Düdüğümüzü asmamalılar!

TBMM Sporda Şiddeti ve Spor Kulüplerinin Sorunlarını Araştırma Komisyonunda hakemler Bülent Yıldırım, Cüneyt Çakır ve Kuddüsi Müftüoğlu, televizyonlarda yorum yapan eski hakemler ve kulüp yöneticilerinden şikayetçi oldu.AK Parti Bursa Milletvekili Mehmet

Düdüğümüzü asmamalılar!

TBMM Sporda Şiddeti ve Spor Kulüplerinin Sorunlarını Araştırma Komisyonunda hakemler Bülent Yıldırım, Cüneyt Çakır ve Kuddüsi Müftüoğlu, televizyonlarda yorum yapan eski hakemler ve kulüp yöneticilerinden şikayetçi oldu.

AK Parti Bursa Milletvekili Mehmet Emin Tutan, hakemlerin şansızlığının, eski hakemler olduğunu belirterek, hakemlerin saniyede verebileceği kararların, saatlerce televizyon programlarında tartışıldığını dile getirdi. Hakemlerin hedef haline getirildiğini belirten Tutan, ''Bu konuda ne yapılabilir?'' diye sordu.

FIFA kokartlı hakem Bülent Yıldırım, ''Yüzde 50-60 hakemler suçludur'' diyenlerin, cahilce yorum yaptığını ifade etti. Dünya Kupası elemelerinde bir futbolcunun eliyle topu çaldığını, ancak hakemin görmediğini anımsatan Yıldırım, ''Bunun Türkiye'de olduğunu düşünebilir miyiz?'' dedi.

Yıldırım, şiddet, halen hakem üzerinden tartışılıyorsa burada bir hata bulunduğunu, bunun son derece yanlış olduğunu belirtti.

Bülent Yıldırım, ''Eski hakemlerin sorumsuz yorumları, yöneticilerin sorumsuz açıklamaları... Elbette biz de o anlamda şiddete maruz kalıyoruz, zaman zaman hedef haline gelebiliyorsunuz. İngiltere örneğinde olduğu gibi ilk 24 saat, maçla ilgili hakem kararına ilişkin değerlendirme yapmayı yasaklayabiliriz'' diye konuştu.

Hakemlerden beklenilenin ''peygamberlik'' gibi olduğunu belirten Yıldırım, biçilen role göre hakemin, şiddeti hissedeceğini, kaynağını bileceğini, maçtan önce engellemeye çalışacağını, şiddete müdahil olacağını kaydetti. Yıldırım, böyle bir modelin dünyada olmadığını savundu.

''RADİKAL KARARLAR ALIP, BİRİLERİNİN CANINI YAKMALIYIZ''
FIFA kokartlı hakemlerden Cüneyt Çakır da kendisini en çok rahatsız eden konulardan birinin, altyapıya önem verilmemesi olduğunu söyledi. Çakır, sporda, genç nüfusun kullanılamadığını belirterek, transfer edilen ithal futbolcularla ülke futbolunun kalkındırılamadığını iddia etti.

Komisyon Başkanı Nazım Ekren ise ''Anlaşılan sizde de cari açık sorunu var'' diye espri yaptı.

Çakır, spor mahkemelerinin kurulmasını da önerdi.

Eski hakemlerin, teknik olarak her türlü yorum yapabileceğini, saygı duyduklarını dile getiren Çakır, kişisel alana girilmesinin problem olduğunu, buna izin verilmemesi gerektiğini söyledi.

Çakır, her maç sonrası herhangi bir yönetici, teknik adam, futbolcunun, hakemin kararını eleştirebildiğini, yönetici demeçlerine ülke olarak alıştıklarını, garip gelmediğini belirtti. Çakır, ancak hakemlerin yöneticilere ilişkin açıklama yapmalarının garip karşılanacağına işaret ederek, ''O yönetici ve teknik adamların da bu şekilde, hakemler hakkında konuşma hakkı yok. Biz hiç kimsenin yöneticiliğini bitiremiyorsak, teknik adamlığına son veremiyorsak, onlar da bir maçtan sonra bizim düdüğümüzü asmamalılar'' diye konuştu.

İtalya'da bir taraftarın bıçaklanması nedeniyle o hafta maçların oynanmadığını, Fransa'daki bir maçta taraftarların birbirine meşale atması nedeniyle iki takımın puanının silindiğini, seyircilerin deplasmana götürülmeme kararı alındığını anlatan Çakır, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Belki biz de gerekirse böyle radikal kararlar alabiliriz. Biz neden bu şekilde cezalar vermekten korkuyoruz. Belki, bir şeyleri önleyeceksek, böyle radikal kararlar alıp, birilerinin canını yakmalıyız. Birilerinin canı yanmalı ki doğruya ulaşalım. Her zaman tribünlerdeki olayları münferit olaylar olarak görüyoruz. Ama devamlı artıyor. Amatör kümelerde, her hafta bir hakem dayak yiyor. Bunları münferit olay olarak görürsek, haftalarca da dayak yemeye devam edeceğiz. Bunlara dur demek için çok radikal kararlar almalıyız, ağır cezalar vermeliyiz, gerekirse bu hapis cezası olmalı. Hakeme bir fiske vuran, gerekirse hapse girmeli.''

''HAKEMLER, YALNIZ İNSANLAR''
Üst Klasman Hakemi Kuddüsi Müftüoğlu ise hakem ve yöneticilerin, futbolda asil unsur olmadığını, kimsenin hakem seyretmeye gitmeyeceğini dile getirdi.

Müftüoğlu, 8 yıl önceki bir maçta uğradığı şiddeti anlatarak, o kulübün ve yöneticilerinin çok az ceza aldığını söyledi.

Yöneticilerin hakemler hakkında her şeyi konuşabildiğini ancak yaptırımlarının bulunmadığını belirten Müftüoğlu, ''Hakemler yalnız insanlar. Yanımızda ailemiz, çevremizdeki birkaç kişi oluyor. Federasyon da hakemlerin bir an yanında oluyor, sonra yine hakemler yalnızlığa devam ediyor'' dedi.

Müftüoğlu, spor kulüplerinin yapısının çok önemli olduğuna dikkati çekerek, ''Ne yazık ki bugün spor kulüplerinin yüzde 70-80'i doğru insanlarla yönetilmiyor. Spor yöneticileri, biz hakemler kadar eğitimli veya kriteri olsa, sanıyorum şiddet noktasında bayağı yol katederiz. Bu ailede en eğitimlisi, en yapıcı ekip, hakem ekibidir'' dedi.

"ŞİKENİN CEZASI DAHA FAZLA"
Komisyon ayrıca, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesinden Prof. Dr. Köksal Bayraktar'ı da dinledi. Bayraktar, dünya ticaretinin yüzde 3'nün sporla ilgili malzemeler ve spor faaliyetlerinden kaynaklandığını söyledi. Bayraktar, sporun endüstriyel bir güç olarak ortaya çıktığını, 20 ve 21. yüzyılın simgesel etkinliklerinden biri olduğunu dile getirdi.

Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun Tasarısı hakkında görüşlerini dile getiren Bayraktar, tasarının, özel ceza kanunu niteliği taşıdığını kaydetti.

Bayraktar, tasarının şikeyi düzenleyen maddesinin, TCK'da rüşveti düzenleyen maddesi gibi olduğunu vurgulayarak, ancak şikedeki cezanın rüşvete göre daha ağır olduğuna işaret etti. Bayraktar, ''Şike, rüşvet gibi idareyi kemiren bir hastalığı tedavi etmeyi amaçlayan bir düzenlemeden daha ağır ve önemli mi?'' diye sordu.

Teşvik priminin, şikenin hafifletici bir hali değil, bağımsız bir uç olarak düzenlenmesi gerektiğini belirten Bayraktar, çirkin ve kötü tezahüratın cezasının da ceza kanundaki hakaret ve sövmeden daha ağır olduğunu söyledi.

Bayraktar, tasarının, kasten yaralama ve mala zarar vermede, cezayı TCK'ya bıraktı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler