''Yatırımları yarım bırakmayacak''

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile federasyon başkanları düzeyinde gerçekleştirilen 2. toplantı Ankara'da yapıldı.Ankara Spor Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya, Gençlik Ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Yusuf Tekin, Bakanlık Müsteşarı D

''Yatırımları yarım bırakmayacak''

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile federasyon başkanları düzeyinde gerçekleştirilen 2. toplantı Ankara'da yapıldı.

Ankara Spor Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya, Gençlik Ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Yusuf Tekin, Bakanlık Müsteşarı Doç. Dr. Hakan Hakyemez, Müsteşar Yardımcısı Yavuz Çelik, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, Gençlik Hizmetleri Genel Müdürü Şevki Akkaya ile spor teşkilatının diğer bürokratları ve federasyon başkanları katıldı.

Bakan Suat Kılıç, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, bakanlıkla, federasyonlar arasındaki ilişkilerde ve federasyonların kendi alanlarındaki sportif çalışmalarında sağlam ve kuvvetli bir sistem kurmaya gayret ettiklerini belirterek, "Kurmakta olduğumuz bu sistemin meyvelerini 2012 yılından itibaren daha yoğun bir şekilde hep birlikte topluyor olacağız. Çünkü attığımız adımlar iyi niyetli ve koordineli adımlardır. Konuşulan, tartışılan, paylaşılan koordine edilen ortak aklın gereği olan adımlardır ve her şeyden evvel atmakta olduğumuz adımların Türkiye'de sporcu eğitimine, sporcu gelişimine, sporun kuvvetlenmesine yönelik katkılar sağlamaya odaklanmış olan adımlardır" dedi.

BÜTÇE VE YATIRIMLAR
Dün itibariyle Türkiye Cumhuriyeti'nin 2012 yılı mali bütçesinin kabul edildiğini hatırlatan Bakan Kılıç, "Bu hafta içerisinde de Gençlik ve Spor Bakanlığı bütçemiz kabul edilmiş oldu. Spor Genel Müdürlüğü yatırım bütçemiz 2012 yılında 2011 yılına göre yüzde 73 oranında artış kaydederek, 332 milyon liraya ulaşmış bulunmaktadır. Bu noktada Spor Toto kaynaklarından yatırımlara destek anlamında gelecek olan rakamları tamamen ayrı tutuyorum ve yine belirteyim 2012 yılında da aynı tablo büyük bir ihtimalle lehimize olarak gerçekleşmiş olacak. 2011 yılında Spor Genel Müdürlüğü yatırımlarını hızlandırmak üzere Kalkınma Bakanlığı kaynaklarından, yatırım hızlandırma tertibinden 50 milyon lira 2011 yatırım başlangıç ödeneğine ilave bir rakamı kullanma imkanını Kalkınma Bakanlığımızla birlikte oluşturduk. 332 milyon liralık yatırım başlangıç ödeneği tamamen yeni yılda yatırımlarımızın ödeneğinde kullanılacak olan rakamdır. Buna 2012 yılında yatırımları hızlandırma tertibinden dahil edeceğimiz rakam İLE Spor Toto kaynaklarından yatırımlara destek olarak aktaracağımız kaynaklar yine ayrıca değerlendirilecektir"  şeklinde konuştu.

Suat Kılıç, bu yönüyle bakıldığı zaman Türk spor camiasının şu gerçeği bilmesini arzu ettiğini vurgulayarak, "61. Cumhuriyet Hükümeti olarak önceki dönemlerde yine AK Parti hükümetleri döneminde başlatılmış olan yatırımları hızlandırarak kısa süre içerisinde bitirmek öncelikli hedefimizdir. Türkiye'de yarım kalmış spor yatırımı bırakmak istemiyoruz. Yüzlerce yarım eser oluşturmaktansa, onlarca tamamlanmış eseri bir arada Türk sporunun hizmetine sunmayı temel felsefi yaklaşım olarak benimsemiş bulunmaktayız. Bu anlamda yatırımlara büyük bir hız ve işlerlik kazandıracağız. Yarım kalmış yatırımların çok kısa bir süre içerisinde tamamlanmasını sizlerle birlikte sağlayacağız" diye konuştu.

TESİSLEŞME
Bakan Kılıç, Türkiye'de 2012 yılıyla birlikte çok sayıda yeni spor yatırımlarının projelendirilmesini ve yatırımların inşaatlarının gerçekleştirilmesini de temin edeceklerini ifade ederek, "Bu yönde kuvvetli iş birliklerimiz mevcut. Bu iş birliklerini sayıca artırma yönüne ayrıca gideceğiz. 2012 yılında öncelikli hedeflerimizden bir tanesi de hala sayıları 14 olan yüzme havuzu bulunmayan illeri sıfırlamaktır. Ülke genelinde yüzme havuzu olmayan il merkezi bırakmamak hedefiyle yola çıkıyoruz. Bununla birlikte yeni yapılacak olan spor salonlarında salonların inşaa edileceği ilçelerin hem toplam nüfusunu, hem genç nüfusunu, hem lisanslı sporcu sayılarını, hem de faal sporcu sayılarını gözeterek yeni tesis inşaatların projelendirilmesini, dizayn edilmesini temel felsefi bir yaklaşım olarak adlediyorum" ifadelerini kullandı.

ULUSLARARASI FAALİYETLER
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, uluslararası ölçekte yapılmakta olan organizasyonlara, altyapısı müsait olmayan branşların talip olmadan önce, o branşla ilgili tesisini yapması gereğine dikkati çekerek, "Amacımız, federasyonlarımızı organizasyonu almadan önce, kalıcı, kullanılabilir, uluslararası organizasyonların beklediği standartlara cevap verebilir nitelikteki tesislere kavuşturmaktır. Bu branşlardan bir tanesi tenistir. Dünya Kadınlar Tenis Şampiyonası'nı ülkemizde yapmakla birlikte, bildiğiniz gibi basketbola tahsis edilmiş bulunan bir salonu önemli rakamları harcayarak ve zor şartlar altında geçici olarak dönüştürmek suretiyle tenise hazır hale getirdik. Bu Türkiye'nin imkanlarıyla ve Türkiye'de sporu yönetenlerin bakışıyla bağdaşan bir durum değil. Keza kısa kulvar yüzme şampiyonasında da aynı sıkıntılarla karşı karşıya kalınacak ve maalesef portatif havuz kavramı gibi hiç benimsemediğim, hiç içime sindiremediğim, hiç onaylamadığım bir olay çerçevesinde bu uluslararası organizasyonun gerçekleştirilmesine gayret edilecek. Bunları doğru adımlar olarak görmüyoruz. Bu uluslararası organizasyonlar öncesi Türkiye'de bu branşları yapabileceğimiz nitelikte bir altyapıyı tesisleşmeyi tamamlamak hepimizin görevi. Görev olmaktan öte boynumuzun borcudur. Çünkü bu uluslararası organizasyonları Türkiye'ye kazandırmak, gerçekleştirmek ve harfiyen yapılmasını temin etmek üzere harcamakta olduğumuz kaynaklar uluslararası organizasyonların yapımı için gereken yapı ünitelerini bir kaç kez ifa edecek kadardır" şeklinde konuştu.

"Türkiye'deki belli başlı salonları ve spor tesislerini halka arz edeceğiz" diyen Bakan Kılıç, "Halka arz etmekten kastım bunların satışını yapmak değildir. Halkın kullanımına arz etmektir. Şu an içerisinde toplantı yapmakta olduğumuz Ankara Spor Salonu da dahil olmak üzere, tamamı milletimizin vergilerinin neticesidir. Bu salonları damla damla ödediği nakitlerle finanse eden milletimizden kaçırmak hiçbirimizin hakkı değildir. Bu yöndeki bir talep de haklı bir talep olarak değerlendirilmeyecektir. Ne kadar başarılı bir spor yönetimi sergilemenin madalya sayısıyla ölçülmeyeceğini bildiren Suat Kılıç "Başarılı bir spor yönetimi Türkiye'de açığa çıkan toplam enerjinin ölçülmesiyle belirlenecektir. İnsanlarımız spor yapma yönünde kaç kilo kalori harcadı. 74 milyon nüfuslu bir ülkeyiz ancak lisanslı ve faal sporcu sayımız bırakın 74 milyona paralel olmayı, sadakası oranında bile değildir. Spor yapan ve sporu yaşamın bir parçası haline getiren bir toplum değiliz. Temel amaçlarımızdan birisi de okul gençliğinin, üniversiteler dahil olmak üzere, Gençlik ve İzcilik Merkezleri üzerinden sporla buluşmasını sağlamaktır. Bunun için bu merkezlerin Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde faaliyet göstermesi kararını aldık" diye konuştu.

TASARRUF TEDBİRLERİ
Suat Kılıç, federasyonlarla, bakanlık arasındaki ilişkinin sadece maddi konulara dayanmaması gerektiğine işaret ederek, "Federasyonların bizimle olan ilişkileri sadece maddi taleplerle sınırlı kalmamalı. Biz elimizden geldiğince onların her türlü talebine cevap vermeye çalışıyoruz. özellikle uluslararası büyük organizasyonlar için tesisleşme konusunda elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Biz üstümüze düşeni yapıyoruz ancak İstanbul'daki Dünya Atletizm Şampiyonası'na hazırlamakta olduğumuz atletizm salonumuzun inşaatındaki gecikmeden ötürü kaynaklanan bir sorunu federasyonumuzun bizden önce medya ile paylaşmış olmasından dolayı sitemim var. Bir takvim yılı içerisinde 14 stadyumun yapımına başlamak kolay bir hadise değildir. Bana göre tarihi bir hadisedir. Uluslararası organizasyonlar çerçevesinde bazı şeyleri de izah etmek istiyorum. Tabii bütün bu tesisleri tamamlayabilmek için çabalıyoruz. Bu süre içerisinde de uluslararası organizasyonlar çerçevesinde olabildiğince nitelikli organizasyonlar yapmaya yine gayret edeceğiz. Ama tasarruf tedbirlerine de olabildiğince ağırlık vererek hareket edeceğiz. Bütün bunları devletten bekleyerek değil, aynı zamanda sponsorluk gelirlerine de odaklanmayı temel felsefi yaklaşımlarımız arasına kaydedeceğiz. Türkiye'de bir uluslararası organizasyon yapılacaksa, taşımadan konaklamaya kadar farklı kesimlerin aynı zamanda sponsor olmayı da öğrenmeleri lazım. Çünkü burada yapılan organizasyonlardan belli kesimlerin kazandığını ve kazanan kesimlerin de sponsorluk yapması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler