Trabzonspor'un Geleceği Bu Gençleri İyi İzleyin

Bu gençlere iyi bakın. Çünkü onlar mücadele ettikleri ligde engel tanımıyorlar. Henüz 18 yaşında olmalarına rağmen hepsi birer yıldız adayı. TFF Akademi U18 Elit Ligi'nde en yakın takipçisi Fenerbahçe'ye 11 puan fark atarak liderlik koltuğunda oturan ve 3

Trabzonspor'un Geleceği Bu Gençleri İyi İzleyin

Bu gençlere iyi bakın. Çünkü onlar mücadele ettikleri ligde engel tanımıyorlar. Henüz 18 yaşında olmalarına rağmen hepsi birer yıldız adayı. TFF Akademi U18 Elit Ligi'nde en yakın takipçisi Fenerbahçe'ye 11 puan fark atarak liderlik koltuğunda oturan ve 30 hafta sonunda sadece 1 kez mağlup olan Trabzonspor U18 Takımını masaya yatırdık. 

 
Her ne kadar A takım yıllardır şampiyonluğa hasret kalsa da, Trabzonspor altyapısı başarılarıyla camiayı gururlandırıyor. Ağabeylerinin aksine önüne gelen rakipleri devirerek adeta eze eze şampiyonluklar yaşıyorlar. Ama asıl eleştirilen konu ise altyapıda ki bu başarının neden üst tarafa yansımadığı. O aradaki ince çizgiyi sizler için araştırmaya devam ediyoruz. Trabzonspor’un altyapısını değerlendirmeye devam ederken, bu kez konuğumuz U 18 Sorumlusu Abdülkadir Çelik. 
 
Trabzon şehri futbolcu yetiştirmek için zor bir şehir mi? 
 
Abdulkadir Çelik: Beklentiler olunca insanlar taşın altına elini sokmuyor. Biz camia olarak biraz sabırsızız. Başarıyı yakalamak için özellikle alt yapıdan oyuncularla başarıyı yakalamak için en az üç yıl bir paket program gerekir. Bu biraz uzun vadelidir. Bunu bekleyecek bir şehrimiz olmalı. Özümüze dönmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Ama bunu yapacak insanları beklemiyoruz. 
 
Profesyonelliğe doğru giden oyuncuların en büyük eksikliği ne oluyor? 
 
Abdulkadir ÇelikBize gelene kadar oyuncular belli bir seviyeye geliyor. Bizden sonra da A takıma yönelmede, sosyal çevre anlamında oyuncularımızı hazırlamaya çalışıyoruz. Mental yönden eksiklikleri yok diyemiyoruz. Oluyor muhakkak. A takıma yükselen bir oyuncunun orada bir uyum sorunu yaşamaları doğal oluyor. Biz onu o şekilde görüyoruz. Oyuncu uyumsuzluk yaşadığında buz altyapı olarak onu doğal karşılayabiliyoruz. Ama üst takımdakiler farklı. Onlar olaya profesyonel bazda bakıyorlar. 
 
Peki oyuncuların bu uyum sorunu nasıl çözülebilir? 
 
Abdulkadir Çelik: Avrupa’da bu tip oyuncuların A takıma yükseldiğinde rehberlik ve psikolojik destek aldığını görüyoruz. Yine aynı şekilde Avrupa’da yeni bir model olarak da koçluk sistemi var. Gün gün oyuncuyu takip ediyorlar. Bu olmazsa olmazlardan birisi olmalı. 
 
Futbolcuların eğitim konusunu bir kenara attığı düşüncesine katılıyor musunuz? 
 
Abdulkadir Çelik: Bizim oyuncularımız okul bazında eğitimi bir kenara bırakıyorlar. Sadece futbola yöneliyorlar. Bu çok yanlış bir durum. Oyuncularımıza akademik destek de veriyoruz. Ama neredeyse profesyonel olma seviyesine gelmiş oyuncular için bu saatten sonra ne kadar faydalı oluyor düşünmek lazım. Çok fazla faydalı olacağını düşünmüyorum. Ama daha küçük yaşlarda önümüzdeki dört beş sene içerisinde kişisel gelişimlerini arttırmak için altyapıdaki bu akademi onlar için farklılık yaratacaktır. Bu da standart bir gelişimle doğru orantılıdır. Sistem değişmemelidir. Kişilere göre sistem farklılık göstermemelidir. Oyuncuların şimdi aldıkları eğitimin durması demektir bu. Koordinatörümüz Hamit Cihan’ın önderliğinde özellikle akademik gelişimin sporcularımızın futbol mantalitelerini de değiştireceği düşüncesindeyim. 
 
Oyuncular bu akademide psikolojik desteği nasıl alıyor? 
 
Abdulkadir Çelik: Psikolojik destek birimimiz var. Cezmi Rüştü Ilgaz isimli psikoloğumuz var. Davranış problemi yaşadığımız. Okulunda veya takımında veya ailesinde problem yaşayan oyuncularımızın ailesi ile işbirliğine giderek kişisel gelişim programı altında destek veriyoruz. Bu süreçte olumlu sonuçlar alıyoruz. Bu da bizim olmazsa olmazlarımızdan bir tanesi. Geçmişten gelen davranışları ve alışkanlıkları olgunlaşıp olgunlaşamadıklarını gözlemliyoruz. Beklentilerinin görsel özentilerin etkisinde kalıyorlar. Gelecek yaşamlarına çocukları hazırlamaya çalışıyoruz. Bunda bayağı bir mesafe kat ettik. Bu sene bu savaşın meyvelerini topluyoruz. Artık oyuncular futbol eğitiminin yanında sosyal eğitim de alıyorlar ve bu da iyi bir futbolcunun yanı sıra iyi bir insan olmaları için gereklidir. 
 
Nasıl bir oyuncu profilinden yanasınız? Atletik mi, yoksa yetenekli mi? 
 
Abdulkadir Çelik: Hamit Cihan önderliğinde atletik oyuncu yapımızı arttırarak fiziksel değerleri çok yüksek oyuncular hazırlamaya çalışıyoruz. Antrenman planlarımız atletik oyuncu üzerine kurulu. Ben atletik oyuncuyu tercih ederim. Çünkü oyun mantalitesini biz oyuncuya verebiliriz.  Ayrıca şuna inanıyorum ki benim çalıştırdığım kategoriden en az beş oyuncum ilerleyen yıllarda Trabzonspor’a katkı yapabilecektir. Buna inanıyorum.  
 
İyi bir futbolcudan önce nasıl bir insan olmalı? 
 
Abdulkadir Çelik: Trabzonspor’un kesinlikle altyapıda koyduğu kurallar var.  Bu kurallara herkes riayet etmeli ve ediyor da. Oyuncuları şımartacak davranışlardan uzak durmalıyız. Buna aileler  ve sosyal çevresi de dahil. Çünkü daha önce de yaşadığım şeler var. Tecrübelerim bana yol haritası oluyor. Şımaran oyuncular yüzünden zamanında futbolu bıraktım. Biz önce insan ve kişilik kazandırıp sonra futbolu düşündürüyoruz. Bu kulübün formasını giyen oyuncu her yerde parmakla gösterilmeli. 
 
Daha önce birçok Trabzonlu oyuncu Türkiye liglerinde forma giyiyordu. Ancak bunda bir düşüş var. Bunun nedeni nedir? 
 
Abdulkadir Çelik: Şunu bir düşünmeliyiz. Eskiden Türkiye’de her takımda, her bölgede, her ligde Trabzonlu oyuncular çok tutuluyordu. Ancak gelinen süreçte bu oyuncuların yaptığı bazı yanlışlar nedeniyle artık eskisi gibi Trabzonlu oyuncular başka takımlarda şans bulamıyor. Çünkü bıraktıkları bir izlenim var. Bu imajı silmek istiyoruz. İyi bir futbolcunun yanı sıra iyi birer insan yetiştirmek istiyoruz.
 
Kaynak : İlkhaber

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler