Trabzon'da 'Hamsi Gücü' kuruldu
Tatlıdan, köfteye kadar birçok çeşidiyle Karadeniz mutfağında önemli bir yere sahip olan hamsinin ismi, Türkiye'de ilk olarak, Trabzon'da kurulan bir spor kulübüne verildi. Akçaabat İlçesi'nde bir grup eğitimci tarafından mavi-kırmızı-beyazlı renklerle vo
Tatlıdan, köfteye kadar birçok çeşidiyle Karadeniz mutfağında önemli bir yere sahip olan hamsinin ismi, Türkiye'de ilk olarak, Trabzon'da kurulan bir spor kulübüne verildi.
Akçaabat İlçesi'nde bir grup eğitimci tarafından mavi-kırmızı-beyazlı renklerle voleybol, hentbol, yüzme ve halk oyunları branşlarının yer aldığı 'Hamsi Gücü' ismiyle bir spor kulübü kuruldu.
Akçaabat İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Salih Köse'nin fikri ile ismini alan kulüp, ilk olarak Trabzon'da Kulüplerarası Yıldız Kızlar Voleybol müsabakalarında mücadele etmeye başladı.
Kulüp kurucu başkanı ve onursal başkanı Köse, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karadeniz'e özgü değerlere farklı yörelerin sahip çıktığını savunarak, ''Biz de Karadenizin simgesi durumundaki hamsiye spor kulübümüzün adıyla sahip çıkmak istedik. Dinamo gücü var, şu gücü, bu gücü var. Trabzon'da da İdmanocağı gücü var. Hamsilerin de gücü vardır. Espirisi de var, hamsiyi yiyenin gözü iyi görür, güçlü olur.
Hem de sempatik bir isimdir. Kulübün isminin bu şekilde olmasında fayda var dedim. Diğer arkadaşlar da kırmayarak bu fikrimi kabul ettiler'' dedi.
Hamside mizah da olduğunu ifade eden Köse, ''Hem Temel var, hem fadime var. Hamsi enerjiktir, kıvraktır, çeviktir. Hamsi'de centilmenlik, kibarlık var. Kavgasız gürültüsüz sevecen tatlı bir kulüp olsun istedik. O nedenle düşünüp ismini koyduk. Farklı birşey olsun dedik'' diye konuştu.
Trabzon'da sporun sadece futbol olarak görüldüğünü anlatan Köse, ''Halbuki sporun en iyisi bana göre salonda yapılan, amatörce yapılanıdır. Trabzon salon sporlarını önemsemeli. Bu sporların potansiyeli burada var. Desteklenirse güzel şeyler olur zannediyorum. Maddi manevi olarak kulübün arkasındayız. İnşallah hamsiye yakışır, centilmen bir kulüp olur'' ifadelerine yer verdi.
-BAŞKAN SİVRİKAYA-
Kulüp başkanı Veysel Sivkiraya ise Akçaabat'da kaymakam Erol Özkan'ın teşviki ve İlçe Milli Müdürü Mehmet Salih Köse'nin gayretiyle kulübü kurduklarını söyledi.
İlk olarak kulübün ismini Eğitimspor olarak düşündüklerini ancak daha sonra Köse'nin fikri doğrultusunda kulüp ismini Hamsigücü olarak belirlediklerini kaydeden Sivrikaya, Voleybol branşında mücadele etmeye başladıklarını anlattı.
Hamsi'nin Türkiye'de ilk kez bir spor kulübüne isminin verildiğini dikkati çeken Sivrikaya, ''Hamsi küçük bir balık. Biz de küçük yaşta olan öğrencileri sporda eğitirsek onları büyük bir balık haline getirebiliriz. Hamsi disiplinli, düzenli bir balıktır. Asla zamansız avlanmaz. Kışın yağlanır, avlanır ve enerjisini dağıtır'' dedi.
Sivrikaya, kendisinin de balıkçı bir aileden geldiğini anlatarak, ''Hamsi en güçlü balıktır. Büyük palamut tutmak için ağlar vardır. O ağlarda palamut rahat tutulur ama aynı ağlarda hamsi çok zor tutulur. Binlerce hamsi yan yana giderler ve asla birbirlerinden ayrılmazlar ve birbirlerine çarpmazlar. Karadeniz denildiği zaman akla hamsi gelir. Hamsinin özelliklerini yansıtmamız lazım'' diye konuştu.
Voleybol takımı antrenörü Hayrettin çakır ise yeni başladıkları maçlarda isimlerini duyan bazı kişilerin güldüklerini anlatarak, ''İlk maçımıza çıkmadan tribündeki taraftarlar, kimin maçı oynanacak diye sordular. Hamsigücünün maçı denilince 10 dakika güldüler. İsmimiz ilk bakışta farklı geliyor. Zaten biz farklı şeyler yapmak için yola çıktık.
Karadenizin simgelerinden olduğu için hamsiyi seçtik. İlk önce insanlar garipsiyorlar ama zamanla alışacaklar. Bizim ne kadar doğru bir iş yaptığımızı anlayacaklar'' ifadelerini kullandılar.
-OYUNCULAR MEMNUN-
Takım kaptanı Dilara Akbulut ise, hamsinin Karadenizli için önemli bir yeri olduğunu belirterek, ''İsmimiz, Karadeniz'i temsil eden isimlerden biri. Hamsi güçlü bir balık. Biz de hamsi gibi güçlü bir takımız. Diğer takımlara göre farklı bir ismimiz var. Sempatik geliyoruz ve lehimize tezahuratlar oluyor'' dedi.
Ceren Kurt ise hamsinin yörelerine ait birşey olduğunu belirterek, ''Öğretmenlerimiz ismimizi koydu. Biz de ismimizi güzel karşıladık. İsmimizi duyanlar ilk önce gülüyorlar ama biz memnumuz'' diye konuştu.