Araklı Taşönü eski taş ocağında heyelanın izleri duruyor
Trabzon'un Araklı ilçesi Taşönü mahallesinde çöp tesisi yapılmak istenen bölgede 2006 yılında yaşanan heyelanın izleri hala duruyor.
Haber61 / Özel Haber
Tuncay Lakot / Soner Doksanbir / Selay Saykal
Araklı ilçesi Taşönü mahallesi'nde yapılması planlanan TRABRİKAP tartışmaları ve Araklı'da çöplük toplantısında yaşanan olaylar Trabzon gündemine oturdu. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu'nun, bölgenin heyelan riski taşımadığı ve yakınlarında yerleşim yerinin olmadığı açıklamaları çeşitli tepkilere neden oldu. Haber61 ekibi, Taşönü mahallesi taş ocağı bölgesini ve çöp tesisi yapılacak alanı görüntüledi.
Trabzon'un önemli turizm değerlerinden Santa Harabeleri'ne yakınlığı nedeniyle ayrıca tartışılan bölgede, 2006 yılındaki heyelandan kalan kopmuş kayalar ve heyelanla birlikte gün yüzüne çıkan yeraltı suları rahatlıkla görünüyor. Geçmişte Trabzon Çimento Fabrikası'nın malzeme alımı yaptığı taşocağının hemen üst kesiminde yerleşim yerleri bulunuyor. Taşönü sakinleri, yapılacak tesisin ÇED raporuna aykırı olduğunu ve faciaya davetiye çıkarağını söyleyerek Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ve proje sahiplerine 'Çöplük başka yere yapılsın. Hayatımızla oynamayın' diye sesleniyor.
HEYELAN SONRASI RAPOR DURUYOR
Trabzon Jeoloji Mühendisleri Odası'nın Taşönü'ndeki heyelan sonrası yapılan incelemeler sonrası 2006 yılında yayınladığı raporda, heyelanın nedeni ve bölgede yerleşim yerlerinin bulunduğu da açıkça ifade ediliyor.
İşte o döneme ait rapor:
"Trabzon’ un Araklı İlçesine bağlı Taşönü köyünde 19.10.2006’ da meydana gelen heyelan sonucunda faciayı erken uyarı önledi. Bir cami, okul ve bir evin tamamen çöktüğü faciaya Trabzon Çimento fabrikasına hammadde sağlayan taş ocağında yapılan yanlış çalışmalar sebep olmuştur.
Bu taş ocağından 2005 yılına kadar düzensiz olarak çimento hammaddesi alınması ile arazide dik şevler meydana gelmiştir. Bölgede bir süredir devam eden etkili mevsim yağışlarında toprağı doygun hale getirmesi ile duraylılığı bozulan zemin kaymıştır.
Yetkililerin uyarısı ile boşaltılan yerleşim yerlerinde büyük hasara rağmen kıl payı can kaybı olmamıştır. Taşönü köyünde felaketin “ geliyorum” demesine, halkın şikayetlerine kulak verilmemiştir.
Bölgemizde heyelanlı sahaların tetiklenmemesi için taş ocaklarında kademeli (palyeli) çalışılmalı, atımlar kontrollü yapılmalıdır.
Yerel yönetimler tarafından kent merkezlerinin dışında, beldelerde, köylerde, dere yataklarında, kırsallarda taş ocağı işletilecek yerlerdeyapılacak her türlü yapıların, yolların yer seçimleri esnasında mutlaka jeolojik ve jeoteknik çalışmalar yapılmalı vatandaşların, kurumların her istediği yere konut yapmaları engellenmelidir. Ayrıca taş ocağı olarak işletilecek alanların yakınlarında yerleşim yerleri olmamalıdır.
Yine, yerleşim yerlerinde sadece heyelanlar değil, akla, plana ve bilime aykırı yapılan çalışmalar felakete neden olmuştur.
Bu bağlantıda, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi olarak bölgemizin karşı karşıya olduğu heyelan risklerine ve bu risklere yönelik yapılan araştırmaların sonuçlarını kamu oyunun dikkatine sunabilmek için ve afet güvenliğinin sağlanması süreçlerine katkı sağlamak amacı ile 30.11.2006-02.12.2006 tarihleri arasında Trabzon’ da ( Zorlu Grand Otel ) ulusal boyutta 1. HEYELAN SEMPOZYUMU yapılacaktır. 22.10.2006"