Atmaca'dan tağşiş uyarısı

TÜMSİAD Trabzon Şube Başkanı Atmaca: “Trabzon tereyağı markası korunmalı”

Atmaca'dan tağşiş uyarısı
TÜMSİAD Trabzon Şube Başkanı Mehmet Atmaca, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından açıklanan gıdalarda taklit ve tağşiş yapan firmalar arasında Trabzonlu bir firmanın bulunması konusunda açıklama yaptı.

“Trabzon tereyağı markası korunmalı” çağrısında bulunan Atmaca, ”Tereyağı konusu başlı başına bir sorun. Tarım Bakanlığı, yağ üretiminde karışımı yasaklaması gerekmektedir. Analizlerde bitkisel ve süt yağının yüzdesel olarak ayırımı yapılamamasına karşı bitkisel karışıma müsaade edilmesi taklit ve tağşişin önünü açmaktadır. İçeriğinde yüzde 1 dahi süt yağının bulunduğu bir ürün bitkisel karışımlı süt yağı olarak satılabilmekte ve üzerine yazılacak yüzdesel rakam üreticinin vicdanına kalmaktadır. Tereyağı alırken üzerinde yüzde 80 süt yağı ibaresi bulunmasına dikkate edilmeli. Tabiki Trabzon tereyağı bizim yöresel çok önemli markamız. Bu konuya çok ehemmiyet göstermeliyiz. Trabzon tereyağı markasını yalnızca Trabzon bölgesindeki hayvanların sütünden üretilmesini sağlamalıyız. Aksi taktirde çok yakın zamanda Trabzon tereyağı diye bir markamız kalmayacak” ifadelerini kullandı.

Gıda denetimi artırılmalı

Gıda denetimlerinin artırılması gerektiğine vurgu yapan Atmaca, “Üretim yapılan ve son tüketiciye kadar tüm zincir sürekli olarak denetim altında olmalı. 7 gün 24 saat denetim yapılmalı. Bu konuda bakanlığın bazı düzenlemeler yapması lazım. Kesilen cezalar yetersiz. Düşünün 1 parti ürün için kesilen ceza 15 bin 466 TL’dir. Sahte ürün üreten bir işletmenin her parti için 200-300 bin TL kazanma durumunda bu cezaları ödemesi hiç de zor değil. Burada cezaların ağırlaştırılması ve tekrar eden durumlara çok ağır müeyyidelerin uygulanması gerekir. Aksi durumda bunların önüne geçilmesi mümkün olmayacaktır. Tüketiciler satın alacakları ürünlere dikkat etmeli. Markası olmayan gıda onay numarası olmayan ürünü almamalı. Ayrıca alınacak ürün içeriği kontrol edilmeli” uyarısında bulundu.

AB kriterleri olmalı

Atmaca, uyarılarına devam ederek “Bu işin en önemli ayağı ilk üretim ayağıdır. Tüm üretimler sağlık şartlarına uygun üretilmeli. Sebze meyve yetiştiriciliği, tahıl yetiştiriciliği, hayvancılık tesisleri ve diğer gıdaların ilk üretim aşamaları da sürekli denetim altında tutulmalı. İhraç edilmesi esnasında gümrük kapılarından Türkiye’ye iade edilen ürünlerin nasıl tüketildiği yada imha edildiği konusu kafamızda soru işareti bırakmayacak şekilde açıklanmalı. Yalnızca ihraç edilecek ürünlerde değil Türkiye’de de tüketilecek ürünlerde AB kriterleri aranmalı” çağrısını yaptı.


 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler