"Bayrak çok ağır geldi"

14. Dünya Salon Atletizm Şampiyonası'nda erkekler 1500 metrede gümüş madalya kazanan Kenya asıllı Türk atlet İlham Tanui Özbilen, yarıştan önce çok heyecanlı olduğunu, gece 2 saatte bir uyandığını belirterek, “Gümüş madalya aldığım için çok mutluyum” dedi

"Bayrak çok ağır geldi"

14. Dünya Salon Atletizm Şampiyonası'nda erkekler 1500 metrede gümüş madalya kazanan Kenya asıllı Türk atlet İlham Tanui Özbilen, yarıştan önce çok heyecanlı olduğunu, gece 2 saatte bir uyandığını belirterek, “Gümüş madalya aldığım için çok mutluyum” dedi. Özbilen Türk Bayrağıyla yere kapanmasıyla ilgili ise "Bir an ayağa kalkıp, bayrağı kaldırıp o turu atacak enerjim yoktu. Bayrak çok ağır geldi o an" dedi.

İlham, Türk vatandaşı olduktan sonra Dünya Şampiyonası'nda yarışmak için gün saydığını kaydederek, “Türkiye için kalben, fizik olarak her yönümle hazırdım koşmaya. Çok stresli ve zor bir yarış oldu. İkinci olduğum için çok mutluyum” dedi.

Yarışta hep dış kulvarda koştuğunu anlatan İlham, şöyle konuştu:
“Sürekli dışardan koşmak beni biraz daha yordu, ama madalya şansını riske etmek istemedim. Bir gün önce Polat bunu yaşadı. Arada kalmamak için hep dışarda koştum. Çok itiş-kakışlı yarışlar benim finişimi etkiliyor. İtiş-kakış olmasa finişte geçilmezdim. Yarışın son metrelerinde 'Arkadan kaç kişi geliyor?' diye merak ettim ve arkaya baktım. O an atak yapacak başka gücüm yoktu. Bir daha atak yapamazdım.”

İkinci olduktan sonra Türk Bayrağıyla yere kapanmasıyla ilgili olarak milli atlet, “Gümüş madalya için dua ediyordum, inanamıyordum. Bir an ayağa kalkıp, bayrağı kaldırıp o turu atacak enerjim yoktu. Bayrak çok ağır geldi o an” ifadelerini kullandı.

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ın soyunma odasında kendisini tebrik ettiğini kaydeden İlham, “Benim yanımda güçlü insanların olduğunu hissettim. Çok mutluydum, inanamadım” dedi.

Avrupa Şampiyonası'nda ve 2012 Londra Olimpiyatları'nda madalya almayı hedeflediğini anlatan İlham, insanlarla Türkçe konuşmak, duygularını Türkçe ifade etmek için Türkçe'yi bir an önce öğrenmek istediğini, Türkiye'yi sporundan daha çok sevdiğini söyledi.

Eşi ve 1,5 yaşındaki oğlu Kipto'yu da yazın Türkiye'ye getireceğini kaydeden İlham, oğlunun Türkiye'de okumasını istediğini ifade etti.

Antrenörü Santa: “Tek stratejimiz kazanmaktı”
İlham'ın Rumen antrenörü Carol Santa ise, yarışta tüm stratejilerini kazanmak üzerine kurduklarını söyledi.

“Son bölümde tüm atletler bir aradaydı. Eğer öne çıkmasaydı, belki Etiyopyalı kazanırdı” diyen Santa, şunları kaydetti:
“İlham'ın süratli bir bitiriş yapmaya hazır olduğunu biliyorduk. Son 100 metrede arkadan itilmese ve adımları bozulmasa kazanacaktı. Bu stratejiyi yapmasak, madalyasız bitirebilirdik. Fas takımında çalıştım, eğer İlham öne gitmeseydi, aynı şeyi Faslı Iguider yapacaktı. Bizim taktiğimiz ilk 1000 metre hep Iguider'in arkasında, yanında gitmekti. Etiyopyalı Gebremedhin bunu düşündüğümüzü hissetti ve atak yaptı. Son 100 metrede arkadan İlham'ı itip, ritmini bozdu. Bir gün evvel Polat'ın yaşadığını yaşamamak için dışardan koştu. Tüm atletler İlham'ın bu yarışta en kuvvetli atlet olduğunu biliyordu. İçerde olma riskini alamazdık, dışardan koştu. Biraz fazla koşmak en küçük riskti. İlham bir yıldız olacak. Türkiye, genç, yetenekli bir atlete yıldız olma yolunu açtı.”

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler