Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim: Güney çevre yolu, seçim beyannamesi...
Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, basın mensuplarıyla bir araya geldi.
Başkan Ekim şunları söyledi;
SEÇİM BEYANNAMESİ
Tamamlanması için mücadele ediyoruz. Bir iki tanesinde proje çalışmalarımız devam ediyor. Heyecanla beraber devam ediyor, çalışıyoruz. Tabi biz bu projeleri hayata geçirirken, ben tek başıma hayata geçirmiyorum. Benim yanımda arkadaşlarım, belediye başkan yardımcılarım, değerli müdürlerim var. Onlarla beraber bu projeleri hayata geçirmeye gayret ediyoruz. Bizim seçim beyannamesi kitapçığı masamın üzerinde her zaman duruyor. Belli zamanlarda karşılaştırırım. Hangisi bitmiş, hangisi devam ediyor. Bu konuda güzel bir sonuca doğru gidiyoruz. Şükürler olsun, bu konuda, yapmış olduğumuz projeleri nihayetlendirmiş olacağız. İnşallah.
AKÇAABAT SOKAK SAĞLIKLAŞTIRMA PROJESİ
Şehrimizin içerisinde güzel bir sokak sağlıklaştırma projesi gerçekleştirdik. İnönü Caddesi ve İstiklal Caddesinin şu anki halini alan, şehirde ticaret ve turizmin gelişmesinde önemli rol oynayacak proje. Yavaş yavaş olgunlaştı. Burayı açık AVM olarak düşündük. Akçaabat’ta özellikle gençlerin ve vatandaşların alışveriş yapacağı noktalar eksikti. Güzel bir proje çaktı ortaya. İnşaat yüzde 99 aşamasında. Eksiklikler tamamlandıktan sonra projemizi hayata geçirmiş olacağız. Burada dükkânların cepheleri ve aydınlatma noktalarını, zemini yeniledik.
ORTAMAHALLE SOKAK SAĞLIKLAŞTIRMA ÇALIŞMASI
Ortamahalle turizme verdiğimiz değerlerden bir tanesi. Sokak Sağlıklaştırma devam ediyor. Yeni bir ihalemiz olacak. Kalan kısımların restorasyonlarının tamamlanması için bu ay içinde belediye olarak bir ihale daha gerçekleştireceğiz ve 1. Etabı Tamamlamış olacağız. Birçoğumuzun ziyaret edip orada rahat şekilde nefes aldığımız noktalardan bir tanesi. Bunu da inşallah son ihaleyle beraber neticelendirip şehrimize kazandırmış olacağız.
ORTAMAHALLE MÜZESİ
Burası tamamlandı. Sezonun ilk günlerinde buranın açılışını gerçekleştirme planı içindeyiz.
ESKİ TEKEL BİNASI
Buranın ihalesini gerçekleştirdik. Akçaabat’ta turizme destek veren bir otel olacak. 4 yıldızlı otel olacak. Cephe ile ilgili çalışma gerçekleşiyor. Burada 107 oda olacak. 5 yıldıza çıkarılması için arkadaşlar çalışıyor. İlerleyen zamanlarda havuz ilave edilirse şehrimize 5 yıldızlı otel kazandırmış olacağız. Buranın mülkiyeti belediyemize ait. İhaleyi alan firma tarafından yapılıp, 29 yıllığına işletildikten sonra belediyemize kalacak.
AKÇAKALE KALESİ VE PLAJLAR
Akçakale Kalesinde kazı bitti. Restorasyon için proje hazırlığımız başladı. 2, 2,5 hafta önce buradaki sayısal alımlar yapıldı. Plajları bağlamak istiyoruz. Projemizin temelinde aslında bu var. Restore edip, kurulun izin verdiği şekilde restorasyon yapmak istiyoruz. Kalenin iç kısmını biz yaparken Akçakale ve Mersin Plajını Büyükşehir Belediyemiz projelendiriyor. Yürüyüş yoluyla beraber bir birine bağlama niyeti içindeyiz. Bunu gerçekleştirirsek, şehrimizde destinasyon noktası, gününün tamamını burada geçireceği nokta oluşturacağız. Projemiz bir iki ay içinde çıkmış olacak.
SPOR LİSESİ İNŞAATI
Burada bir kompleks oluşturuyoruz ancak bitmiyor devamı var. Burayı hayata geçirirken Vakıfbank Genel Müdürümüzle istişare ettik. O da arkadaşı vasıtasıyla bu okulu yaptırıyor. Yanında Sebat Kulüp Binası dahil olmak üzere önünde futbol sahaları var. Projelerimiz bitti. 1 ay içinde buradaki futbol sahalarını ihale etmiş olacağız. Sahildeki yürüyüş yolu, bisiklet yolunu destekleyecek bir proje olmuş olacak.
KÜLTÜR MERKEZİ İNŞAATI
Kültür Merkezi inşaatımız devam ediyor. Atölyeler, kütüphane ile şehre değer katacak proje. Bu projenin hemen önünde bisiklet yolumuz geçiyor. Bu bölgedeki insan yoğunluğunu sirküle edecek aks oluşturuyoruz. Bu bisiklet yoluyla beraber biz Akçaabat Merkezden başlayarak, Söğütlü Yıldızlı’ya kadar kesintisiz gidebileceğiz.
SAHİL KATLEDİLİYOR ELEŞTİRİLERİNE YANIT
Bazı eleştiriler alıyoruz, “Sahili katlediyorlar” diye… Aslında burada insanların sahille temasını arttırıyoruz. Plajlara dokunmuyoruz. İnsanlar plajlardan yararlanıp denize girebilecek. Bu aks boyunca plajlara dokunmadan arkadan geçen yürüyüş ve bisiklet yolu…
Aydınlatmaları, peyzajı ile çıkacak yol. Bu hayata geçtiğinde çevresinde spor lisesi oluştuğunda,
Bu bölge şehrin rahatlayacağı bölge olacak. Hem Akçaabat hem de Trabzon için güzel bir bölge ortaya çıkmış olacak. İnsanlar hafta sonu çıkıp burada dinlenebilecek, turistlerde burada oluşacak günü birlik tesislerden faydalanacağı alanlar ortaya çıkacak.
PULATHANE BULVARI..
Pulathane Bulvarında kavşakların inşaatı devam ediyor. Buradan kesintisiz şekilde Ortamahalle’ye de Yenimahalle’ye doğru geleceğiz. Ulaştırma Bakanımız destek veriyor. Projenin tamamlanması için çalışma yapıyoruz.
GÜNEY ÇEVRE YOLU
Güney Geçişi için çalışma yapıyoruz. Projelerini hazırladı Ulaştırma Bakanlığımız. Bununla ilgili hayata geçmesi için gayretlerimiz devam ediyor. Bize yazılarını yazdı. Büyükşehir ve İlçe Belediyesine.. Bu Mersin’de Akçakale’den başlayıp, Yıldızlı’dan tünelle giden 17 km’lik hat. Bununla beraber Akçaabat’ın transit geçişleri şehirde rahat bir hale gelmiş olacak. Bu kazanımla beraber özellikle bizim kavşaklardaki yoğunluk azalmış olacak. Şehir içi yol ve Pulathane ile birlikte büyük rahatlama olacak. Bunlar hayata geçtiğinde Akçaabat’ımız daha güzel yaşanılabilir şehir olacak.
TOKİ KONUTLARI DOĞALGAZ SORUNU
TOKİ’de uygulama süreci var. Mahkeme kararı var. Mahkeme süreci tamamlandı. Tapuya gönderildi mülkiyet sorunu. Tapudan gelince mülkiyet sorunu çözülür. Yeni tapular kesildiğinde doğalgaz çalışmaları başlar. Zaman vermemiz bizim için zor. Sonuçta şirket bugün yarın yaparız diyor. Ama tapu konusu 2 ay içerisinde çözülür ondan sonrası AKSA firmasının sorunu.
YILDIZLI'DAKİ BUNGALOVLAR
Oradaki inşaat konusu sonuçta 1/5000’lik ve 1000’lik planı yapılmış alandan bahsediyoruz. Fiili olarak o bölgede yapılar oluşmuş. Bununla ilgili de kararlar var. Bu durumun oluştuğu yerlerde bu planları uygulamak zorunda. Yapı mülkiyet hakkı oluşmuş orada. Biz bunu yaptık belediye olarak.
Ama şunu dersek, biz burayı kamulaştırmak istiyoruz. O zaman Büyükşehir Belediyesi’nden alınacak karara katılırız. Mevcut yapılaşma için oradaki hak sahibinin hakkı var. Oradaki inşaatı biz durdurduk. Büyükşehir değerlendiriyor.
Kıyı kenar bölgesinin gerisinde bulunuyor. Kısmi yapılaşması olmayan bölgeler için ilk 50 metreyi değerlendirebiliriz. Ama bu yapıların hemen yanında yapı var. Geçmişten gelen haklar var ve bunları yok sayamayız. O yapılaşma şartlarını değerlendirmek zorundayız. İlk yapılaşma 92 yılı öncesi yapılmış. Trabzon Belediyesi tarafından alınmış karar. O yüzden o bölgede ilk 50 kararı uygulanmıyor. İmkan varsa kamuya ait alanlar oluşsun ama mülkiyet hakkını etkileyecek kararın belediyemizden beklenmesini uygun bulmuyorum.
Belediyemizin kıyılarla ilgili anlayışı şu; kıyılarla ilgili bir şey yapılıyorsa ilk yıkacak kurum Akçaabat Belediyesidir. Ama geçmişten gelen bir hak varsa belediyemiz uygular.
HAÇKALI BABA KAVŞAĞI
“Şuanda karayolları genel müdürlüğünün yaptığı bir düzenleme var. Doğu batı ve batı doğu yönündeki hızlanmanın hepimiz farkındayız. Orada bir kavşak düzenlemesi olacaktır. Şuandaki trafik düzenlemesinin en prezantabıl, en uygun bu olduğu söyleniyor. Yapılan projelerle şehrin trafik yükünün belirli yönlere aktarılması düşünülüyor. Haçkalı Baba Kavşağının yapılarak Düzköy tarafına bir kol verilmesi en uygunu olacaktır.”
TELEFERİK PROJESİ
Teleferik projesi için yatırımcı bekliyoruz. 5 milyon Euro masrafı var. Belediye olarak karşılayabileceğimiz bir proje değil. Piyasanın biraz daha hareketlenmesini bekliyoruz. Yap işlet modeli ile yapmak isteyen varsa ihale etmek isteriz.