Şike Davası'nda temyiz incelemesi
''Futbolda şike'' iddialarına ilişkin davada, 48 sanığın ceza aldığı ve 43 sanığın beraat ettiği kararın temyiz incelemesini Yargıtay 5. Ceza Dairesi yapacak. İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nin şike davası ile ilgili gerekçeli kararını açıklamasının ar
Yayınlanma:
''Futbolda şike'' iddialarına ilişkin davada, 48 sanığın ceza aldığı ve 43 sanığın beraat ettiği kararın temyiz incelemesini Yargıtay 5. Ceza Dairesi yapacak.
İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nin şike davası ile ilgili gerekçeli kararını açıklamasının ardından, duruşma savcısı Ufuk Ermertcan mahkemeye itiraz dilekçesini sundu.
Mahkemenin 672 sayfalık gerekçeli kararının davanın tüm taraflarına tebliğ edilmesinin ardından karara itiraz etmek isteyen sanıklar da itiraz dilekçelerini mahkemeye sunacak.
Mahkeme, dava dosyasıyla, duruşma savcısının ve sanıkların itiraz dilekçelerini Yargıtay'a gönderecek. Bundan sonra Yargıtay'da temyiz süreci başlayacak.
Savcı Ermertcan'ın örgüt üyeliği iddiasıyla yaptığı itiraz nedeniyle temyiz incelemesini, örgüt suçlarıyla ilgili davalara bakan Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin yapacağı bekleniyordu.
Ancak, savcının, Giresunspor'un eski başkanı ve davanın sanıklarından Olgun Peker'in ''rüşvet vermek'' suçundan beraatına da itiraz etmesi dosyanın inceleneceği daireyi değiştirdi.
Yargıtay'da, yerel mahkeme kararına yapılan itirazlar üzerine temyiz incelemesi, dairelerin görev dağılımına göre yapılıyor. Aynı dosya içinde birden fazla daireyi ilgilendiren konu bulunması halinde, daha ağır ceza gerektiren suça bakmakla görevli daire hangisi ise dosya o daireye gönderiliyor.
Türk Ceza Kanunu'na göre, ''rüşvet verme'' suçu, ''örgüt üyeliği'' suçundan daha fazla ceza gerektirdiği için dosya bu suça bakan Yargıtay 5. Ceza Dairesi'ne gidecek.
İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nin dava dosyasıyla, duruşma savcısı ve sanıkların itiraz dilekçelerini Yargıtay'a göndermesinin ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı hazırlayacağı tebliğnameyi Yargıtay 5. Dairesi'ne sunacak.
-Karar-
Özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, Aziz Yıldırım'ın ''spor müsabakalarının sonucunu etkilemek amacıyla Türkiye Profesyonel Süper Ligi'nde şike ve teşvik primi suçlarını işlemek suretiyle suç örgütü kurup yönettiği'' gerekçesiyle 3 yıl hapis cezasına çarptırmış, cezayı 2 yıl 6 ay hapse indirmişti. Yıldırım'ı, 1 milyon 312 bin 500 lira adli para cezasına da çarptırmıştı.
Mahkeme heyeti, kararın kesinleşmesi halinde Yıldırım'ın 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'un 6259 sayılı Kanun ile eklenen 11. maddesinin 1. fıkrası uyarınca spor kulüplerinin, federasyonların, bünyesinde sportif faaliyet icra edilen tüzel kişilerin yönetim ve denetim organlarında görev yapmaktan yasaklanmasını da hükme bağlamıştı.
Kararda, aralarında Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı Alaeddin Yıldırım, Elazığspor Teknik Direktörü Bülent Uygun, Fenerbahçe Altyapı Koordinatörü Cemil Turan ve bazı futbolcuların da bulunduğu 48 kişiye çeşitli cezalar verilmiş, 43 sanığın ise beraatına karar verilmişti.
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.