"Şike suçu paraya çevrilmesin!"
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, sporda şiddet yasasında değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifi hakkında, "Bu kanun teklifinin kesin bir yasalaşma takvimi içine girip girmeyeceği konusunda da peşin bir hüküm ifade edemeyiz" dedi.Suat Kılıç, TBMM P
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, sporda şiddet yasasında değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifi hakkında, "Bu kanun teklifinin kesin bir yasalaşma takvimi içine girip girmeyeceği konusunda da peşin bir hüküm ifade edemeyiz" dedi.
Suat Kılıç, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığının bütçe görüşmeleri sırasında, gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtladı. Bakan Kılıç, değişikliğin henüz yapılmadığını, Kulüpler Birliği yönetiminin, TBMM'de grubu bulunan 4 partinin gruplarına bir kanun teklifi götürdüklerini belirterek, şunları kaydetti:
"4 grup bu kanun teklifi üzerinde mutabık kaldı. Bu kanun teklifi TBMM Başkanlığına verildi. Bildiğim kadarıyla Milli Eğitim Gençlik ve Spor Komisyonu'nda, onun akabinde önümüzdeki hafta Salı günü Adalet Komisyonunda gündeme alınması bekleniyor. Dolayısıyla Adalet Komisyonunun tavrı ne olur, bunun sonrasında TBMM Genel Kurulu'nda tavır ne olur? Bunların bu aşamada ne olduğunu bilmiyoruz. Bilmediğimiz için bu kanun teklifinin kesin bir yasalaşma takvimi içine girip, girmeyeceği konusunda da peşin bir hüküm ifade edemeyiz. Ama 4 partinin bu değişiklikler konusunda hem fikir olması, grupları adına partilerin teklifin altına imzalarını atmış olması, bu yönde bir değişiklik yapılacağına dair kuvvetli bir karine olarak ortada durmaktadır" diye konuştu.
-"Ortada hükümet tasarısı söz konusu değil"-
Suat Kılıç, "Bu değişiklikler yapılırsa ne olur?" şeklindeki bir soruya ise şu karşılığı verdi:
"Evvela bu kanundaki 5-12 yıl hapis cezası yaptırımının genel hukuk normları, Türk ceza sistemi ve diğer Avrupa ülkelerindeki benzer suçlara yönelik cezai yaptırımlarla bağdaşmadığı ve onlara göre çok ileri derecede ağır bir yaptırım olduğu kanaati pek çok kişi ve kurum tarafından ifade edilmişti. Eğer yapılan bu düzenleme ile Türk Ceza sisteminin genel normlarına ve AB normlarına bir paralellik sağlanıyorsa, burada çok fazla itiraza değer bir husus görülmeyecektir. Ancak ben başından itibaren şunu ifade ettim. Hükümet olarak bir kanun tasarısıyla 6222'nin değişmesinden yana bir tavır içinde olmayacağımızı beyan ettim. Dolayısıyla ortada bir hükümet tasarısı söz konusu değildir.
4 grup üyesi Milletvekilleri tarafından verilmiş olan bir kanun teklifi mevzu bahistir. Burada benim şahsen gözettiğim iki unsur var. Bunlardan bir tanesi, hapis cezası 5-12 yıl limitinden daha aşağı bir sınıra çekilecek olsa bile, bu hapis cezasının kesinlikle paraya çevrilmemesi ve seçenek yaptırımlara dönüştürülememesi gerekir. Yani mahkeme tarafından verilecek olan hapis cezası ne olursa olsun, bu paraya dönüştürülmeksizin, ertelenmeksizin açıklanması. Geriye bırakılmaksızın hükmün o süre ile birlikte infaz edilmesi gerekir.
İkincisi 20 bin gün adli para cezası var. Her bir günün karşılığı 100 liradır. 20 bin gün üzerinden gidildiği zaman bu rakamın gideceği yer bellidir. 20 bin gün para cezasının da muhafaza edilmesi gerektiğini ifade ettik. Bunlarla birlikte şike suçundan kesin hüküm giyenlerin futbol federasyonları, spor kulüpleri ve benzeri sportif aktivitelerde tekrardan mahkumiyetleri sonrasında görev almayacaklarının hükme bağlanmasının gerektiğini de bu süreçte beyan ettik."
Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, tahmin ediyorum hazırlanmış olan kanun teklifinin yukarıdaki hususları içerir vaziyette olduğunu tahmin ettiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Dolayısıyla nihai karar TBMM Genel Kurulu'ndadır. Eğer Milletvekilleri 6222 sayılı kanunda Kulüpler Birliğinin 18 imzası ve 4 siyasi parti grubunun ortak teklifinde bir değişiklik ihtiyacı görürse, TBMM kendi gündemine hakimdir ve değişiklikleri yapar. Yok eğer milletvekilleri geçen yıl çıkarılmış olan kanunun değişmesinde bir fayda görmezse ve değişmenin daha doğru olmayacağı kanaatini gösterirse, bu taktirde de genel kurul bu kanunu değiştirmez."
-A Milli Takım teknik direktörü-
"A Milli Futbol Takımı'nın yeni teknik direktörünün kim olacağı" yönündeki soru üzerine Kılıç, şunları söyledi:
"Ben Gençlik ve Spor Bakanıyım. Gönlümden geçen bir isim olsa da bunu sizlerle paylaşmam, ama gönlümden geçen genel prensibi kamuoyu ile paylaştım. Türk Milli Takımının yeni dönemdeki hocasının mutlak surette milli takım oyuncularıyla aynı dili konuşan, yaşam yeri Türkiye olan, Milli takım oyuncularını hafta sonunda kendi takımlarındaki maçlarında yerinde bizzat izleyecek durumda olan bir Türk hoca olması gerektiğini başından beri ifade ediyorum."
Bu tanım çerçevesinde milli takımın başına kimlerin geleceğinin de tahmin edilebileceğini vurgulayan Suat Kılıç, şöyle konuştu:
"Bir Türk hoca olması gereği gündeme getirildiği andan itibaren seçeneklerin neler olabileceği aşağı yukarı kamuoyunun takdirinde olan konulardır. Birbirinden değerli genç hocalarımız var. Hangisinden yana taktirde bulunulacak olursa olsun, elbette ki onun yardımcısı diğer alternatif isimler olacaktır. Her biri birbirinin kardeşidir. Her biri bir diğerine destek verecek mertebededir.
Her biri rüştünü değişik zeminlerde ispat etmiş olan genç dinamik antrenörlerimiz, teknik direktörlerimiz var. İnşallah bu genç arkadaşlarımızdan bir tanesi yeni dönemde milli takımın sorumluluğunu üstlenir. Genç ve dinamik bir takım, marka değeri yüksek bir takım, performansı yüksek bir takımla Türk futboluna yeniden ivme kazandıracak bir heyecanı bir aksiyonu ortaya koyar. Türkiye'nin buna ihtiyacı var. Türkiye'nin Türk Milli Futbol Takımından kaynaklı morale ihtiyacı var. Bu yönde atılacak adımları kamuoyu yakından takip ediyor. Umarım kamuoyunu tatmin edecek kararlar alınır."
-Arınç'ın sporda şiddet yasının değiştirmesine tepkisi-
Bakan Kılıç, "Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın sporda şiddet yasasının değiştirilmesine karşı çıkmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna, "Ben de başından beri söylüyorum, Cumhuriyet Hükümeti olarak herhangi bir değişiklik tasarısı gündeme getirmedik. Söz konusu bir tasarı değil, bir kanun teklifi. Milletvekilleri tarafından verilmiş olan kanun tekfini hükümet üyelerinin engellemesi gibi bir durum söz konusu değildir. TBMM kendi gündemine hakimdir. Burada 4 siyasi parti grubu değişiklik noktasında ikna olabilmiş ve değişikliklerin Türk Hukuk sistemi ve Türk futbolu açısından fayda sağlayabileceğine kanaat sağlayabilmiş ise taktiri komisyonlar ve genel kurul ortaya koyacaktır. Mesele bir hükümet meselesi değildir. TBMM Genel Kurulunun yani milletvekillerinin meselesidir" şeklinde yanıtladı.