Pele Kimdir? Hangi Takımlarda Oynadı? Kaç Gol Attı?

Futbol dünyasında iz bırakmış olan Pele, tüm zamanların en büyük futbolcularından biri olarak kabul edilmektedir. Peki Pele Kimdir? Hangi Takımlarda Oynadı? Kaç Gol Attı?

Pele Kimdir? Hangi Takımlarda Oynadı? Kaç Gol Attı?

Futbol dünyasında iz bırakmış olan Pele, tüm zamanların en büyük futbolcularından biri olarak kabul edilmektedir. Kariyerine birçok başarı ve rekor sığdıran Pele’nin hayatı, başarılarla dolu futbol kariyeri, Brezilya Milli Takımı’ndaki performansı ve kişisel ödülleri hakkında tüm detaylar...

Pele Kaç Yaşında Vefat Etti ve Nereli?

Pele, 23 Ekim 1940’ta Brezilya'nın Tres Coraçoes kentinde dünyaya geldi. Tam adı Edson Arantes do Nascimento olan futbolcu, futbol kariyerine 15 yaşında Santos Kulübü’nde başladı. Hayatının son dönemini 82 yaşında, 29 Aralık 2022’de hayata veda ederek tamamladı.

Pele Hangi Kulüplerde Oynadı?

Pele’nin profesyonel futbol kariyeri, genç yaşında Santos Kulübü’nde başladı. Kulüpte 19 yıl boyunca forma giyen Pele, Santos'tan sonra ABD’nin New York Cosmos ekibinde futbol kariyerine nokta koydu.

haber-61-003.jpg

Pele Kaç Maçta Oynadı? Kaç Gol Attı?

Pele,kariyeri boyunca 1.363 maçta 1.281 gol atarak ulaşılması zor bir başarıya imza attı. Bu golleriyle bin gol barajını aşan nadir futbolculardan biri olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi.

Pele Dünya Kupası Kazandı Mı?

Pele, Brezilya Milli Takımı ile 1957-1971 yılları arasında sahaya çıkmış ve 92 maçta 77 gol kaydetmiştir. İlk milli maçına 16 yaşında Arjantin karşısında çıkan Pele, burada attığı golle milli takımlar düzeyinde en genç yaşta gol atan futbolcu unvanını kazandı. 1958, 1962 ve 1970 Dünya Kupası şampiyonluklarıyla Pele, 3 Dünya Kupası kazanan tek oyuncu olmayı başardı.

Pele Hangi Ödülleri Aldı Lakapları Neydi?

Futbol tarihine birçok başarı ve ödülle damga vuran Pele, "Siyah İnci", "Futbolun Kralı" ve "Kral Pele" gibi lakaplarla anıldı. Kazandığı bazı ödüller şunlardır:

  • FIFA Dünya Kupası Gümüş Top (1958)
  • FIFA Altın Top Onur Ödülü (2013)
  • TIME Dergisi, UNICEF ve FIFA tarafından Yüzyılın Futbolcusu ve Atleti unvanları

Pele'nin heykeli, futbolun doğduğu yer olarak bilinen Maracana Stadı'nın önünde Brezilyalı taraftarlar için efsanevi bir figür olarak yer almaktadır.

Pele'nin Futbol Sonrası Yaşamı

Futbolu bıraktıktan sonra Pele, Brezilya’da Spor Bakanı, FIFA ve Santos’un futbol elçisi, New York Cosmos onursal başkanı gibi görevlerde bulundu. Ayrıca Birleşmiş Milletler ve UNESCO'nun iyi niyet elçisi olarak da insanlık yararına çalışmalarda aktif rol aldı.

Pele, yeşil sahalarda sadece bir futbol efsanesi değil, aynı zamanda dünya çapında saygı duyulan bir spor elçisi ve insanlık adına hizmet veren bir figür olarak hatırlanıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler