Futbolda yaralanma olayları
Futbolda en fazla yaralanmalarının hücum futbolcularında görüldüğü belirtilirken, dünyada yaklaşık 40 milyon lisanslı futbolcu bulunduğu kaydedildi. Türkiye Futbol Federasyonu Sağlık Kurulu Üyesi ve Karadeniz Bölge Sorumlusu Trabzon Özel İmperial Hastanes
Futbolda en fazla yaralanmalarının hücum futbolcularında görüldüğü belirtilirken, dünyada yaklaşık 40 milyon lisanslı futbolcu bulunduğu kaydedildi.
Türkiye Futbol Federasyonu Sağlık Kurulu Üyesi ve Karadeniz Bölge Sorumlusu Trabzon Özel İmperial Hastanesi Ortopedi Uzmanı Opr. Dr İbrahim Şahin, sezon öncesi 7 haftalık programı tam uygulayan takımlarda yaralanmalar yüzde 14 olarak görüldüğünü, programı uygulamayan takımlarda ise bu oranın yüzde 34 olduğunu söyledi.
Alınacak tedbirlerle sakatlanmaların önüne geçilebileceğini kaydeden Dr. Şahin, "En popüler spor dalı arasında futbol ilk sıralarda yer alıyor.
Dünyada yaklaşık 40 milyon üzerinde lisanslı futbolcu var, bu futbolcularda yapılan araştırmalarda görülen yaralanmalarda alt ekstremitelerde daha sık görülüyor. Bu oranlar ortalama; ayak bileği yüzde 20, diz yüzde 18, kasık, uyluk adelesi yüzde 16'dır. Futbol yaralanmaları tedavi maliyetlerinin yüksek olması ve takımdan uzak kalma süresinin fazla olması nedeniyle önemlidir. Bu oranların görülme sıklığı ortalama; p profesyonel futbolcularda yüzde 64, genç futbolcularda yüzde 46, orta saha, hücum oyuncuları yüzde 20-25 defans oyuncuları yüzde 15-20, kalecilerde yüzde 10-15" dedi.
Futbol yaralanmalarından korunmak için alınacak tedbirleri de sıralalayan Dr. Şahin, "Isınma ve germe egzersizleri için yeterli zaman ayırmak. Egzersizlerin bitiminde soğutma egzersizlerini ve germeleri ihmal etmemek. Herhangi bir yaralanmadan sonra yeterli iyileştirmeler yapılmadan futbola geri dönmemek. Koruyucu malzemeler (tekmelik, bandaj) zemine uygun ayakkabı giymek. Saha zemin şartları iyileştirilmeden uygun olmayan zeminlerde futbol oynatmamak. Oyun kurallarına uymak ve kasti hareketlerden kaçınmak. Yapılan araştırmalarda sağlık yardımı tam olan, uygun ayakkabı ve malzemeleri kullanan takımlarda yaralanmalar, sağlık yardımı düzenli almayanlara göre yüzde 75 daha azdır. Sezon öncesi 7 haftalık programı tam uygulayan takımlarda yaralanmalar yüzde 14, uygulamayan takımlarda ise yüzde 34 görülür" diye konuştu.