Türkiye'de israf edilen ekmekle...

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Fındık İşleri Dairesi Başkanı Mustafa Bahar, "Bir yılda israf edilen ekmekle Türkiye'nin 23 günlük ihtiyacı karşılanabilmekte, israf edilen ekmeğe karşılık gelen 571 bin ton buğday için her yıl 235 bin hektar alan boşuna işle

Türkiye'de israf edilen ekmekle...

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Fındık İşleri Dairesi Başkanı Mustafa Bahar, "Bir yılda israf edilen ekmekle Türkiye'nin 23 günlük ihtiyacı karşılanabilmekte, israf edilen ekmeğe karşılık gelen 571 bin ton buğday için her yıl 235 bin hektar alan boşuna işlenmektedir" dedi.

"Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası" kapsamında Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Vakfıkebir Meslek Yüksekokulu ve TMO işbirliğiyle Vakfıkebir ilçesinde "İsrafa Hayır" yürüyüşü ve "Ekmek İsrafının Önlenmesi, Tam Buğday Ekmeği ve Sağlık" konulu panel düzenlendi.

Sabri Bahadır Kültür Merkezi'ndeki panele, Vakfıkebir Kaymakamı Sedat Sırrı Arısoy, Beşikdüzü Kaymakamı Alaattin Aktaş, Vakfıkebir Belediye Başkanı Hayri Birinci, KTÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hikmet Öksüz ve Prof. Dr. Necati Tüysüz, Vakfıkebir Meslek Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Hakan Alp, Toprak Mahsulleri Ofisi Fındık İşleri Daire Başkanı Mustafa Bahar, TMO Trabzon Şube Müdürü Vahit Özer, TMO Polatlı Şube Müdürü Murat Canbolat, Vakfıkebir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ahmet Sevinç, daire amirleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Kaymakam Arısoy, burada yaptığı konuşmada, ekmeğin zengin ve yoksul ayırt etmeden her sofraya giren ve herkes tarafından tüketilen temel gıda ürünü olduğunu ifade ederek, bilinçli tüketim alışkanlığı kazandırmak adına çocuklar ile toplumdaki önemi ve yeri dikkate alındığında kadınların öncelikli hedef kitlesi olduğunu söyledi.

Mustafa Bahar ise dünyada her 8 kişiden biri açlık ve yetersiz beslenme ile karşı karşıya bulunurken 1,4 milyon insanın aşırı kilolu, bunun 500 bininin ise obez olduğunu belirtti.

Dünya genelinde 1,3 milyar tonluk gıda israfının dörtte bir oranında önlenmesiyle açlık çeken 842 milyon insanın gıda ihtiyacının karşılanabileceğini vurgulayan Bahar, gelişmiş ülkelerin, yaşanan bu israfın önüne geçmek için birtakım çalışmalar yürüttüğünü ifade etti.

Bahar, israf edilen ekmeğin ekonomiye maliyetinin 1,5 milyar lira olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Bu ekonomik kayıp, binbir zorlukla gerçekleştirdiğimiz un ihracatından elde ettiğimiz 1,6 milyar lira gelire eşdeğerdir. Ekmek israfı aslında birçok israfı da beraberinde getirmekte ve ekonomik yükü daha da artırmaktadır. Bir yılda israf edilen ekmekle Türkiye'nin 23 günlük ihtiyacı karşılanabilmekte, israf edilen ekmeğe karşılık gelen 571 bin ton buğday için her yıl 235 bin hektar alan boşuna işlenmektedir. Yine ekmek israfıyla her yıl 8 bin 130 ton tuz, 21 bin 420 ton maya, 21 bin ton mazot ve 1,2 milyar metreküp su israf edilmektedir."

Yaşanan ekmek israfı ile israfın neden olduğu ekonomik kayıpların önüne geçmek ve bu konuda halkı bilgilendirmek amacıyla 17 Ocak 2013'te başlatılan kampanyanın tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde başarıyla yürütüldüğünü kaydeden Bahar, "Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası 10 ayı aşkın süredir devam etmektedir. Ülke genelinde kampanyaya gösterilen ilgi ve verilen destek, israfın önlenmesi adına oldukça sevindiricidir" diye konuştu.

Doç. Dr. Alp de hem insani hem sosyal hem de ekonomik bakımdan olumsuz sonuçları olan ekmek israfının önlenmesinde ve sağlıklı ekmek tüketilmesinde üniversitelerin yapacağı katkıların büyük önem taşıdığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Çünkü üniversitelerin akademik bakış açısının düzenlenen panel, sempozyum gibi organizasyonlarda ortaya konması, bu toplantıda olduğu gibi konuyu kamuoyunun gündemine daha ciddi ve etkili bir şekilde getirebilmektedir. Bundan sonraki süreçte üniversite olarak kampanyaya her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu belirtmek isterim. Kampanyanın hedefine ulaşması, ekmek israfının azaltılması ve sağlıklı ekmek tüketilmesinin sağlanması bakımından bu tür etkinliklerin ülke genelinde daha da yaygınlaşmasını temenni ediyorum."

Panel sonunda TMO Fındık İşleri Daire Başkanı Bahar'a, Vakfıkebir ekmeği ikram edildi.

Etkinlik kapsamında açılan stantlarda kampanyayla ilgili afişler dağıtılarak bilgilendirme yapıldı.

Öte yandan, Giresun Üniversitesi ev sahipliğinde Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, TMO Genel Müdürlüğü, Giresun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve FİSKOBİRLİK işbirliğiyle "Ekmeğimize Sahip Çıkalım, Sağlıklı Ekmek Tüketelim" konulu panel, Güre Yerleşkesi Rektörlük Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler