Özak:TS'liliğimi kimse tartışamaz

Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Trabzonspor eski başkanı Faruk Özak bir dizi açılışlar için geldiği Trabzon'da haber61 net'in sorularını yanıtladı. Özak Akyazı projesi ile ilgili olarak önemli bilgiler aktarırken ,başarılı sporculara da SBS de kolaylık yapı

Özak:TS'liliğimi kimse tartışamaz

Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Trabzonspor eski başkanı Faruk Özak bir dizi açılışlar için geldiği Trabzon'da haber61 net'in sorularını yanıtladı. Özak Akyazı projesi ile ilgili olarak önemli bilgiler aktarırken ,başarılı sporculara da SBS de kolaylık yapılacağının müjdesini verdi.

Bakan Özak haber61 Genel Koordinatörü Orhan Çavuşoğlu'na Türkiye'nin spor politikalarının nasıl olması gerektiği konusunda samimi açıklamalar yaptı

-Statlara kameralar konulması konusunda bir açıklamanız var, nasıl bir sistem düşünüyorsunuz?

“ Sporda  şiddet ve düzensizliğin önlenmesiyle ilgili yapılan çalışma içerisinde  bunu söyledim. Cuma sabahı saat 10:00 ile 12:00 arası Futbol Federasyon başkanı ,ben, içişleri müsteşarı, Adalet Bakanlığından Kanunlar Kararlar Genel müdürü ve Gençlik spordan ilgili arkadaşlarla bu konuda bir toplantı yaptık. Talep TFF başkanı Mahmut Özgener'den geldi. Bakın bir kere Türkiye'deki stadyumlar da ,ve salonlarında ki  küfür,  şiddet ve düzensizlik bize yakışmıyor. Bunu hep birlikte kararlı olursak, önleyebiliriz. Belki  her şey biranda düzeltilmese de iyileştirilebilir .Şiddet ,sadece futbol sahalarında olmuyor, Basketbol'de de Voleybol de de diğer spor branşlarında da oluyor.  Ancak en fazla futbolu ilgilendirdiği için devamlı futboldan bahsediyoruz . Başta Federasyon başkanları olmak üzere ,ilgili yöneticiler ve ,medyanın yanı sıra  biz  de hükümet olarak bu konuda kararlı olursak, sorunu çözebiliriz.  Sokakta yürürken, başkasına küfür edemeyen, başkasına taş  atamayan, bu seviyesiz kişilere karşı  biz kararlı olursak  bunu bir daha yapamazlar. Burada İl spor Güvenlik kurulları  doğru çalışacak .Suç ve ceza müessesi işleyecek ,federasyonlar acımasız olacak ,kulüp yöneticileri  de ,suçluyu himaye etmeyecek . O zaman sorunu büyük ölçüde aşarız.  Maalesef bu güne kadar   rüzgar ekip fırtına biçiliyordu. O bakımdan biz dedik ki yeni bir yasayla bu konuyu halledelim ,yada mevcut  yasadaki eksikliklerimizi tamamlayalım”.

 Düzenlemelerde  özel güvenliğin çalışması nasıl olacak, özel güvenlikle, polis güvenlik güçlerimizin birlikte nasıl çalışacak? Taraftar temsilciliği nasıl olacak? İlspor Güvenlik Kurulunun yetkileri  ve  etkileri ne olacak?.  Bugüne kadar uygulanamayan neydi? Ayrıca  salonlara,yada stada çok alkollü biri girecek mi  giremeyecek mi ?Alkollü müdür değil midir ? Bunun tespiti nasıl yapılacak. Bunlar belirlenecek. İşte toplantıda tüm bunları masaya yatıracağız .

Sahadaki güvenlik kameralarıyla ilgili federasyon başkanımızı Mahmut beyin taahhüdü var.  Sn Özgener bize  “Bütün süper lig kulüplerinin stadyumlarındaki kameraları yada   Mobese'yi yapacarım,ancak bunları TFF olarak biz  işleteceğiz. Yada  İçişleri bakanlığı işletecek “dedi .Yani bunu kulüplere vermeyeceğiz .

Bakın şimdi  Beşiktaş başkanı Yıldırım Demirören'e  stad da  yapılan saygısızlık ve terbiyesizlik karşısında herkes birleşti. Şerden hayır çıkar inşallah .Stadlarda küfredenlere karşı herkesin mücadele etmesi lazım .  Galatasaray – Fener maçında sahaya taş atıldı, hakemin kafası yarıldı. Futbolcular saha içersinde, birbirleriyle kavgaya tutuştu. Tribünlerden istenmeyen olaylar oldu. F.Bahçe başkanı  Aziz Yıldırım, tribün anarşısıyle mücadele edeceğini söyledi. 'Olay çıkaranları tespit ettirip ya stadyuma girmesine izin vermeyecek yada kombine kart sahibiyse kartını iptal edecek. Hatta tespitlerini yaparak isimleri  Nuri Altan'a teslim ettim diyor.

 Biz de şunu diyoruz “Tribünde herhangi bir olay oluyorsa o takımın  sahası kapanıyor, cezayı kulüpler çekiyor.  Şimdi suçu işleyen  cezayı çekecek.  Tribünde taşı atan kim , cezasını  çeken kim? Taşı .atan kimse, a, b , c ,yada her neyse  cezayı da o çeksin

Öncelikle  bu bir daha maça giremesin.  Sadece İstanbul yada  Ankara'daki maçlara eğil Türkiye'nin her tarafındaki hiçbir maça giremesin.

Biz bu tür kişileri  İngiltere'deki gibi karakollara götürelim dedik. Anayasa mahkemesi bu uygulamaya anayasaya uygun olmadığı gerekçesi ile karşı çıktı.

 Anayasa mahkemesi bu teklifimize “Getiremezsin kardeşim “diyor”

Bizde “Hayır getirelim kardeşim. Ya mahkemeyi de ikna edelim veya izah edelim.  Karakollara eğitim için getirelim. Bu insanlar bir daha maça gidemesin. Bu insanlar kulüp kafileleriyle yurt dışına gidemesin .Bu insanlar istediğine küfür edemesin .Sahaya atılan bir yabancı maddeden ötürü  bir yaralanma olduğunda bunun cezasını mutlaka o taşı atan çeksin.  Bunlar himaye edilmesin. Burada yalnızca sahaları değil  antrenman sahalarını da ve kamp tesislerini de bunun içine alarak genişletiyoruz .

-Yıllardır  teşvik tartışmalar yapılıyor.Teşvik suç sayılacak mı yada teşvik yasal hale mi gelecek?

Şike Doping ve Teşvik konularında ciddi yaptırımlara gidilmesi gerek. Artık şikeyi de ,teşviği de ağır şekilde cezalandıracağız .Şike ve teşvik ile ilgili olarak Türk ceza kanununda bir madde yok. Bu tür eylemlere  hapis cezası da  getirilmesi lazım. Ayrıca Dopingle mücadele için  de ağır cezalar getiriyoruz. Bu gün  bir daha toplantı yapacağız .Bunda başarılı olmamız için ilgili tarafların kararlı olması gerekiyor.

Yani  Medya kararlı olacak ,medya tahrik etmeyecek .Maçtan önce kavga çıkarmayacak, yanlı olmayacak ,sporcuları tahrik etmeyecek .Yani hak eden ağır ceza yiyecek . Suç işleyen ceza yerse ve kimse bunları savunmazsa millette şunu görecek”  Suç işlersem ,ceza yiyeceğim.”

Birde bu işin eğitim yanı var .İlkokullardan başlayarak televizyonlarla gazetelerle eğitim verilmeli. “Arkadaşlar tribünde küfür ve şiddete yer yok,yapmayın bunlar yanlıştır spor,centilmenlik kardeşliktir” diyeceğiz

Küfür etmeyin, taş atmayın bıçak atmayın ,işte su şişesi, çakmak, bozuk para ,sahaya atmayın diyeceğiz. Atanı da  tutacağız “sen attın kardeşim gel cezanı çek “diyeceğiz.

Bunu diyebilir miyiz ? Neden demeyelim ,yada diyemeyelim.  Türkiye'de hangi maçta ,hangi yanlış icraatı, fiili işleyen, belli değil ki. Bunları kimin yaptığı  belli .

Spor'da Şiddet ve önleme yasası var bu yeterli olmuyor mu sayın bakanım yada yasamı uygulanmıyor ?

Yasanın kararlı bir şekilde uygulanmasında bazı eksiklikler var. Ayrıca  yasada da eksiklikler olabilir. Biz zaten bütün bunları görüp bu toplantıyı yaptık . Bu toplantıları uzun süredir yapıyorduk. Ondan sonra da bunu gerek genelge ,gerek  yönetmelik ,gerekirse de kanunla düzelteceğiz. Bu konuda herkes hem fikir . Artık bu olaylara yeter demenin vakti geldi.  Türkiye bu görüntülere layık değil ki. Bakın Türkiye'nin en büyük derbisi kavga gürültü içersinde oynandı. Polislerin başı sıkıntıda ,idareciler panikteler. Öbür taraftan Türkiye'nin büyük kulüplerinden birinin başkanına maçta sürekli küfür ediliyor.  Trabzon'da ,Ankara'da, İzmir'de ,İstanbul'da veya Türkiye'nin her yerinde ,nerde olursa olsun bu olayları, bu görüntüyü ortadan kaldırmamız lazım .Bir anda olmazsa da kararlı bir şekilde sürdürelim.Bir süre sonra her şey çözülür.

Mesela terörü bitirebilir misiniz? Bakın dünya da terör  bitmiyor .Dünyada terörü bitiremezsek bile  minimüze edebiliriz  .Burada da şiddeti ve düzensizliği asgariye indirebiliriz. Sporcuda şiddet yapabilir, masör de yapar ,antrenörde yapar  tribündeki idareci de yapar ,tribündeki Ahmet ağa da yapar, poliste yapabilir

Kim yaparsa cezalandırılsın .Tabiî ki tribündeki vatandaşlar nerden nereye gidiyorlar, ne yapabilirler bunun iyi bilecekler. Öyle ben yaptım, yanıma kar kaldı anlayışıyla ,bu iş daha gitmiyor. Tüm salonlarda ,tüm müsabakalarda, kapalı salon da  ,açık salon da yüzme havuzunda, maçta veya antrenmanda ,nerde olursa olsun şiddeti ve küfürü önlemek için bu uygulamayı, yapmamız lazım .

Ceza  uygulamaları konusunda ki çifte standart olayları körüklüyor mu sizce?

Kurumlar ve İlgili  Federasyonlar cezaları kendi disiplin kurulları kararıyla veriyorlar. Bakın verilen her ceza tartışılır .Hakemin kararları da tartışılabilir , başkasınınki de tartışılabilir ,disiplin kurulunun kararları da  de tartışılabilir,. Burada ben koruma olduğunu düşünmüyorum . Sadece cesaretle bu işin üzerine hep beraber gitmemiz gerekiyor. İnşallah bundan sonra herkes elinden geleni yapar, suçluyu himaye etmez, ,yanlışı himaye etmez. Suç işleyene ceza vermemiz gerekiyor .Bu tip insanları stadlara almamız lazım. Burası küfretme yeri , sahaya bıçaktı ,çakıydı ,telefondu ,suydu, fırlatma yeri değil.Burası kimsenin kendi bahçesi değil ki yapsın .Deşarj olacaksa, gitsin kendi bahçesinde yapsın bunları.  Bir kere saha içindeki şiddeti , tribünlerdeki şiddeti önlemek için önce tribün dışındaki şiddeti önlemek lazım .Yani oraya kadar gelirken, yolda şoförlerle kavga ediyorsa ,evde ailesiyle kavga ediyorsa, çocuğuyla dövüşmüşse, mahalle de ,kahvede dövüşmüşse ,bu insan sahada da dövüşebilir. Onun için orada da bir iyileştirme yapmak lazım .Toplumu kavgaya yöneltecek mesajlarla, o medyadaki şiddet içeren  reklamlardan veya filmlerden uzaklaştırmak lazım .Bu başlı başına bir mücadele yani. Saha içindeki şiddet ,küfür ve düzensizlik saha dışında yok da , sahada birdenbire ortaya çıkmıyor ya. Dışarıda da var içerde. Her geçen gün de daha da çoğalıyor..

-Sayın Özak çok eskiden beri şu söyleniyor  Türkiye'nin spor politikası yok siz sporun içindesiniz. Türkiye'nin sizinle birlikte yeni bir spor politikasına kavuşacak mı ? yeni bir reform hazırlığı var mı?

Türkiye'nin Spor  politikaları Spor şürasında belirlenmiştir. Bizim amacımız şu  gençlikle ilgili  daha çok çalışma yapmak. Sporda da bu ülkenin bu beşeri sermayesine ,bu gençliğine layık spor ortamı oluşturmak.  Spor politikası olarak şunu belirledik. Her yaşta ,herkese spor yaptırabilmek, bunun cemiyete ,sosyal yaşama, sağlığa ,çok katkısı var. Huzura ,birlikteliğe arkadaşlığa dostluğa kardeşliğe sabıra hoşgörüye de katkısı var.Bu bizim birinci politikamız.

İkinci politika da bizim lisanslı sporcu sayımızı arttırıp lisanslı sporculardan, Avrupa ,Dünya ve Olimpiyat şampiyonları ortaya çıkarabilmek. Milli takımımız da başarılı olabilmek. Türk bayrağımızı da daha çok dalgalandırıp ,daha çok madalya alabilmek  .Bunlar sporla ilgili.

Gençlikle de ilgili bu güne kadar yapılmayan bir Gençlik Kurultayı veya şurası var. Mesela egençlik yok  Türkiye'de ,bunla ilgili ne yapılması gerektiği konusunda ,6 aydır çalışıyoruz. YÖK İle Diyanetle ,İç işleriyle ,Milli Eğitim Bakanlığıyla, Kültür ve Turizm Bakanlığıyla ,Çevre ve Orman bakanlığıyla Unicef ile görüşüyoruz. Uluslararası Federasyonlarla konuşmaya çalışıyoruz. Burada gençliğimizin ruhsal ,fiziksel, mesleki ,cinsel ,sosyal ve ekonomik problemleri nedir. Geçmişiyle de bugünü ve dünüyle de barışık ,kendi kültürlerini ,kendi fikirlerini zenginliği adledip ,kendi kültürünü özümsemiş ,diğer kültürleri zenginlik addeden çağdaş, kararlı ,analiz yapabilen, global bir dünyaya hazır bir gençliği nasıl oluştururuzun hesabı içindeyiz. Onları alkolden ,esrardan ,eroinden, kötü alışkanlıklardan ,uzak ta nasıl tutabiliriz. Gençleri  topluma faydalı , Atatürk 'ün istediği, Mehmet Akif'in düşündüğü, asım neslini nasıl ortaya çıkarabilirizi çalışmamız lazım. Bu konuda çok sorunumuz var, ama çok da artılarımız var.

 Maalesef Türkiye'yi  tanımayan gençlik var .Türkiye'nin gücünü büyüklüğünü bilmeyen insanlarımız ,gençlerimiz var. Yapacağımız çalışmalar ve projelerle ,Türk gençliğini birbirine kaynaştırarak Çanakkale şehitlerinden  aldığımız o ruhu, verdiğimiz o istiklal mücadelesini, istikbal mücadelesine de verdirebilirsek işte o zaman gençlikte yaptığımız çalışma bir yere ulaşır .Ben bakanlığımda spor dan daha  ziyade Gençlikle  ilgili  çalışmalara daha çok önem veriyorum

-2011 olimpiyatları  için yeni tesis çalışmaları olduğunu duyduk. Trabzon'da ek olarak hangi tesisler yapılacak .

Tabi 2011 olimpiyatları ile ilgili arkadaşlarımızı bir Finlandiya'nın Tampera kentinde yapılan Gençlik olimpiyatlarına getirdik. Buradan gazetecilerimizi ve ilgili bürokratlarımızı  2011 de Trabzon'da yapılacak Gençlik  yaz olimpiyatları öncesi bilgilendirdik. 2011 de gençlik oyunları Trabzon'da yapılacak. Trabzon'da  5 bin kişilik salon yapıyoruz  ,atletizm sahası,poligon  yapıyoruz.Ayrıca 4 bine yakın süper lüks yurtlar yapıyoruz. Bütün harcama 200 milyon TL olacak .Bu konuda çalışmalarımız gayet iyi gidiyor. Söğütlüde ki atletizm pistinin ihalesi yapıldı .1 ay içinde ,inşaata başlanacak . Diğer tesis  inşaatları da süratle  devam ediyor. Bu konuda gerek koordinatörlerimiz gerek Mehmet Atalay bey ,gerek ben, devamlı takip edip Başbakan'a bilgi veriyoruz. Gençlik Olimpiyatlarının  önemi nedir ? Trabzon bunu nasıl yapmalıdır . Bu oyunların Trabzon'un turizmine, istihdamına,tanınmasına, ekonomik gelişmesine, çok önemli katkıları olacak. O bakımdan Trabzonluların basın mensuplarının iş adamlarının sivil toplum örgütlerinin  bunu çok iyi  anlaması ve savunması lazım .Bu konuda belki önümüzdeki günlerde biraz daha inşaatlarımız ilerlesin biraz daha organizasyona yaklaşalım buraya ulusal basın ,uluslar arası basın ve yetkili kişileri getireceğiz. Bu uygulamayı daha önce  Erzurum'da  yaptık…

-Akyazı ne durumda?

 Akyazı şuan iyi durumda şimdi geçen hafta buraya yapımcı bir firma getirdik. Akyazı'da işin başından beri bir takım yanışlar yapıldı .Biz Allaha şükür hiç yanlış yamadık. Bir kere burada deniz kenarında kıyı kenar çizgisi olan yerde inşaat yapılmazdı. Biz bunu söyledik , dediler ki “Faruk Özak imza atarsa olur”

Ama olmadı, sonra yasayı değiştirdik şimdi olur.  600 bin metrekare alanın dolgusu 10 trilyona dolar dediler,ama orası şuan 100 trilyona doluyor .

Ayrıca o alanda  özel mülkiyet çıktı toplam  21 bin metrekare .  Trabzonspor bu kıyıyı üzerine alarak yanlış yaptı. Sonra  Gençlik Spora devretti . Bu nedenle  oraya gereksiz para ödendi . Burayı yapması için getirdiğimiz  işadamı ,belediye başkanımız ,valimiz ve ilgili arkadaşımızla yaptığımız toplantıda şu görüldü

Avni Aker'i ,Yavuz Selim sahası  ve 19 Mayıs spor salonunu  verdiğinde bu sistem yapılamıyor. Orası 1 burası 3 yani .1'e 3. Ne yapmak lazım .Akçaabat Fatih stadını verebiliriz . Akçaabat Sebatspor'da maçlarını Söğütlü de ki sahada yapabilir. Orayı da verdiğimiz zaman yine olmuyor. Belediye başkanımız diyor ki “Ben de bir şey katarım buraya . Şimdi bu proje üzerinde çalışılıyor. Ayrıca bunu yaparken yol da yapacaksınız. Velhasıl Akayızı projesi ,yaklaşık 120 milyon dolarlık bir proje. Buna stad dahil ,dolgu dahil, yol dahil. Bizim Avni Aker stadının da toplam  ederi 40 yada  50 milyon dolar. Burası nasıl yapılır ,nasıl yapılmaz . Burayı en iyi bilen benim. Hiç kimsenin de bu konuda benim kadar bilgisi yok, benim kadar da ilgisi yok .  Bunu ilk kez söylüyorum. Demegoji yapmak isteyenler, tabikii yapabilirler.   Trabzon'a çivi çakılırsa bundan ben mutlu olurum. 50 yıl evvel burada liman yapanlara bugün dua  ediyoruz.  50 yıl sonra bize dua edecekler .Allah sahil yolunu yapmayı bize nasip etti Bizim Trabzonsporluluğumuzu tartışmaya açmak, kimsenin haddi değil. Özak Akyazı'yı istiyor yada istemiyor diyorlar. Artık bunlara da cevap verecek değilim. Ama esas hadise şu . Akyazı projesinin  yapılabilir olması lazım .Kayseri nasıl yapıldı diyorlar. Kayseri stadı 100'e satıldı yeni stadı 90'ana yapıldı. Biz Avni Aker'i satsak ,bunun 3te birini yapamıyoruz  . Burada durum bu .Ben  gece gündüz uğraşıyorum ,hangisi uyarsa Trabzon için hangisi yapılabiliyorsa, onu yapacağım.

Bakın oyunlar için  4 bin yurt yapıyoruz. Türkiye'nin hiçbir yerinde bu yok .Bunları konuşamıyoruz. Hastanaler tersaneler yapılıyor Bugün gördünüz yapılanları .

-Milli Eğitimle Beden Eğitimi derslerinin artırılması  konusunda çalışmalarınız var o ne aşamada?

Milli Egitim Bakanlığıyla “Ortak Akıl” projesi yaptık .Bir kere Spor ve  Gençlik ilişkisinde bizim öne çıkmamız lazım .Tüm tesisleri ortak kullanmak lazım .Bir de Beden Eğitimini geçmişte seçmeli ders yapmışlar.Seçmeli dersi kimse istememiş. Biz bunu sayın bakanla konuşacağız, ama bunu yaparken de okullarımızın yanına ,spor salonları yapmamız lazım. Beden eğitimi derslerini, beden eğitimi hocalarının vermesi lazım. Şuan bu dersi maalesef  sınıf hocaları veriyor. Sınıf hocaları Matematik dersi versinler. Önce kimya dersine gir , sonra soyun git ,beden eğitimi dersi yap. Yarım saat sonra terli terli git işte başka derse gir. Bu  olmaz . 

Mesela  SBS lerin  bütün yükünü nasıl ortadan kaldıracağız. Onun dışında belki şunu yapabiliriz. Lisanslı ve yarışmacı sporculara  başarılı oldukları takdirde SBS lerine ilave puan  vermek lazım .Bunu YÖK ile  beraber yapmamız lazım.  YÖK başkanı bu konuda gayet tutarlı ve duyarlı. Sayın bakan Nimet Çubukçu ile de  bu konuda görüştük. O da bize yardım edecek. Eğer biz ,15 milyon ilköğretim öğrencisinden sporda yaralanamazsak, olimpiyatlarda başarılı olmamız mümkün değil. 

-Avni Akerle ilgili Belediyedeki açıklamamızda  kod farkıyla burayı yeniden restore edebiliriz demiştiniz. Akyazı olmazsa burası nasıl olacak?

Avni Aker Stadının dikkat ederseniz ,kuzey tarafında bir kod farkı var. Kuzeydeki zeminle orda ki o yol arasındaki, kod farkını iyi değerlendirip, orayı kamulaştırıp yapabiliriz.  Stadyum orayı düzenleyerek büyütülebilir .Dibe inersin Beşiktaşın yaptığı gibi kamulaştırırsın stad yine büyüyebilir . Bütün bunlar hangisinin yapılacağını bakacağız . Şu anda Allaha şükür Trabzonspor'un Avrupa kupası oynayacak stadı var. 2011de futbol branşı yok. Yani  o konuda bir sıkıntı yok.  Her şey planlı gidiyor. Biz  Trabzon'da her konunun takipçisi olduğumuz gibi bu konunun da takipçisiyiz. Hiç kimse merak etmesin.Trabzon'a sağlıkta,sporda eğitimde ulaştırmada ,güvenlikte adalette ,turizmde her şeyin takipçisiyiz. Bakın Çakırgölü de takip ediyoruz. Çakırgol'ün yol haritasını çıkardık. Ben  6 günde  15 ile ziyaret yaptım. Bu illerin 6 sına kayak merkezi yapıyorum. Trabzon Çakırgöl kayak pisti hepsinden kaliteli. Çakırgöl bin yıldır orda ,ama son 5 yıldır konuşuluyor. Neden bu güne kadar kimse konuşmadı. Biz gittik baktık. Allahın verdiği dağı ihya edeceğiz.  Trabzon'da başka neler yapılır ona bakıyoruz. Zağnos'a ,Tabakhane'ye Çömlekci'yi  ne yapılır ona bakıyoruz. Cevre düzeni ,planı nasıl iyileştirilir ,ona bakıyoruz. Ortahisar'da  Eski hükümet konağının bulunduğu yerde Kanuni mahallesini nasıl yaparız ona bakıyoruz..Kentsel dönüşümü nasıl yaparızı hesaplıyoruz..Sahilden içeri gidip kente baktığınızda ,kent güzel görünmüyor.Bunu kabul etmek lazım.yıkıp yapmak lazım.

Orhan Çavuşoğlu / haber61.net

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler