Trabzonspor transfer yaptı Maliye'ye yaradı
Maliye, futbolcuların bonservis bedelinden gayrimaddi hak bedeli olarak yüzde 10 veya 20 vergi alıyor. Futbolcuların yıllık ücretleri üzerinden de aynı oranda vergi kesiliyor. Bu yıl transferlerden Maliye’nin kazancı 22 milyonu F.Bahçe’den olmak üzere 50
Maliye, futbolcuların bonservis bedelinden gayrimaddi hak bedeli olarak yüzde 10 veya 20 vergi alıyor. Futbolcuların yıllık ücretleri üzerinden de aynı oranda vergi kesiliyor. Bu yıl transferlerden Maliye’nin kazancı 22 milyonu F.Bahçe’den olmak üzere 50 milyon lirayı aşıyor
Kulüpler hemen hemen transferleri tamamlamaya başladı. Başta Fenerbahçe olmak üzere kulüpler flaş transferler yapıyor. Transferlerin futbol kulüplerine yarayıp yaramayacağı şimdiden belli değil ama belli olan bir şey var. O da vergi oranı aslında yüzde 15 gibi çok düşük bir düzeyde olmasına rağmen Maliye’nin payına bu yıl 50 milyon lira transfer parası düşmesi.
CARİ AÇIĞA 50 MİLYON EURO’LUK DİREKT KATKI
Maliye, eğer çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması var ise (ki bütün Avrupa ile bu anlaşma mevcut) futbolcu transfer edildiğinde ödenen bonservis tutarları üzerinden gayrimaddi hak bedeli olarak yüzde 20 oranında stopaj (vergi kesintisi) alıyor. Ancak futbolcu satın alınan İngiltere ve Almanya gibi Avrupa ülkelerinin kulüpleri için çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması gereği yüzde 10 stopaj yapılıyor. Birçok ülkede de oran yüzde 20 oluyor. Diğer yandan futbolcuların aldığı yıllık ücret üzerinden de futbol kulüplerinin yüzde 15 vergi ödemesi şart. Şunu belirtelim ki bu oran ile Türkiye futbolcular için adeta bir vergi cenneti. Çünkü Avrupa’da vergi oranları ortalama yüzde 35’lere kadar çıkıyor.
Şuradan başlayalım; 2015-2016 sezonu için Türkiye’de 4 büyük kulüp yabancı kulüplere 50 milyon Euro’luk bonservis bedeli ödedi. Türk Lirası karşılığı 140 milyon lira olan bonservisler için Türk kulüpleri ortalama yüzde 15 de (bazı ülkelerde yüzde 10, bazılarında yüzde 20) stopaj yaparak Maliye’ye ödüyor. Türkiye’ye gelen futbolcuların büyük bölümü çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması olan Avrupa kulüplerinden olduğu için futbolcuların satın alındığı kulüpler Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 30’uncu maddesi gereği dar mükellef sayılıyor ve buradan elde ettiği gelirin vergisini veriyor. Ancak vergiyi transferin yapıldığı kulüp değil transferi yapan yani parayı ödeyen kulüp gayrimaddi hak bedeli olarak stopaj yapıp ödemek durumunda.
Bu yıl 4 büyük kulübün ödediği 140 milyon liralık bonservis bedelinin vergi karşılığı 21 milyon lira. Diğer kulüplerde ise bu tutar 8 milyon lirayı buluyor. Yani bonserviste toplam vergi 29 milyon lira. Ayrıca yeni futbolcuların yıllık ücretlerinin gelir vergisi de 21 milyon lira civarında. Böylece toplamda 50 milyon liralık bir vergi ortaya çıkıyor.
FUTBOLCULARA 40 MİLYON EURO VERİLECEK
Bu yıl 4 büyük kulübün mevcut futbolcuları hariç transfer ettiği yeni futbolcular için ödeyeceği ücret 40 milyon Euro düzeyinde. Anadolu kulüpleri ile bu tutarın 50 milyon Euro’yu aştığı hesaplanabilir. 4 büyük kulüp eski ve yeni futbolcuları için vergi dairesine yıllık 140 milyon liralık kazanç üzerinden 17 milyon 140 bin lira gelir vergisi ödeyecek. Diğer kulüplerle tutar 21 milyon lirayı aşacak. Böylece hem yeni transferler için ödenen bonservis bedeli hem de yeni futbolcuların ücretlerinden Maliye’nin kasasına 50 milyon lira girecek.
Habertürk