Kardeş kadın hakemlerin hayali
Kadriye Gökçek ve Dilan Deniz Gökçek, FIFA kokartlı iki orta hakem. Türkiye’nin dört bir yanında birinci, ikinci, üçüncü liglerde hatta yurtdışında bile maç yöneten iki kardeş artık hazır olduklarını söyleyip, hayallerini açıkladılar...Kadriye Gökçek ve D
Kadriye Gökçek ve Dilan Deniz Gökçek, FIFA kokartlı iki orta hakem. Türkiye’nin dört bir yanında birinci, ikinci, üçüncü liglerde hatta yurtdışında bile maç yöneten iki kardeş artık hazır olduklarını söyleyip, hayallerini açıkladılar...
Kadriye Gökçek ve Dilan Deniz Gökçek, FIFA kokartlı iki orta hakem. Türkiye’nin dört bir yanında birinci, ikinci, üçüncü liglerde hatta yurtdışında bile maç yöneten iki kardeş, Spor Toto Süper Lig maçları için de hazır olduklarını söylüyor: “Her hakem kariyerinin son maçı olacağını bilse de Fenerbahçe-Galatasaray derbisini yönetmek ister. Bu tüm hakemlerin hayali”
Kadın hakem denilince Türkiye’de aklınıza kim gelir? Pek çok kişi bu soruyu Lale Orta’nın adını vererek yanıtlar. Lale Orta, hakemliği bırakalı çok oldu ama o öyle bir yol açtı ki bugün Türkiye’de pek çok kadın hakem var. Üstelik FIFA kokartlı. Bu kokartı taşıyan Türk kadın hakem sayısı yedi, bunlardan üçü orta hakem, bu üç orta hakemin ikisi ise kardeş! 34 yaşındaki Dilan Deniz Gökçek ve 35 yaşındaki Kadriye Gökçek kardeşler Batman’dan Van’a, Mersin’den Samsun’a Bank Asya Birinci Lig, ikinci ve üçüncü lig maçlarında hatta yurtdışında hakem olarak sahaya çıkıyorlar.
İKİSİNİN DE MESLEĞİ VAR
Gökçek kardeşlerin futbol sevgisi abilerinin sayesinde başladı. Altı kız, bir erkek kardeş olan hakem kardeşler, Ankara’da yaşarken tüm maçları izleyip abilerinin yorumlarını dinlerdi. 20 yaşlarındaydılar ve aktif sporcu olma yaşını geçmişlerdi. Bu işin içinde nasıl yer alabileceklerine kafa patlatırken Kadriye Gökçek gazetede Lale Orta ve Tuğba Tosun’un fotoğraflarını gördü, nasıl hakem olunacağını araştırdı. Baktı şartlar uyuyor, hemen başvurdu. Dilan Deniz Gökçek ise ablası antrenmanlara gittiğinde çantasını taşıya taşıya, havlusunu tuta tuta onun da kanına girdi bu iş.
Gökçek ailesi hakemlik sigortalı bir iş olmadığı için önce kızlarına karşı çıktı. Dilan Deniz Gökçek Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi Bölümü’nü bitirdi, spor hocası olarak çalışıyor. Kadriye Gökçek ise Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi Bölümü’nden mezun olduktan sonra Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nde spor uzmanı oldu.
KADIN HAKEM ŞİDDETİ AZALTIYOR
Hakemliğin nasıl bir meslek olduğunu sorduğumuzda Dilan Deniz Gökçek, iki ayrı futbol bilgisi olduğunu söylüyor: “Birincisi futbolu herkes gibi bilmek; ofsayt, faul, taç gibi. Bir de futbolu kurallarıyla bilmek. Onu bilmek Anayasa’yı okumak gibi bir şey. 17 futbol kuralı var. Biz hakemler sahada bu kuralları uyguluyoruz.”
Bugüne kadar gittikleri maçlarda gerek seyircinin gerekse futbolcuların kendilerine karşı olumsuz bir davranışta bulunmadığını anlatan Gökçek kardeşler “Kadın hakem gördüklerinde kendilerine çeki düzen veriyorlar. Bizce kadın hakemin maça çıkması şiddeti yüzde 80 azaltıyor” diyor.
Sahada kadın-erkek yok
TÜRKİYE’DE en beğendiği hakemin Cüneyt Çakır olduğunu söylüyor Dilan Deniz Gökçek. İkisi de aynı yaştalar, aynı yıl mesleğe başladılar, ikisinin de FIFA kokartı var. Çakır, Spor Toto Süper Lig’de ve UEFA Avrupa Ligi’nde maç yönetirken Dilan Deniz Gökçek bunu yapamıyor. Peki ama neden? Gökçek, bu soruyu şöyle yanıtlıyor: “90’lı yıllarda hem Türkiye’de hem dünyada kadın hakemlerin sayısı dünyada çok arttı. Kadınlar alt liglerden çıkıp üst ligleri zorlamaya başladıklarında UEFA bir kural koydu. Erkek derecesini koşan kadın hakemlere, tüm müsabakalarda görev verilebileceğine ilişkin. Biz o dereceleri geçtik ama süper lig müsabakalarında görev alamadık. Bu biraz da toplumun kadına bakışıyla ilgili bir durum. Yurtdışında da böyle. Ankaragücü-Gençlerbirliği maçını bir kadın hakemin yönetmesi gözünüzü tırmalar mı? Sahada kadın ya da erkek yok, kuralları bilen kişi var.”
FIFA hakeminin ikisi bizim evde
DİLAN Deniz Gökçek ve Kadriye Gökçek, Türkiye’nin FIFA kokartlı üç orta hakemden ikisi. Bu kokartı almak hiç kolay değil. İki kardeş, bir hakemin bu kokartı göğsüne takmasının bir şirkette genel müdürlüğe yükselmekle eş değer olduğunu söylüyor: “Hakemlikte belli sayıda maç yönetip bir klasmana ulaşmanız gerekiyor. Ayrıca İngilizce bilmeniz, üniversite mezunu olmanız ve yönettiğiniz maçlarda yüksek puanlar almanız şart. Bu şartların her yıl aynı şekilde yerine getirilmesi gerekiyor. Asi takdirde kokartın alınabiliyor.”
Aaaa yengeleri de getirmişsiniz!
KARDEŞ hakemler bugüne kadar çıktıkları maç sayısını hatırlamıyorlar. Bu kadar maç olunca pek çok da ilginç olay yaşanmış. Kadriye Gökçek “Yardımcı hakemken yıllar önce Çorlu’ya maça gitmiştim. Diğer yardımcı hakem de kadındı. Orta ve dördüncü hakem ise erkek. Hepimiz sahaya girdik erkek hakemlere ‘Aaaa yengeleri de getirmişsiniz’ dediler” diyor.
Dilan Deniz Gökçek ise eskiden saçlarının daha kısa ve vücudunun daha kaslı olduğunu anlatıyor: “Maçlara çıktığımda benim kadın mı erkek mi olduğumu çok anlamıyorlardı. Bir de maça çıktığınızda o kadar çok seyirci size bakıyor ki... Saçını nasıl topladın, elini ne kadar kaldırdın, saatine ne kadar baktın... Normalde kimse dikkat etmez. Bir maçta saçımı toplamışım seyirci ‘Tamam tamam güzelsin’ demişti.”
Hakem maçtaki tansiyonu düşünmez
SÜPER Toto Süper Lig’de gerilim açısından hakemler için en kabus maç kuşkusuz Fenerbahçe-Galatasaray derbisi. Dilan Deniz Gökçek “Hakem için hayal maç da olabilir” yorumunu yapıyor ve ekliyor: “Her hakem kariyerinin son maçı olacağını bilse de bu maçı yönetmek ister. Ben de isterim. Bir kere dünyanın dördüncü büyük derbisi. Türkiye’de en fazla taraftar kitlesine sahip iki takımın maçı. Bence Dünya Kupası finalinden daha keyifli.” Kadriye Gökçek ise hakemin böylesine derbilerde maçın tansiyonunu düşünmediğini nasıl başarılı olabileceğine ve ne yapacağına odaklandığını söylüyor.