İşte mükemmel penaltının sırrı
Bilim adamlarına göre mükemmel bir vuruşun sırrı belli. Bir nokta belirleyin. Kaleciyi unutun ve orayı hedef alın. Öncelikle kaleciyi görmezden gelmek gerekiyor. Atışı kullanacak futbolcu, topu atmak istediği yeri kesinlikle belirlemeli. Topa çok sağlam g
Bilim adamlarına göre mükemmel bir vuruşun sırrı belli. Bir nokta belirleyin. Kaleciyi unutun ve orayı hedef alın. Öncelikle kaleciyi görmezden gelmek gerekiyor. Atışı kullanacak futbolcu, topu atmak istediği yeri kesinlikle belirlemeli. Topa çok sağlam gelip, düşmeden düzgün bir vuruş yapmalı.
İNGİLİZ Independent gazetesi, uzmanların mükemmel bir penaltının formülünü bulduklarını duyurdu. Bilim adamları, Dünya Kupası öncesinde İngiltere Milli Takım oyuncularına bu konuyla ilgili tavsiyelerde bulunurken mükemmel bir penaltı atışının formülünü de verdiler.
Mükemmel bir penaltı için öncelikle kaleciyi görmezden gelmek gerekiyor. Atışı kullanacak futbolcu, topu atmak istediği noktayı seçmeli ve buna göre topa çok sağlam gelip, düşmeden düzgün bir vuruş yapmalı.
Tavsiye basit ama
Bu bilindik bir tavsiye gibi görünse de yapılan bir araştırmaya göre sinirlerin hayli gergin olduğu penaltı ortamında futbolcular, kaleciye normalde olduğundan daha fazla bakıyorlar. Bu da dikkatlerinin dağılmasına yol açabiliyor ve istemeden topu kalecinin kucağına atmalarına yol açabiliyor.
Bu nedenle uzmanların tavsiyesi gayet basit: Bir nokta belirleyin, kaleciyi unutun ve orayı hedef alın.
Top iç ağlara doğru giderse % 99 gol oluyor
PENALTI konusunda “Kaçırılır mı? Kurtarılır mı?” konusunda yapılan araştırmalar penaltının gol olup olmamasının yüzde 90’a yakın bir oranla atışı yapanın elinde olduğunu ortaya koyuyor. 7.32 m x 2.44 m’lik bir kalede, file bekçisine yaklaşık 18 m2 lik bir alanı korumak zorunda. 11 metreden yapılan penaltı vuruşunda topun hızı ortalama olarak 45-80 km/h olarak ölçülmüştür. Bu da topun 0,5 saniyede kaleyi bulacağı anlamına geliyor.
Kaleci avantajlı
Bu ihtimal direklerden en az 1.5 metre daha içeriye doğru vurulan atışlar için geçerli. İç ağlara ya da kale yüksekliğinin yarısından daha yukarıya atılan penaltıların gol olma oranı yüzde 99.
Kaleci ise top 11 metredeyken kazanma şansı en fazla olan taraf. Çünkü vuruşun gol ile sonuçlanmasında kaleci suçlanamaz; kurtardığında ise kahraman olur. Oysa atan için şartlar farklı.
Herkes penaltı kaçırdı Şenol Çorlu kaçırmadı
FUTBOL tarihinde büyük futbolcuların çoğu penaltı kaçırmıştır. Araştırmalara göre Nijeryalı Rashidi Yeki ve İngiliz Kevin Doyle kariyerleri boyunca hiç penaltı kaçırmamışlar. Aynı şekilde Sakaryaspor ve Fenerbahçe’de başarıyla forma giymiş olan Şenol Çorlu da (Büyük Şenol) her penaltı vuruşunu golle sonuçlandırmış.
İlk penaltı 1891’de atıldı
KALECİ Williams McCrum tarafından 1890 yılında Kuzey İrlanda’da keşfedilen penaltı 1891-1892 sezonunda uygulamaya konulmuş. İlk penaltı atışı 14 Eylül 1981’de Wolverhampton Wanderers tarafından rakipleri Accrington’a karşı John Heart tarafından kullanılmış ve golle sonuçlanmış. Türkiye 1. Ligi’nde ise 15 Mart 1959 tarihinde Fenerbahçeli Lefter Küçükandonyadis “penaltıdan ilk golü atan” futbolcu olmuş.