Ahmet Metin Genç: "Projelerimizde sözden icraata geçtik"
Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç projelerle ilgili açıklamalarda bulundu.
Yayınlanma:
Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç ile başkanlıkta geçirdiği üç yılı değerlendirdik. Başkan Genç, yaptıklarını, yapacaklarını ve yapamadıklarını anlattı.
Ortahisar Belediyesi'nin hızlı bir şekilde kurumsallaşmasını tamamladığı belirten Başkan Genç, artık proje ve hizmetler konusunda vaat aşamasından icraat aşamasına geçtiklerini söyledi. Seçim sürecinde taahhüt ettikleri birçok projenin temelinin atıldığını ya da ihale aşamasına geldiğini belirten Başkan Genç, bundan sonraki zaman diliminde projeler üzerine daha çok yoğunlaşacaklarını kaydetti.
Öncelikle her görüşten STK'larla, siyasi partilerle ve kanaat önderleriyle temas kuruyorsunuz. Bu da sizi sevilen biri yapıyor. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?
Ortahisar'da herkesi kucaklıyoruz. Hiç kimseyle bir derdimiz, küslüğümüz yok. Hepimiz bu şehirde yaşıyoruz. O nedenle şehre katkı sunan, taş üstüne taş koymaya çalışan kim olursa olsun herkesle görüşürüz, düşüncelerini değerlendiririz. Şehrimizin bütün dinamikleriyle irtibat kurmanın çok faydasını gördük. Bundan sonra da katılımcı belediyecilik anlayışımızla Ortahisar'ımızın bütün sorunlarına el atıp, hepsinin üstesinden geleceğiz. Eksiklikleri ve ihtiyaçları görmek adına bütün siyasi partileri ve STK'ları ziyaret ederek istişarelerde bulunuyoruz. Muhalefet partilerinin ve sivil toplum örgütlerinin görüşlerinden yararlanıyoruz. Bu şehrin evladı olarak şehrimize hizmet ederken, şehrimizin geleceğine dönük bir şeyler üretirken bütün kesimlerinin görüşlerini ve önerilerini paylaşmalarını arzu ediyorum. Bu görüşmeler bize eksiklerimizi görmemiz adına artı bir değer katıyor. Bu şehir hepimizin. Anlayışımız o ki, kim bu şehre bir çivi çakmışsa Allah ondan razı olsun. Dolayısıyla da hizmetlerimizi, sivil toplum örgütlerimizi ve siyasi partilerimizi ziyaret ederek, onlarla istişare ederek yürütmek istiyoruz. Amacımız herkesin katkı sunmasını sağlamak.
PROJELER KONUSUNDA DURUM NEDİR?
Belediye olarak yapımızı oturttuk. Şimdi sıra vaat ettiğimiz projeleri hayata geçirmeye geldi. Altyapı ve üstyapı projelerini yürütmek için asfalt plenti başta olmak beton santrali ve konkasör tesisi için 11 milyon TL'lik yatırım yaptık. İlçemizde 1800 km'lik yol ağı bulunmaktadır. 2016 yılında 85 mahallemizin tamamında 100 bin ton asfaltlama yaparak öngördüğümüz asfaltlama hedeflerimizi gerçekleştirdik. Yine aynı şekilde öngördüğümüz 50 bin m3 yol betonlaması hedefinin 45 bin m3'ünü icra ettik. 2016 yılı betonlama ve asfaltlama hedeflerimizi % 98'ini gerçekleştirmiş durumdayız. Bütün yollarımızı görev süremiz bitmeden asfaltıyla, betonuyla tamamen bitirmeyi hedefliyoruz. En önemli hedeflerimizden bir tanesi de budur. Gidişata baktığımız da da bu hedefimizi gerçekleştireceğimizi tahmin ediyorum.
BELEDİYE HİZMET BİNASI
Pazarkapı'da TOKİ'den 60 milyon TL'ye 20 dönümlük bir alan satın aldık. Kaymakamlık binamız ile hizmet binamızı yapacağımız alanda büyük bir meydan ortaya çıkararak yeni bir yaşam alanı oluşturacağız. Burada eski Ortahisar kimliğini ortaya çıkaracağız. Bunun belediyemiz, Büyükşehir, Tabiat ve Kültür Varlıklarıyla ilgili ayağını tamamladık. 2017 yılının nisan ayında projenin ihalesi yapılacak ve yine nisan ayında da projeye başlayacağız. Bahar aylarında da temel atmayı düşünüyoruz. Burada asıl amacımız Zağnos Deresi'ni ortaya çıkarıp o temel dokuyu tekrar oluşturmaktır. Projemiz, oranın dönüşümü açısından çok çok önemli bir projedir. Pelitli Kentsel Dönüşüm Projemiz de hızla ilerliyor. Burada 364 konutun inşaatı tamamlanarak hak teslim edildi. 301 adet konut, 1 adet cami ve ticaret merkezinin yapımının %40'ı da tamamlandı. Havalimanı yanında bulunan 41 adet işyeri, 1 adet cami ve sosyal donatı alanlarının yapım ihalesi yapıldı. Hafriyat çalışmalarına başlandı. 2018 yılının ilk aylarında proje hayata geçmiş olacak. Pelitli, Pazarkapı gibi kentsel dönüşüm projelerimizle birlikte şehrimizi daha yaşanabilir hale getirmek için uğraşıyoruz.
İPEKYOLU PROJESİ İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
Mağmat Boğazı'nda yapmayı düşündüğümüz Tarihi İpekyolu Canlandırma Projemizin çalışmalarına bakanlıklar nezdinde devam ediyoruz. Projemiz valilik bünyesinde incelendi ve çok olumlu bulundu. Bu alan çok büyük bir mera alanı, o nedenle bakanlık tarafından bize devredilmesi gerekiyor. Gerekli izinler, kamulaştırma ve yasal prosedürler tamamlandıktan sonra çok uzun soluklu bir proje olacak. Tarihi İpekyolu Canlandırma Projemiz ise çok yönlü bir proje olarak öne çıkıyor. Proje kapsamında; Bilim Merkezi Kompleksi, Futbol Köyü, Tarihi İpek Yolu Yürüyüş Alanları, Seyir Terası ile sosyal tesisler yapılarak turizmin hizmetine sunulacak. Bilim Merkezi Kompleksi, Akoluk Mahallesi’nde, Futbol Köyü Geçit Mahallesi sınırlarında yaklaşık 130 dönümlük alana yapılacak. Ortahisarımızı hızla yeşile büründürmek için park yapımlarımıza devam ediyoruz. Aydınlıkevler, Pelitli mahallemizdeki parklarımızı hizmete açtık. Her mahalliye en bir park yapmayı hedefliyoruz. Neredeyse boş bulduğumuz her alana fidan dikimi yapıyoruz. Bu konuda çok hassasız.
KARADENİZ'İN İLK AKVARYUMU
Zağnos ve Tabakhane vadilerini yeraltından birleştirecek olan Tünel Akvaryum Projesi için de zemin etüdü ile gerekli jeolojik incelemelerimiz tamamlandı. Akvaryum Projesi'ni, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun çok beğendi ve destek vereceğini ifade etti. Balıkçılık şehri Trabzon'da deniz canlılarını vatandaşlarla buluşturacak projemizin şehrimize ayrı bir değer katacak. Maalesef deniz kenti olmamıza rağmen birkaç balık türü dışında hiçbir deniz canlısını tanımıyoruz ve bunları televizyonlar dışında hiçbir yerde de görmüyoruz. Bu, Karadeniz ile özdeşleşmiş Trabzon'a hiç yakışmıyor. Projemiz sayesinde deniz canlılarına karşı bir farkındalık ve bilinç oluşturabilirsek zaten amacımızı da gerçekleştirmiş olacağız. Okullarımızın geziler düzenleyeceği, ziyaret edeceği akvaryumumuz sayesinde çocuklarımız deniz canlılarına, su canlılarına başka bir gözle bakacak. Böylece onların yaşam alanları olan denizlerin, suların ve derelerin daha temiz tutulması ve kirletilmemesi için önemli bir iş yapacağımızı düşünüyorum. Her iki projemizin de hayata geçmesi için hükümetimizin ve vatandaşlarımızın desteği çok önemli. Bu projelere tüm Trabzon olarak sahip çıkmalıyız.
Kültür faaliyetlerine dönük olarak içinde 7088 belge ve tarihi doküman bulunan Tarih Müzemizi açtık. Kadim şehir Trabzon'da bu tür müzelerle tarihimize sahip çıkmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Kültür sanat kurslarımıza da yoğun bir talep var. İlçemizde yeşili artırma adına önem verdiğimiz Beşirli sahilinde Ekopark projemizin temelini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun katımıyla attık. Hızla devam ediyor. Bittiğinde çok güzel bir mekan haline gelecek. Yine turizme dönük olarak Kemeraltı Sokak Sağlıklaştırma Projemize başladık. Meydan Parkı'ndan başlayan; Kunduracılar, Semerciler, Kemeraltıyla devam eden ve Atapark'ta son bulan yeni bir turizm aksı oluşturmayı hedefliyoruz. Ortahisar’ımızın daha iyi, daha yaşanabilir, daha güzel bir hale gelmesi için yoğun bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu projeden heyecan duyuyorum, burası Trabzon'un kalbidir. Gerçekten Trabzon ya da Trabzon esnafı denince akla ilk gelen mekan tarihi Kemeraltı'dır.
TURİZMLE AYAKTA DURUYORUZ
Turizmle ilgili neler söylemek istersiniz?
Trabzon'un son yıllarda turizm gelirleriyle ayakta duruyor. Özellikle Ortadoğu'dan ve Arap ülkelerinden gelen turistlerimizin sayısında büyük bir artış var. Hain darbe girişimine ve terör olaylarına rağmen 2016 yılında 500 bini aşan bir turist yoğunluğuna ev sahipliği yaptık. Onların şehrimize daha çok girdi bırakması için şehir içine yönelik projeler hazırlıyoruz. Altın yumurtlayan tavuk misali hemen tavuğa göz dikmeyelim. Bu konuda esnafımızın da taksicimizin de lokantacımızın da vebali var. Turistlerimize iyi davranalım. Daha çok gelsinler, gitsinler. Bizim reklamımızı yapsınlar. Bu dönem bizim için şanstır. Şehrimizin milletvekili Sayın Bakanımız İçişleri gibi çok önemli bir bakanlığın görevini üstlendi. Diğer yandan Enerji Bakanımız Sayın Berat Albayrak ve milletvekillerimizin desteği şehrimiz için büyük bir şanstır. Bu şehre kim bir çivi çakıyorsa Allah razı olsun.
SOSYAL BELEDİYECİLİK
Sadece projelerimizle değil sosyal belediyecilikte de çok iddialıyız. İstihdama katkı sağlamak için açtığımız meslek edindirme kurslarımızla çok önemli bir işlevi yerine getiriyoruz. Engellilere yönelik kurslarımız da var. Diğer yandan belediyemizin evde bakım hizmeti ekipleri yaşlı, kimsesiz, yatağa bağımlı, engelli, yoksul ve bakıma muhtaç vatandaşlara hizmet veriyor. Hâlihazırda 132 aile ve 213 bakıma muhtaç vatandaşa evde bakım hizmeti veriyoruz. Ekiplerimiz yemek, temizlik, kişisel bakım ve küçük tamirat işleriyle ilgili her türlü talebi karşılıyor. Yaşlılarımıza ve hastalarımıza sahip çıkmak, onların bakımını üstlenmek, bizim boynumuzun borcudur. Dinimizin ve kültürümüzün bize yüklemiş olduğu böyle bir sorumluluğumuz var. Hepimiz bir gün yaşlanıp, bakıma muhtaç hale geleceğiz. O nedenle yaşlılarımızı asla yalnız bırakmamalıyız diye düşünüyorum.
Ortahisar Belediyesi'nin hızlı bir şekilde kurumsallaşmasını tamamladığı belirten Başkan Genç, artık proje ve hizmetler konusunda vaat aşamasından icraat aşamasına geçtiklerini söyledi. Seçim sürecinde taahhüt ettikleri birçok projenin temelinin atıldığını ya da ihale aşamasına geldiğini belirten Başkan Genç, bundan sonraki zaman diliminde projeler üzerine daha çok yoğunlaşacaklarını kaydetti.
Öncelikle her görüşten STK'larla, siyasi partilerle ve kanaat önderleriyle temas kuruyorsunuz. Bu da sizi sevilen biri yapıyor. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?
Ortahisar'da herkesi kucaklıyoruz. Hiç kimseyle bir derdimiz, küslüğümüz yok. Hepimiz bu şehirde yaşıyoruz. O nedenle şehre katkı sunan, taş üstüne taş koymaya çalışan kim olursa olsun herkesle görüşürüz, düşüncelerini değerlendiririz. Şehrimizin bütün dinamikleriyle irtibat kurmanın çok faydasını gördük. Bundan sonra da katılımcı belediyecilik anlayışımızla Ortahisar'ımızın bütün sorunlarına el atıp, hepsinin üstesinden geleceğiz. Eksiklikleri ve ihtiyaçları görmek adına bütün siyasi partileri ve STK'ları ziyaret ederek istişarelerde bulunuyoruz. Muhalefet partilerinin ve sivil toplum örgütlerinin görüşlerinden yararlanıyoruz. Bu şehrin evladı olarak şehrimize hizmet ederken, şehrimizin geleceğine dönük bir şeyler üretirken bütün kesimlerinin görüşlerini ve önerilerini paylaşmalarını arzu ediyorum. Bu görüşmeler bize eksiklerimizi görmemiz adına artı bir değer katıyor. Bu şehir hepimizin. Anlayışımız o ki, kim bu şehre bir çivi çakmışsa Allah ondan razı olsun. Dolayısıyla da hizmetlerimizi, sivil toplum örgütlerimizi ve siyasi partilerimizi ziyaret ederek, onlarla istişare ederek yürütmek istiyoruz. Amacımız herkesin katkı sunmasını sağlamak.
PROJELER KONUSUNDA DURUM NEDİR?
Belediye olarak yapımızı oturttuk. Şimdi sıra vaat ettiğimiz projeleri hayata geçirmeye geldi. Altyapı ve üstyapı projelerini yürütmek için asfalt plenti başta olmak beton santrali ve konkasör tesisi için 11 milyon TL'lik yatırım yaptık. İlçemizde 1800 km'lik yol ağı bulunmaktadır. 2016 yılında 85 mahallemizin tamamında 100 bin ton asfaltlama yaparak öngördüğümüz asfaltlama hedeflerimizi gerçekleştirdik. Yine aynı şekilde öngördüğümüz 50 bin m3 yol betonlaması hedefinin 45 bin m3'ünü icra ettik. 2016 yılı betonlama ve asfaltlama hedeflerimizi % 98'ini gerçekleştirmiş durumdayız. Bütün yollarımızı görev süremiz bitmeden asfaltıyla, betonuyla tamamen bitirmeyi hedefliyoruz. En önemli hedeflerimizden bir tanesi de budur. Gidişata baktığımız da da bu hedefimizi gerçekleştireceğimizi tahmin ediyorum.
BELEDİYE HİZMET BİNASI
Pazarkapı'da TOKİ'den 60 milyon TL'ye 20 dönümlük bir alan satın aldık. Kaymakamlık binamız ile hizmet binamızı yapacağımız alanda büyük bir meydan ortaya çıkararak yeni bir yaşam alanı oluşturacağız. Burada eski Ortahisar kimliğini ortaya çıkaracağız. Bunun belediyemiz, Büyükşehir, Tabiat ve Kültür Varlıklarıyla ilgili ayağını tamamladık. 2017 yılının nisan ayında projenin ihalesi yapılacak ve yine nisan ayında da projeye başlayacağız. Bahar aylarında da temel atmayı düşünüyoruz. Burada asıl amacımız Zağnos Deresi'ni ortaya çıkarıp o temel dokuyu tekrar oluşturmaktır. Projemiz, oranın dönüşümü açısından çok çok önemli bir projedir. Pelitli Kentsel Dönüşüm Projemiz de hızla ilerliyor. Burada 364 konutun inşaatı tamamlanarak hak teslim edildi. 301 adet konut, 1 adet cami ve ticaret merkezinin yapımının %40'ı da tamamlandı. Havalimanı yanında bulunan 41 adet işyeri, 1 adet cami ve sosyal donatı alanlarının yapım ihalesi yapıldı. Hafriyat çalışmalarına başlandı. 2018 yılının ilk aylarında proje hayata geçmiş olacak. Pelitli, Pazarkapı gibi kentsel dönüşüm projelerimizle birlikte şehrimizi daha yaşanabilir hale getirmek için uğraşıyoruz.
İPEKYOLU PROJESİ İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
Mağmat Boğazı'nda yapmayı düşündüğümüz Tarihi İpekyolu Canlandırma Projemizin çalışmalarına bakanlıklar nezdinde devam ediyoruz. Projemiz valilik bünyesinde incelendi ve çok olumlu bulundu. Bu alan çok büyük bir mera alanı, o nedenle bakanlık tarafından bize devredilmesi gerekiyor. Gerekli izinler, kamulaştırma ve yasal prosedürler tamamlandıktan sonra çok uzun soluklu bir proje olacak. Tarihi İpekyolu Canlandırma Projemiz ise çok yönlü bir proje olarak öne çıkıyor. Proje kapsamında; Bilim Merkezi Kompleksi, Futbol Köyü, Tarihi İpek Yolu Yürüyüş Alanları, Seyir Terası ile sosyal tesisler yapılarak turizmin hizmetine sunulacak. Bilim Merkezi Kompleksi, Akoluk Mahallesi’nde, Futbol Köyü Geçit Mahallesi sınırlarında yaklaşık 130 dönümlük alana yapılacak. Ortahisarımızı hızla yeşile büründürmek için park yapımlarımıza devam ediyoruz. Aydınlıkevler, Pelitli mahallemizdeki parklarımızı hizmete açtık. Her mahalliye en bir park yapmayı hedefliyoruz. Neredeyse boş bulduğumuz her alana fidan dikimi yapıyoruz. Bu konuda çok hassasız.
KARADENİZ'İN İLK AKVARYUMU
Zağnos ve Tabakhane vadilerini yeraltından birleştirecek olan Tünel Akvaryum Projesi için de zemin etüdü ile gerekli jeolojik incelemelerimiz tamamlandı. Akvaryum Projesi'ni, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun çok beğendi ve destek vereceğini ifade etti. Balıkçılık şehri Trabzon'da deniz canlılarını vatandaşlarla buluşturacak projemizin şehrimize ayrı bir değer katacak. Maalesef deniz kenti olmamıza rağmen birkaç balık türü dışında hiçbir deniz canlısını tanımıyoruz ve bunları televizyonlar dışında hiçbir yerde de görmüyoruz. Bu, Karadeniz ile özdeşleşmiş Trabzon'a hiç yakışmıyor. Projemiz sayesinde deniz canlılarına karşı bir farkındalık ve bilinç oluşturabilirsek zaten amacımızı da gerçekleştirmiş olacağız. Okullarımızın geziler düzenleyeceği, ziyaret edeceği akvaryumumuz sayesinde çocuklarımız deniz canlılarına, su canlılarına başka bir gözle bakacak. Böylece onların yaşam alanları olan denizlerin, suların ve derelerin daha temiz tutulması ve kirletilmemesi için önemli bir iş yapacağımızı düşünüyorum. Her iki projemizin de hayata geçmesi için hükümetimizin ve vatandaşlarımızın desteği çok önemli. Bu projelere tüm Trabzon olarak sahip çıkmalıyız.
Kültür faaliyetlerine dönük olarak içinde 7088 belge ve tarihi doküman bulunan Tarih Müzemizi açtık. Kadim şehir Trabzon'da bu tür müzelerle tarihimize sahip çıkmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Kültür sanat kurslarımıza da yoğun bir talep var. İlçemizde yeşili artırma adına önem verdiğimiz Beşirli sahilinde Ekopark projemizin temelini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun katımıyla attık. Hızla devam ediyor. Bittiğinde çok güzel bir mekan haline gelecek. Yine turizme dönük olarak Kemeraltı Sokak Sağlıklaştırma Projemize başladık. Meydan Parkı'ndan başlayan; Kunduracılar, Semerciler, Kemeraltıyla devam eden ve Atapark'ta son bulan yeni bir turizm aksı oluşturmayı hedefliyoruz. Ortahisar’ımızın daha iyi, daha yaşanabilir, daha güzel bir hale gelmesi için yoğun bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu projeden heyecan duyuyorum, burası Trabzon'un kalbidir. Gerçekten Trabzon ya da Trabzon esnafı denince akla ilk gelen mekan tarihi Kemeraltı'dır.
TURİZMLE AYAKTA DURUYORUZ
Turizmle ilgili neler söylemek istersiniz?
Trabzon'un son yıllarda turizm gelirleriyle ayakta duruyor. Özellikle Ortadoğu'dan ve Arap ülkelerinden gelen turistlerimizin sayısında büyük bir artış var. Hain darbe girişimine ve terör olaylarına rağmen 2016 yılında 500 bini aşan bir turist yoğunluğuna ev sahipliği yaptık. Onların şehrimize daha çok girdi bırakması için şehir içine yönelik projeler hazırlıyoruz. Altın yumurtlayan tavuk misali hemen tavuğa göz dikmeyelim. Bu konuda esnafımızın da taksicimizin de lokantacımızın da vebali var. Turistlerimize iyi davranalım. Daha çok gelsinler, gitsinler. Bizim reklamımızı yapsınlar. Bu dönem bizim için şanstır. Şehrimizin milletvekili Sayın Bakanımız İçişleri gibi çok önemli bir bakanlığın görevini üstlendi. Diğer yandan Enerji Bakanımız Sayın Berat Albayrak ve milletvekillerimizin desteği şehrimiz için büyük bir şanstır. Bu şehre kim bir çivi çakıyorsa Allah razı olsun.
SOSYAL BELEDİYECİLİK
Sadece projelerimizle değil sosyal belediyecilikte de çok iddialıyız. İstihdama katkı sağlamak için açtığımız meslek edindirme kurslarımızla çok önemli bir işlevi yerine getiriyoruz. Engellilere yönelik kurslarımız da var. Diğer yandan belediyemizin evde bakım hizmeti ekipleri yaşlı, kimsesiz, yatağa bağımlı, engelli, yoksul ve bakıma muhtaç vatandaşlara hizmet veriyor. Hâlihazırda 132 aile ve 213 bakıma muhtaç vatandaşa evde bakım hizmeti veriyoruz. Ekiplerimiz yemek, temizlik, kişisel bakım ve küçük tamirat işleriyle ilgili her türlü talebi karşılıyor. Yaşlılarımıza ve hastalarımıza sahip çıkmak, onların bakımını üstlenmek, bizim boynumuzun borcudur. Dinimizin ve kültürümüzün bize yüklemiş olduğu böyle bir sorumluluğumuz var. Hepimiz bir gün yaşlanıp, bakıma muhtaç hale geleceğiz. O nedenle yaşlılarımızı asla yalnız bırakmamalıyız diye düşünüyorum.
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.