At yarışçılığının Messi’si
At yarışçılığının yaşayan efsanesi olan Halis Karataş, İstanbul yarışlarında 7’de 7 yaparak dünya yarış literatürüne geçti. Dede Mutlu’nun 6’da 6’lık rekorunu kıran, 16 yıl sonra Frankie Dettore’nin rekoruna ortak olan Karataş, “Atlar ile aramdaki gizli
At yarışçılığının yaşayan efsanesi olan Halis Karataş, İstanbul yarışlarında 7’de 7 yaparak dünya yarış literatürüne geçti. Dede Mutlu’nun 6’da 6’lık rekorunu kıran, 16 yıl sonra Frankie Dettore’nin rekoruna ortak olan Karataş, “Atlar ile aramdaki gizli bağ beni başarılı kılıyor” dedi.
Jokey Halis Karataş, İstanbul Veliefendi Hipodromu’nda önceki gün yapılan 7 yarışın 7’sini de kazanarak tarih yazdı. Ancak bu, Karataş’ın ilk başarısı değil. Gazi Koşusu’nu tam 5 kez kazanma başarısı gösteren Karataş, “Mesleğime saygı duyuyorum ve severek yapıyorum. Bu durum da beni farklı kılıyor” dedi.
Karataş, yarışçı bir aileden geliyor. Halis Karataş’ın yakasını at sevgisi hiç bırakmamış. Küçük yaşlarda her çocuk gibi futbol merakı olan Karataş’in ilgisi zaman içinde ailenin at yarışlar ile uğraşması üzerine atlara yönelmiş. Çocukluğunda jokey olmaya karar veren Halis Karataş’ın ilk yarışı 1987’de. O tarihte henüz 14 yaşında olan Karataş, “Benhur isimli bir at ile ilk yarışımı kazandığımda bugünlerin hayalini bile kuramıyordum” diyor. Yarış sırasında atlar ile bütünleştiğini söyleyen Karataş, “Atlar ile aramda gizli bağ kuruyorum ve bu da beni başarılı kılıyor” ifadesini kullanıyor.
“17 SENEDİR SABAH 5’TE KALKARIM”
Hipodroma ilk çıktığı yarıştan birincilik ile ayrılmasını bilen Karataş, o günden sonra ‘çıtayı her geçen gün yükselttiğini’ belirtiyor ve bugün ‘çalışmalarının karşılığını aldığına’ inanıyor. Başlarda ailesinin kendisine karşı çıktığını söyleyen Karataş, şunları anlatıyor: “Ben ne olursa olsun bu işte ilerlemek istiyordum ve bu yola girdim. Abim Hüseyin Karataş da jokey. Bir defasında sakatlandı ve 3 ay boyunca yataktan çıkmadı. Annem de bunları gördüğü için benim jokey olmamı istemedi ama kader beni bu yola savurdu.” Mesleğini severek yaptığını belirten Karataş, yarışacağı at ile yakından ilgilendiğine dikkat çekiyor ve bunun avantaj kazandırdığını aktarıyor. 17 senedir sabah 5’te kalktığının altını çizen Karataş, bu saatle birlikte antrenmana başlıyor.
“BOLD PİLOT BENİ SAATLERCE DİNLERDİ”
Kariyerinin ilk Gazi koşusunu 1996 yılında kazandığını ve daha sonra başarılarının devam ettiğini belirten Karataş, “Daha önce 93 senesinde ‘Lyra’ denilen at ile Gazi Koşusu’nu burun farkı ile kaçırmıştım, bunu hala daha unutamam” diye konuşuyor. Aradan 3 sene geçtikten sonra Bold Pilot isimli at ile Gazi Koşusu’nu kazanmayı başardığını söyleyen Karataş’ın hayatı boyunca unutamadığı at ise kayınpederi Özdemir Atma’nın atı “Bold Pilot”. Bold Pilot ile koşmaktan zevk aldığını ifade eden Karataş şöyle diyor: “Bold Pilot ile çalışmak bana zevk verirdi. Başka atlar ile 15 dakika çalışırken onunla 30-35 dakika çalışırdık. Bold Pilot ile içimden geldiği gibi konuşurdum ve o da beni saatlerce dinlerdi. Bold Pilot benim gibi hırslıydı. Diğer atları kıskandığı için tüm enerjisini sahaya yansıtırdı. Bugüne kadar bindiğim 14 bin atın içinde Bold Pilot’un yeri apayrı. Ancak yaşladığı için o şimdi Mersin’de aygır olarak kullanılıyor.”
‘ÜÇÜNÜ KAZANSAM İYİ DEDİM’
Halis Karataş, önceki gün yedi yarışı birden kazanmasına ilişkin duygularını da şöyle ifade ediyor: “Sabah yarışlar başlamadan önce ‘3 yarışı kazanmayı başarsam benim için yeterli’ diye düşünüyordum. Çünkü atların hepsi üst düzey atlar değildi. Yarışta atların ve benim ritmim iyi tuttu ve yarışlar arka arkaya gelmeye başladı. Bugüne kadar 5 yarış kazanmıştım ama ilk defa böyle birşey başıma geldi. 6. yarışı kazandığımda kendi rekorumu kırmıştım. Yedinci yarışta ‘Mia Nur’ isimli at ile yarışa başladık. Başlarda biraz zorlandım ama sonra at ile uyumumuzu sahaya yansıttık ve arkasından başarı geldi. Bitiş çizgisini geçtikten sonra yaşadığım mutlululuğu anlatmam mümkün değil. Tarihe geçtim ve bu benim için büyük mutluluk oluşturdu. Yaşadıklarımı hala daha tam olarak telaffuz edemiyorum.”
‘SAĞLIĞIM ELVERDİKÇE BIRAKMAM’
Yaşının 40 olmasına rağmen hala başarılara doymayan sihirbaz lakaplı jokey, “Başarılacak bir şeyin kalmadığını düşünüyordum ama demek ki varmış, bundan sonra da başaracağım şeylerin olacağını düşünüyorum” diyor. Sağlığı müsaade ettikçe mesleğine devam edeceğini söylüyor ve şunu ekliyor: “Şu anda mesleğimin zirvesindeyim ama at binmeyi bırakınca güzel atlar yetiştirmek istiyorum.”
HALİS KARATAŞ’I TANIYALIM:
EN ZENGİN SPORCU
Türkiye’nin en çok kazanan sporcusu sayılıyor. Kazancı sürekli değişiyor ancak yıllık gelirinin futbol ve basketboldan milyonlar kazanan sporcuları geride bıraktığı düşünülüyor. 7’de 7 yaptığı koşuda 431 bin lira kazandırdı, özel anlaşma yapmadıysa 43 bin lira aldı.
TJK ESKİ BAŞKANININ KIZIYLA EVLİ
TJK eski başkanı, rahmetli Özdemir Atman’ın kızı Begüm Atman ile evli. Azra ve Özdemir adında iki çocuğu var. Begüm hanım kendisine ait safkanların idmanlarına ve ahırlarına giderek nal çakımına kadar titizlikle takip ediyor. Karataş, başarısında eşinin payının yüzde 60 olduğunu söylüyor. Begüm Atman Karataş’ın 20’ye yakın atı var.
KAMÇI OLAYI
“Yarışlarda ortalama 4 veya 5 kamçı kullanırım. Yarışın en can alıcı yerinde 7 defa kullanmışsam 8. veya 9.’yu at isterse, kazanacağımdan eminsem kullanabilirim”
2-2.5 KİLO VERİYOR
“Atlar bir yarışta ortalama 10-15 kilo veriyor. Ben de 2 ile 2.5 kilo arasında veriyorum. Bütün adalelerimiz çalışıyor. Bütün organlarımız ve beynimiz de. At gibi terliyorum ben de. Son 200 metrede seyirciyi değil, birbirimizin nefesini duyuyoruz.”
YAKIŞTIRMALAR:
6’lısına Karataş yazmayan taş olur! Okeyde ara taş, jokeyde Karataş. Eşeği bile birinci getiren adam. At yarışçılığının Messi’si.