Bakan açıkladı tartışma başladı! BAL takımlarının test maliyetlerini kim karşılayacak?
Spor Bakanı Kasapoğlu’nun Bölgesel Amatör Ligleri’n başlayacağı yönündeki açıklamasının ardından koronavirüs testi tartışmaları başladı. Trabzon temsilcilerinden açıklamalar geldi.
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, futbolda Bölgesel Amatör Lig'in (BAL) 17 Nisan'da başlayacağını duyurdu.
Bakan Kasapoğlu, sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Bölgesel Amatör Lig için beklenen gün geldi. BAL müsabakalarının başlama düdüğü 17 Nisan'da çalıyor! Tüm takımlarımıza hayırlı, uğurlu olsun. Sağlıkla, dostlukla geçecek başarılı bir lig diliyorum." ifadelerini kullandı.
Bu açıklamanın ardından gözler koronavirüs testi maliyetlerine döndü.
Bilindiği üzere profesyonel futbol kulüpleri liglerin açılmasıyla beraber her maç öncesi koronavirüs testi oluyor ve maç başı 10 bin TL’yi bulan bu testleri kendileri karşılıyor.
Bu maliyetlerin yükünü aylardır çeken Trabzon’un profesyonel takımları ile Bölgesel Amatör Lig’de test maliyeti ile karşılaşma ihtimali olan takımları açıklamalarda bulundular.
Haber61'den Okan Çıtlak'ın haberine göre; Trabzon’u profesyonel liglerde temsil eden Hekimoğlu Trabzon, Ofspor ve Yomraspor da zor zamanlarda artan maliyetlerden oldukça mustarip.
Koronavirüs testlerinin takımlar tarafından karşılanması ve geliri olmayan BAL takımlarının yaşayacağı zorluklar hakkında konuşan Hekimoğlu Trabzon Başkanı Celil Hekimoğlu “Koronavirüs testleri ile alakalı toplam yıllık maliyetimiz 500 bin TL. Deplasman için 10 bin TL, iç saha için ise 15 bin TL maliyet çıkıyor sadece testlere. Gönül istiyor ki bu işte TFF ve Sağlık Bakanlığı’nın ortaklaşa hareket edip, kulüplere buradan doğacak masrafın karşılanması. İl takımlarının bir çoğu bunun üstesinden gelebilirken, diğer takımların bu konuda sıkıntı çekeceği aşikar.” İfadelerini kullandı.
Ofspor Başkanı Olcay Saral ise “Covid – 19 testlerinin bize maç başına maliyeti ortalama 10 bin TL oluyor. Gelirimizde bir artış yok ancak giderlerimize aylık 40 bin TL eklendi. Deplasmanda giderimiz ise 50 bin TL’den 80 Bin TL civarına yükseldi. Bu süreçte koronavirüs testleri konusunda herhangi bir maddi destek olmadı. Bölgesel Amatör Lig’in ise hiç geliri yok. Israrla oynamak istediler, inşallah başarılı olurlar. Test konusunda BAL ekiplerine bir destek olacak mı bilmiyorum. Ligin başlayacağı zamana bizim ligimiz bitiyor sanırım. O tarihten sonra da bir destek olup olmayacağı konusunda bir şey söylememize de gerek olmuyor zaten.” Şeklinde konuştu.
Trabzon’u temsil eden BAL ekipleri ne diyor:
17 Nisan’da başlayacak Bölgesel Amatör Lig’de Trabzon’u 7 takım temsil edecek. 1461 Trabzon, Erdoğduspor, Bahçecikspor, Çarşıbaşıspor, Tonya Doğanspor, DSİ Karadenizspor ve Sebat Gençlik BAL’da mücadele edecekler. Görüşlerini aldığımız BAL ekiplerinin ortak görüşü ise Covid-19 testlerinin maliyetlerinin takımlara bırakılması halinde karşılamakta zorluk çekecekleri yönünde oldu.
Konu ile alakalı Haber61’e konuşan Bahçecikspor başkanı Alptekin Topal “Baştan şunu söyleyeyim, ben BAL’ın oynayacağını yine de düşünmüyorum. Trabzon’dan 7 takım var. Dün yapılan açıklama ile ilgili Pazartesi yetkililerle görüşmeye çalışacağım. Covid -19 testlerinin maç başına 5-6 bin liraya yakın bir masrafı var. Bu masraf bize bırakılırsa ödeme şansımız yok. Sonuçta Bölgesel Amatör Ligin bir geliri yok. “ şeklinde konuştu.
Tonya Doğanspor’un Başkanı Zafer Cora ise testler konusunda bir çözüm bulunacağını ve takımları böyle bir maliyetin altına sokulacağını düşünmediğini belirtip “Bölgesel Amatör Ligler sporcu yetiştirme açısından önemli bir lig. 1000 sporcu ve onların aileleriyle beraber 5000 kişiye yakın kişinin mağduriyeti vardı. 17 Nisan itibari ile başlayacak olması bizim için önemli. Bu konuda adım atan ve çağrılarımıza kulak veren Başta Sağlık Bakanımız ve Spor Bakanımız olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” Şeklinde konuştu.
BAL’da mücadele edecek bir başka Trabzon ekibi DSİ Karadenizspor’dan yapılan açıklamada ise “Pazartesi günü bir toplantı yapacağız. Her şeyin tam olarak netleşmesini bekleyeceğiz. Prosedür nasıl işleyecek? Test olacak mı ve bu testlerin maliyetini kim karşılayacak? Bunu görmemiz lazım. Sonrasında bir değerlendirme yapacağız.” İfadeleri kullanıldı.