İbrahim Şahin'den önemli uyarılar

Türkiye Futbol Federasyonu Sağlık Kurulu Üyesi ve Karadeniz Bölge Sorumlusu, Trabzon Özel İmperial Hastanesi Ortopedi Uzmanı Opr.Dr. İbrahim Şahin, futbolcuyu, performansı, genetik yapısı, çok iyi antrene olması, fizik yapısını geliştirmesi ve beslenmesin

İbrahim Şahin'den önemli uyarılar

Türkiye Futbol Federasyonu Sağlık Kurulu Üyesi ve Karadeniz Bölge Sorumlusu, Trabzon Özel İmperial Hastanesi Ortopedi Uzmanı Opr.Dr. İbrahim Şahin, futbolcuyu, performansı, genetik yapısı, çok iyi antrene olması, fizik yapısını geliştirmesi ve beslenmesinin belirlediğini belirterek maç öncesi alınacak gıdaların çok önemli olduğunu söyledi.

Müsabaka öncesi beslenmede dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgi veren Şahin, şöyle konuştu: "Maç öncesi yemeğin sindirimi kolay olmalı. Yiyecek ve içecekler konusunda yeni denemeler yapılmamalıdır. Protein ve yağların sindirimi yavaş sürdüğü için az tüketilmeli, karbonhidratlar tercih edilmelidir. Çiğ sebze ve meyveler, kuru baklagiller gibi posa içeriği yüksek besinlerden kaçınılmalıdır. Müsabaka, antrenman öncesi mideyi rahatsız etmeyecek, sevilen ve daha önce denediğiniz yiyecekleri tercih edin. Sporcular, hiçbir koşulda aç olarak antrenmana veya maça başlamamalıdır. Lahana, karnıbahar gibi gaz yapabilen yemekler yenmemeli. Müsabaka öncesi yemek yavaş yenmeli ve iyice çiğnenmelidir. Sporcular egzersiz öncesi, sırası ve egzersiz sonrası yeterli miktarda sıvı tüketmelidir. Egzersizden 2-3 saat önce 400- 600 ml sıvı tüketmelidir. Egzersiz başlangıcında ve sonrasında 15-20 dakika aralarda 150-350 ml sıvı tüketerek, vücuttaki sıvı dengesi korunmaktadır."
İyi beslenen sporcunun performansının yükseldiğini anlatan Dr. Şahin, şöyle konuştu: "Sporcuların enerji ihtiyacı günlük 2 bin kilo kalori ile 5 bin kilo kalori arasında değişmektedir. Çok yoğun antrenman yapan ve genellikle maçlara hazırlanan sporcularda (günde 4-5 saat antrenman yapan) daha yüksek düzeylere de çıkmaktadır. İyi beslenen sporcunun performansı yükselir, üst düzey konsantrasyon ve dikkate sahiptir. Hastalanma ve sakatlanma oranı düşüktür. Böyle bir durumda iyileşme süresi kısadır.

Büyümesi ve gelişmesi beklenen düzeydedir. Vücut yağı ve vücut ağırlığı olması gereken düzeydedir. Yapılan antrenmanın yararı en yüksek düzeydedir."
Sporcuların beslenmesinde karbonhidratlı gıdaların önemli olduğuna değinen Dr. Şahin, sözlerini şöyle tamamladı: "Egzersiz sırasında enerjinin temel kaynağı karbonhidratlardır. Yiyeceklerle alınan karbonhidratlar, karaciğer ve kaslarda glikojen olarak depolanır. Sporcuların glikojen depoları ne kadar fazlaysa performansları o kadar yüksek olmaktadır. Karbonhidratların kaynakları çay şekeri, reçel, bal, marmelat, pekmez, şekerlemeler, meyve, ekmek, süt, pirinç, makarna, kuru baklagiller, sebzeler ve tahıl ürünleri olarak yer almaktadır."
 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler