Araplar Trabzon'da bakın neden şikayetçi?

Bazı turist rehberleri Arap turistlerin rahatsızlıklarını günebakış’a anlattı. Biran evvel çözüm bulunmasını isteyen rehberler, “Trabzon ve Doğu Karadeniz halkı altın yumurtlayan tavuğu kendi elleriyle kesmesin.Zira dünyanın en çok para harcayan insanları

Araplar Trabzon'da bakın neden şikayetçi?

Bazı turist rehberleri Arap turistlerin rahatsızlıklarını günebakış’a anlattı. Biran evvel çözüm bulunmasını isteyen rehberler, “Trabzon ve Doğu Karadeniz halkı altın yumurtlayan tavuğu kendi elleriyle kesmesin.Zira dünyanın en çok para harcayan insanlarını misafir ediyorlar” dedi.

Arapça Bilmese Bile İngilizce Bilen Rehberler Verin


ARAP turistlerin rahatsızlığını dile getiren rehber Ahmet Sakin, Libyalı bir kafile başkanının şikayetini şöyle nakletti: “Havaalanına indik, nereye gideceğimizi soracağımız kimse yok. Dil konusunda ciddi sıkıntı yaşıyoruz. Arapça dil bilen rehber önemli değil. İngilizce bilen bile bizim için yeterli. Havaalanı’ndan Meydan’a kimimizden 30 lira kimimizden 300 lira aldılar.”

Turist Trabzon’a Kadar 3 El Değiştiriyor
İSTANBUL’DAN Trabzon’a Arap turist getiren Mardinli şoför Süleyman Hatip ise turistlerin Trabzon’a 3 ayrı el değiştirerek ulaşabildiğini, fiyatın buna göre üçe katlandığını söyledi. Trabzon’un Arap dünyasında önemli bir yer edindiğini kaydeden Hatip, “İstanbul Havalimanı’na bile turizm danışma bürosu kurulabilir. Eğer böyle devam ederse Arap turistler İstanbul üzerinden Trabzon’a gelmekten vazgeçerler” dedi.

DOĞU Karadeniz ve Bursa bölgesine yoğun ilgi gösteren Arap turistler vatandaşın kendilerine yönelik tutum ve davranışından rahatsız. Bazı turist rehberleri Arap turistlerin rahatsızlıklarını günebakış’a anlattı. Biran evvel çözüm bulunmasını isteyen rehberler, “Trabzon ve Doğu Karadeniz halkı altın yumurtlayan tavuğu kendi elleriyle kesmesin.Zira dünyanın en çok para harcayan insanlarını misafir ediyorlar” dedi. Arap turistlerin rahatsızlığını dile getiren rehber Ahmet Sakin, Libyalı bir kafile başkanının şikayetini şöyle nakletti: “Havaalanına indik, nereye gideceğimizi soracağımız kimse yok. Dil konusunda ciddi sıkıntı yaşıyoruz. Arapça dil bilen rehber önemli değil. İngilizce bilen bile bizim için yeterli. Havaalanı’ndan Meydan’a kimimizden 30 lira kimimizden 300 lira aldılar.”

İstanbul’dan Trabzon’a Arap turist getiren Mardinli şoför Süleyman Hatip ise turistlerin Trabzon’a 3 ayrı el değiştirerek ulaşabildiğini, fiyatın buna göre üçe katlandığını söyledi. Trabzon’un Arap dünyasında önemli bir yer edindiğini kaydeden Hatip, “İstanbul Havalimanı’na bile turizm danışma bürosu kurulabilir. Eğer böyle devam ederse Arap turistler İstanbul üzerinden Trabzon’a gelmekten vazgeçerler” dedi. 

Arap turistlere rehberlik yapan Ahmet Sakin, “Lokantaya gittik kişi başı 80 lira para aldı. 4 kişi 300 liradan fazla para ödedik. Havaalanında sorun yaşıyoruz. Dil konusunda sıkıntılar yaşıyoruz. Trabzon’u anlatabilecek adam bulamıyoruz. Gelip biri anlatabilir. İşte Trabzon’un şurasında şu var. Şu kadar mesafededir. Orada şunları bulabilirsin diyen yok. Şöyledir, böyledir. İlk muhatap olduğumuz kişi taksici. Başka muhatap olan yok. Hemen havaalanından Meydan’a. Birisi geliyor 30 lira alıyor. Birisi geliyor 120 lira alıyor.  300 lira veren var. Taksimetre bu aynı parayı alması gerekiyor. Bir taksiyle anlaştık. 60 liraya şimdi geliyoruz. Daha aşağı teklif eden olmadı” dedi.

Mardinli şoför Süleyman Hatip ise, “Ben şoförüm. Ben onları gezdiriyorum. 3 ele aktarıyorlar. Biri alıyor 500, biri alıyor 600, biri alıyor 700. Bir otel bir oda geliyor bin liraya. Tek elde olsa sorun olur. Mesela Uzungöl’e gidiyorsun. Bir yere gidiyorsun çay 1 lira, bir yere gidiyorsun çay 3 lira. Oteller dolu oluyor. Bir ev verdiler. Ben onları gezdiriyorum. Şu anda ikinci, üçüncü elle geliyorlar. İstanbul’a geliyorlar. İstanbul’daki şirketler de buraya yolluyor. Oradan yönlendirme yapıyor. Parayla yapıyor bunu da. Aracılık ücreti alıyor. Turistten veya şirketten alıyor. Mesela bir oda 100 lira ise 150 lira alıyor. Trabzon’a havaalanına dil bilecek, yol bilecek rehber lazım. Şoförlere en azından birkaç kelime Arapça ya da İngilizce öğretilmelidir. Taksici ve minibüslere Arapça öğretilmeli. Birkaç kelime öğrenmeleri lazım. Turizm firmaları oluşmalı ve eğitilmeliler. Turist niye İstanbul üzerindeki firmalardan Trabzon’a gelsin? Onlar aracı olmasın. Aracı olduğu zaman 50 kuruşa alacağın şeyi 150 kuruşa alıyorsun. Uzungöl’de bir otelde bir arkadaş bir geceliğine bin dolar vermiş. Şu anda bu durum 2 sene daha gider. Ondan sonra Arap turizmi iflas eder” diye konuştu.

Turist rehberlerinin yakından tanıdığı işadamı Mehmet Atmaca ise, “Havaalanında bir danışma merkezi yok. Arapça bilen adam da yok. Aynı zamanda oto kiralamada da büyük sıkıntı var. Fiyatları katlandı. Rehber sıkıntısı var. Taksiler fahiş ücretlere alıyor. Kontrol mekanizması yok. Şikayet makamı da yok. Turistlerin bu şikayetlerini aktaracağı bir muhatap da yok. Otellerde de sıkıntılar yaşanıyor. Turistlere de kaba davranıldığı yönünde şikayetler de alıyoruz. Altın yumurtlayan tavuğu en kısa zamanda keseceğiz. Dil bilip de işsiz gezen gençlerimiz var. En azından bunları değerlendirebiliriz. Zengin olan turistler yanına özel rehber arıyor ama bulamıyor. Sayıları yok denecek kadar az” biçiminde konuştu.      

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler