yapan Sarıdağlar AŞ Trabzon'da yapımı devam eden Akyazı projesini yapan 3 ortaklı fir

Akyazı'da Sarıdağlar tehlikesi var mı ?

Erzurum'da çöken kayak pistiyle ilgili skandallar zinciri.20 metre ile 25 metre derinliğe çakılması gereken kazıklar 1 metre derinliğe çakılmış Erzurumdakı kayak pistini yapan Sarıdağlar AŞ Trabzon'da yapımı devam eden Akyazı projesini yapan 3 ortaklı firmadan biri

Maalesef Trabzon Akyazı stadı da Fore kazıklar üzerine yapılıyor. Zaman zamanda Fore kazıklarla ilgili olarak bilim adamları kafalarda soru işareti bırakacak açıklamalar yapıyor. Ancak Akyazı stadyyumunu yapan firmalar henüz konu ile ilgili bir açıklama yapmaktan kaçınıyor. Ya Erzurumdakı gibi kazıklar yeterliderinliğe çakılmıyorsa ?  

Konuyla ilgili Trabzon Milletvekili Volkan Canalioğlu neler söyledi? Tıklayın

Çöken atlama kuleleri pisti için savcı ile akademisyenler keşifte bulundu. Zemin etüdü yapılmadığı, 25-50 metre arasında olması gereken çelik kostrüksiyonların sadece 1 metre , pist eğiminin de yanlış olduğu gibi oldukça çarpıcı gerçeklere ulaşıldı  Çöken atlama kuleleri pisti için savcı ile akademisyenler keşifte bulundu. Zemin etüdü yapılmadığı, 25-50 metre arasında olması gereken çelik kostrüksiyonların sadece 1 metre , pist eğiminin de yanlış olduğu gibi oldukça çarpıcı gerçeklere ulaşıldı

25'inci Dünya Üniversiteler Kış oyunları için Erzurum’da yapılan ve 94 milyon TL’ye mal olan Türkiye'nin ilk ve tek Kayakla Atlama Kuleleri pistinde 15 Temmuz’da meydana gelen göçüğün yankıları devam ediyor. Yaşananların ardından Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmada inceleme yapan bilirkişi heyeti çarpıcı tespitlerde bulundu.

Akademisyenler inceledi

Cumhuriyet Savcısı, Atatürk Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi'nde görevli 4 öğretim üyesi ile birlikte Kiremitliktepe'ye giderek keşif yaptı. İlk olarak kulelerde savcı ile birlikte inceleme yapan Jeoloji Mühendisliği'nde görevli Doç. Dr. Ekrem Kalkan, İnşaat Mühendisliği Geoteknik Anabilim Dalı'nda görevli Yrd. Doç. Semet Çelik, Makine Mühendisliği Konstrüksiyon ve İmalat Anabilim Dalı'nda görevli Yrd. Doç. Dr. Ruhi Yeşildal ve Mimarlık Fakültesi'nden Yrd. Doç. Dr. Fatma Zehra Çakıcı, dağdan aşağıya inerek keşif çalışmasında bulundu.

İŞTE ACI TESPİTLER

Kuleler arasındaki bölgeye dolgu yapıldığını belirten bilirkişiler, kulelerin yapıldığı alanın heyelanlı bölge olduğuna dikkat çekti. Bölgeyi fotoğraflayan uzmanlar, ön incelemelerinde kulelerde hiçbir sorun görülmediğini aktardı.

İniş rampaları olarak nitelendirilen pistlerin zemininde analiz etüdü yapılmadan pistlerin yapıldığına işaret edildi. Pistleri ayakta tutan beton içindeki çelik konstrüksiyon kazıkların 25 ile 50 metre derinlikte olması gerekirken, yığma toprak üzerine sadece 1 metre konstrüksiyon kazık kullanıldığına dikkat çeken bilirkişiler, pist eğiminin de yanlış olduğunu vurguladı. Aktif olmasa da fay hattının göz ardı edildiği, enerjinin boşaltılmadan pistin inşa edilmesinin yanlış olduğuna dikkat çekildi.

Kamu görevlilerine soruşturma

Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, 'edimin ifasına fesat karıştırmak, genel güvenliğin taksirle tehlikeye sokulması' gerekçesiyle kuleleri teslim alan kamu görevlileri hakkında 'görevi kötüye kullanmaktan' soruşturma başlatıldı. Ayrıca Cumhuriyet Savcılığı, atlama kulelerini yapan firma Sarıdağlar A.Ş'nin projeye uyup uymadığını, beton kalitesi ile kullanılan malzemenin standartlara uygun olup olmadığını da araştıracak. Raporların hazırlanması için bilir-kişilere 2 ay süre veren Cumhuriyet Savcılığı soruşturma sonucunda kimlerin ihmali olduğunu belirleyecek ve dava açacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler