Başkan Genç'ten maske uyarısı: "Gelişi güzel atılan maskeler risk oluşturuyor!"
Trabzon Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç maske, eldiven ve kişisel hijyen malzemelerinin kullanımıyla belirtilen hususlara dikkat etmesi gerektiğini söyledi.
Trabzon Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 07/04/2020 tarihli genelgesi doğrultusunda yeni koronavirüs (kovit-19) salgını nedeniyle maske, eldiven ve kişisel hijyen malzemelerinin kullanımıyla ilgili bütün vatandaşların genelgede belirtilen hususlara dikkat etmesi gerektiğini söyledi.
Salgın nedeniyle gündelik kullanımları artan maske, eldiven ve diğer kişisel hijyen malzemelerinin gelişi güzel sokak ve caddelere bırakıldığını, bu durumun bütün toplum sağlığını tehdit ettiğini ve risk oluşturduğunu belirten Başkan Genç, bütün vatandaşların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgeye ciddiyetle riayet etmesi gerektiğini kaydetti.
"ATIKLARI BELEDİYE TOPLAYACAK"
Başkan Genç, salgınla mücadelenin başarıya ulaşması ve atıklardan kaynaklanan risklerin en aza indirilmesi için bütün vatandaşların, kurum ve kuruluşların genelgede belirtilen şu hususlara harfiyen uyması gerektiğini söyledi: Kurum, kuruluş ve işletmelerin bina ve yerleşkelerinde oluşan maske, eldiven ve diğer kişisel hijyen malzemeleri diğer atıklardan ayrıştırılarak bina giriş ve çıkışları ile ortak kullanım alanlarının bulunduğu katlarda biriktirme ekipmanlarında toplanacak. Bu atıklar geçici depolama alanlarında en az 72 saat bekletildikten sonra "diğer atık" olarak evsel atık kapsamında yönetilmek üzere belediyeye teslim edilmesi sağlanmalıdır.
Sağlık kuruluşlarında veya diğer alanlarda (öğrenci yurtları ve vb.) teşkil edilen karantina birimlerinde oluşan atıklar ile kurum, kuruluş ve işletmelerin revir ve diğer tıbbi birimlerinde oluşan atıkların "tıbbi atık" olarak yönetilmeleri gerekiyor. Bu birimlerden alınan atıkların diğer atıklarla kesinlikle karıştırılmamalı.
Evlerde, işyerlerinde tek kullanımlık maske, mendil gibi kişisel hijyen malzemesi atıkları yırtılmaya dayanaklı plastik çöp poşetlerinde küçük miktarlar halinde toplanmalı ve ağzı sıkıca bağlanarak yırtılmaya karşı ikinci bir torbaya konulmalı. Atık üzerinde virüsün hayatta kalma olasılığının en aza indirmek için atık torbaları, en az 72 saat süreyle diğer insanların ve hayvanların erişemeyeceği oda veya balkonlarda bekletilmelidir. Atıklar, atık toplama saatinden kısa bir süre önce çıkartılmalı ve "diğer atık" olarak evsel atık kapsamında yönetilmek üzere belediyeye teslim edilmesi sağlanmalıdır. Belediyeler tarafından maske, eldiven ve diğer kişisel hijyen malzeme atıklarını biriktirilmesi ve teslimine yönelik yapılacak duyuru ve talimatlara ayrıca riayet edilmelidir. Atık biriktirme, toplama, taşıma ve depolama işlemlerinde kullanılan ekipmanlar ve bu ekipmanların bulunduğu alanların her bir atık boşaltımı sonrası temizliği/hijyeni sağlanmalı. Toplanan atıklar manuel olarak elle açılmadan doğrudan düzenli depolama veya yakmaya gönderilecek. Atıkların toplanması, taşınması, işlenmesi ve bertarafı ile görevlendirilen personel çalışma sırasında eldiven ve maske gibi kişisel koruyucu malzeme kullanacak ve atıkla hiçbir şekilde temas etmemeye dikkat edecek.
"TIBBİ ATIK KUTULARI YERLEŞTİRİLDİ"
Salgından korunmak için kullanılan maske, eldiven ve diğer kişisel hijyen ekipmanlarının belediyeler tarafından bu iş için eğitilen uzman ekipler tarafından toplanacağını belirten Başkan Genç, bu amaçla Ortahisar Belediyesi'nin bütün birimlerine tıbbi atık kutuları koyulduğunu kaydetti.