Başkan Gümrükçüoğlu 3. yılını değerlendirdi
Başkan Gümrükçüoğlu düzenlediği basın toplantısı ile 3. yılını değerlendirdi.
Yayınlanma:
Haber61 / Haber Merkezi
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Sera Gölü'nde düzenlediği basın toplantısında görevdeki 3. yılını değerlendirdi.
Sera Gölü Tesislerinde basının karşısına çıkan Başkan Gümrükçüoğlu, başkanlığı dönemi boyunca yapılan çalışmaları ve hayata geçirmek istediği projeleri anlattı. Trabzon'a dair önemli bilgiler paylaşan Gümrükçüoğlu'nun konuşmasının satır başları:
GÜLCEMAL PROJESİ'NDE SON DURUM
Gülcemal ismini koyduğumuz projeyi aralıksız sürdürüyoruz. Toplamda 800 bin metre kare alanın Trabzon’a kazandırılmasını amaçlıyoruz. 1. Etabı 250 bin metre kareyi içermekte. Burası büyük proje. 1. etabı kısa süre tamamlandığında bütün kamuoyunun düşüncelerini alarak, şuan da rekreasyon projesini ihale ettiğimizde bu önerileri ifade edeceğiz.
BOTANİK PARK PROJESİ
103 bin metre karelik alanıyla Trabzon’a kazandırılması projesini sürdürdüğümüz çok kıymetli bir bölge. Bölgenin tahsisini, Başbakanlık döneminde Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan yaptı. 8 milyon TL maliyetle çalışmalar sürdürülüyor.
HAFİF RAYLI SİSTEM PROJESİNDE SON DURUM
Hafif Raylı Sistemi, doğu ve batı istikametleri boyunca gerçekleştirilmesinin proje çalışması ihale edilmekte ve sürdürülmektedir.
KARAGÖZ MEYDANI KAZANDIRILACAK
Kostaki Konağı arasındaki bölgede bulunan Karagöz Meydanı'nı tekrar Trabzon’a kazandırmak için hazırlıklar sürdürdük. Cudibey İlköğretim okulu ve Öğretmen Evi bu bölgede yer almaktaydı. Milli Eğitim Bakanı ve Maliye Bakanıyla görüşmemiz neticesinde Cudibey İlköğretim Okulunu Tabakhane’de batısına taşıyarak Öğretmen Evini de yine aynı bölgede inşa ederek Milli Eğitim Bakanlığı'na teslim etmemiz kaydıyla, Maliye Bakanlığı'nda kredilendirmeyle birlikte binaların herhangi bir değeri varsa onu da ilave ederek takas işlemini gerçekleştirmek için protokol imzaladık. Bu projenin uygulamasına önümüzdeki ay başlanacak.
ZAĞNOS VADİSİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ
Hangi belediye başkanı olursa olsun yaptığı her hizmetten dolayı kendilerine müteşekkiriz. Kentsel dönüşümlerin başladığı Zağnos Vadisi'nde 1. etap, 2009 Mahalli seçimlerine kadar bitirilmiş ve tamamlanmıştı. 3. etap da bitirildi. 2014’den sonra Maraş Caddesinden sahile kadar olan bölgede merkezimizde kurulmuş olan Ortahisar Belediyesi ve Kaymakamlık yapılmak için ilgili ilçe belediyemize devretmiştik. Onlara tahsis ettiğimiz kısımda Şenol Güneş Caddesi ve sahile kalan kısımda kentsel dönüşümü de sürdürüyoruz.
TRAFİK SORUNU VE MARAŞ CADDESİ
Maraş caddesinin trafik sıkışıklığı konusunda sorumluluk ve bu vesileyle görev alanı itibariyle görev yürütülen fonksiyonu olmayan icraat yapmış ya da yapacakmış gibi açıklama yapanların ilgilerinden inceliklerinden ötürü teşekkür ederim ama benim önerim budur şudur diye akla mantığa uygun fikirler verecek. Maraş caddesini trafiğe kapatalım diyenlerin bu düşüncesi evlere şenlik bir fikir. Yerin altından girelim diye uzmanlarla çalıştık ama bu mümkün değil. Havaray'ı düşündük en açısından mümkün değil. Dolmuş durakalrını kaldırma dsüşüncesi üzerine uzmanlarla çalıştık ama dolmuş durağını kaldırırsam bütün sistem birbirine giriyor. Eğer durakları kaldırırsak o caddeye 1 dakikada 1,4 minibüs fazla girecek bu kaçınılmaz. Dolmuşların burada kabahati araçların durakta peşpeşe durması. Burada sorumluluk da Trabzon Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube Müdürlüğü ekiplerine ait. gördüler mi cezayı kesecekler başka yolu yok. Şu anda Maraş Caddesinde çalıştığımız husus var. Meydan Parkının altında tek yönlü tek araç geçiyor. Maraş Caddesinden doğu’dan Batıya doğru geçişinin iki araç geçecek şekilde planlamasını yapıyoruz. Bunu B planı olarak düzenliyoruz. Yapılacak iki yada üç cepte bunu çözeceğiz.
ÇÖMLEKÇİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ
1. etapta 132 binanın yıkımı yapıldı. 2 etap sürdürülmekte. Hak sahipleri ile uzlaşmalar sürüyor. 752 hak sahibi ile 95 milyon TL’lik anlamalar sağlandı. Bu etapta da yıkım işlerine süratle geçilecek. Bu yılın sonuna kadar yıkım işlemlerinin tamamlanmasıyla, projelerin hazırlanmasıyla Çömlekçi Trabzon’un en modern semtlerden biri haline gelecek.
KAT İMARINDA BİRİNCİ SORUMLULUK İLÇE BELEDİYELERİNİN
Büyükşehir demek imar demektir. Bu düşünceyle çalışan herkese teşekkür ediyorum. Trabzon bu işlerde ön adım aldı. 2017 yılında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla bir Çevre Şehircilik Kurultayı yapıldı. Kurultayda Belediyecilik üstadı olan Cumhurbaşkanımız, bizim gibi şehirlerde 7-8 kot bodrumların katliam olduğunu söylemişti. Cumhurbaşkanımız kurultayda en büyük tavsiye olarak, dikey yaşamak değil yatay yaşamanın, bizim toplumumuzun sosyo kültürel yapısından kopulmamasını vurgulayarak söylemişti. Bugün şehrimizde ve Türkiye’nin çeşitli yerlerinde aynı katliam sürdürülmekte. Hiçbir zaman buna STK’lar, Meslek odaları meydan vermeyecek şekilde tavır ortaya koyalım. Bu tavrı ortaya koymakta en baş sorumluluk belediyelerin bizzat kendilerinindir. Ben, biz, siz kazanacağ oalrak değil toplum kazanacak olarak hareket edelim. dikey yapılaşmadan uzaklaşalım. Nesillerimize doğru bir şehir bırakalım. Büyükşehir Belediye Başkanı olarak nasıl benim sorumluluğum varsa imarda bir inşaatın proje onayını veren ilçe belediyesi kanunen birincil sorumludur. Bu vesileyle bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bodrumlardan kaynaklanarak benim veya senin öbürünün menfaatini değil toplumun menfaatini düşünme sorumluluğumuz olduğunu sizlerle paylaşmak isterim.
MEYDAN PARKI
Meydan Parkı 3. etabın planlama çalışması yapılıyor.
TRABZONSPOR’UN YENİ STADI
Herkes diyebilir, sen Trabzon il Belediyesiyken Büyükşehir Belediyesiyken burada ne rolün var da söylüyorsun. Bu Trabzon birlikteliğinin eseridir. Trabzon İl Belediyesiyken 18 uygulamalarını yaptık. Karayolları Genel Müdürlüğü, Gençlik ve Spor Bakanlığı, TOKİ ve Trabzon Belediyesi'nin ortak protokolüyle başlatılan protokolü şehrimize asıl tevdi eden Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan'dır. Bu projede destek veren tüm yetkililere ve kurumlara teşekkür ediyorum. Şehir plancıları ile tekrar düzenlemesini yaptık. Suyunu yapmışız, doğalgazını yapmışız. Çevre düzenlemesinde aylarca çalışmışız. Herhangi bir sahip çıkma değil, paydaş olmanın Trabzon’un birlikteliğini gösterdiğini icraatını ortaya koyduğunu göstermek isterim.
KALDIRIM İŞGALİNE GEÇİT YOK
Seyyar problemini sizlerin de katkılarıyla kaldırdık. Yeni seyyarların oluşmasına da hiçbirimiz müsaade etmemesi lazım. Kaldırımlar yayaların hakkıdır. Ürününü dükkanının önünde göstermesi noktasında kaldırım işgali diye bir hakkı yoktur. Bunu herkes takip etmeli. Rızkı veren Allah’tır. Kaldırımları işgal etmekle çok şey kazanacağını hiçbir esnaf zannetmesin.
KANUNİ BULVARI'NDA SON DURUM
Kanuni Bulvarı inşaatı devam ediyor. Birlikte dünya şehri oluşturuyoruz. Bir şehrin batısındaki merkezine giriş Yonca Kavşak ve bağlantıları. Devletin milletin 500 milyonu 600 milyonu niye buraya gidiyor deniliyordu. Bakın bu manzaraya. 20 – 30 yıl sonrasına hizmet edecek. Şehir sorumluluğu ile hareket etmek lazım. Türkiye’deki nadir projelerden biri. Maliyeti epey olmuştur. Ama Trabzon’a azdır bile. Kanuni Bulvarına yapılan masraf, bu şehre hak ettiğinden azdır bile.. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak niye bunu söyledik. Neresindesindir diye sorarlar ya, 18 uygulamalarındayım. Kavşaklarındayım. 2 şerit gidiş, 2 şehit geliş yapılması ve Yavuz Selim Bulvarı gibi tıkanması değil, 3 şerit gidiş 3 şerit geliş noktasındayım. Burada önemli olan Trabzon’un birlikteliği ve beraberliğidir.
KIZLAR MANASTIRI
Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından projesi yaptırılan tarihi Kızlar Manastırında restorasyon çalışmaları devam ediyor. Restorasyonu 2017’de restorasyon bitiyor. Elimizde finansmanımız olursa etrafını istimlak ve yer alan açması içini gayretlerimizi sürdüreceğiz.
DOĞALGAZ ÇALIŞMALARINDA GELİNEN NOKTA
Doğalgazın bütün sorumlusu, yürütücüsü ve denetleyicisi Trabzon Büyükşehir Belediyesi'dir. Birileri onu bunu diyor ama ben işini bilen bir adamım. Ne noktadayız derseniz; doğalgazda bu yıl itibariyle 74 bin 302 ünitedeyiz. Projeleleri devam eden mahallelerimizde çalışmalar tamamlandıktan sonra Trabzon'un merkezinin yüzde 75'inde doğalgaz sağlayacağız. Sahil ilçelerine doğalgaz verilmesiyle ilgili çalışmalar sürüyor. Çukurçayır'a doğalgaz ulaştırılacak boruların döşeme işlemi devam ediyor. Akçaabat’a doğalgazın Yıldızlı’dan ulaşma çalışmaları sürüyor. Trabzon eski bir şehir olduğu için altyapı gibi nedenlerle çalışmalar ağır ilerliyor. Merkezdeki doğalgaz çalışmalarından sonra en son Meydan, Kemerkaya bölgesi, Çarşı Camiisi civarı en sona kalacak olan bölgeler. Oralarda çalışmak dieğr mahallelerimize göre çok daha meşakkatli. O nedenle ancak metre metre çalışmalar yürütülecek durumda.
ORTAHİSAR KENTSEL YENİLEME PROJESİ
Tarihi Ortahisar Kentsel Yenileme Projesi Bakanlar Kurulu tarafından geçirildi. Koruma amaçlı imar planı yapıldı. Bu projenin uygulamasına başlandı. Trabzon'un tarihi vasfını kazandıracak çalışmalar sürdürülmelidir. Koruma amaçlı imar planına uygun şekilde bölgeyi ele alıp 5-10 yıl içinde o bölgeyi tarihi hüviyetine kazandırmalıdır. Koruma amaçlı imar planına uygun olarak bu şehri inşa ve ihya edelim.
SÜMELA MANASTIRI'nA TELEFERİK
Çalışmalar tamamlandı. Kaya düşürme restorasyon çalışmaları bittikten sonra projesi uygulamaya başlanacak.
ORTAHİSAR BEELDİYESİ İLE YETKİ KARMAŞASI VAR MI?
Yetki karmaşası söz konusu değil. Yasa ne derse onu yaparız. Benim tasarrufumda olan alanı ya tutarız ya da herhangi bir ilçe belediyesi tahsis ederiz. Yetki karmaşası diye bir şey yok. Bilmemek var. kadınlar yüzme havuzu için belirlediğim alan var finansman müsait olduğu zaman yapılır. Alan ilçe belediyesi alanında tasarrufunda alansa buyursun imara müsaitse istediğini yapar. Tünel akvaryum bu konuyla doğru dürüst bilgi yok tünel akvaryum tescilli tarihi surların altından geçecekse sıkıntı bunda en başta kültür ve tabiat varlıkları kurulunda görüldüğünü duydum neye uygun gördü bilmiyorum. Orada olmadı diyelim başka bir mekanda da çok isteniyorsa yapılabilir. Bizim tasarrufumuzda bir alanı uygun görmezsek diyebiliriz bu basit iş.
ORTAHİSAR BELEDİYESİ'NİN TÜNEL AKVARYUM PROJESİ
Bu konuyu ben doğru dürüst bilmiyorum. Tescilli tarihi surların altından geçecekse bu sıkıntı. Buna karar verecek olan en başta bu konuda ki Tabiat Varlıkları Kurulu. Tabiat varlıkları kurulunda görüşüldüğünü duydum. Tabiat varlıkları Kurulu neyi uygun gördü bilmiyorum. Diyelim orada olmadı. Tarihi surların altında uygun görülmedi diyelim. Başka bir mekanda yapılabilir mi, yapılabilir. Eğer çok isteniyorsa. Bizim tasarrufumuzda bir alan söylenecek olursa, uygun görsek buyur yap deriz. Uygun görmesek burayı uygun görmüyoruz deriz. Bunu biyebiliriz tabi hakkımız.
BOZTEPE’NİN KENDİSİ SEYİR TERASI
Boztepe’nin kendisi bir seyir terası… Önüne yeter ki güzel aç. Aynı soruya geliyoruz. Boztepe’de şu anda Ahi Evren Dedi Camii'ne giden yol bunun alt tarafında arazi var. Burası Büyükşehir Belediyesinin tapulu yeri. Üst tarafındaki çam olan arazi var. Benim tapulu yerim. Yanındaki bahçe var o da tapulu yerim. Bu tapulu yerimde anlamadım yani ne seyir terası. Boztepe’nin kendisi seyir terası. Oraya 100 metre yukarı kule yapılsa ne olur yapılmasa ne olur... İstişare yapmıyorlarsa düzenlemiyorlarsa onlara sorun. Orada rekreasyon projesi ihalesi yapmışız. Burası çalışılacak. Kızlar Manastırı orta çıkıyor. Onun üstündeki alan, 5 yıldızlı otel yapımı sürdürülüyor. Yolun deniz tarafında askeriyenin olduğu barakalar var. Biz de diyoruz ki bu alanı bize verin biz de komşu olan çamlık alanlarda o kadar yer verelim. Onlar bize cevap yazıyorlar. Diyorlar ki siz alt taraftaki binaları yapacaksınız üst tarafında ki yeri de hepsini verecekseniz. Ben gidiyorum Kara Kuvvetleri Komutanına, Milli Savunma Bakanına aynı ölçekte yer verelim binaları da yapalım. Kara Kuvvetleri Komutan bana diyor ki burayı ilçe belediyesi de istedi. Ben dedim tapu karşılığı yer beyan ediyoruz dedim.
İPEKYOLU GÜZERGAHI BELGELERLE İSPATLANSIN
Geçit köyünde 600 dönümlük arazi ot bedeliyle tahsis edildi. Ne ipek yolu. İpekyolu yapılacakmış. Ne zaman geçmiş geçitten İpekyolu? İpekyolu dağın başından geçer mi? İpekyolu limana gelir, limanda sonra İrana doğru gider ama aksini bana gösterin. Bunun için mektup bile kafi. Y eter ki ispatlayın. Bölge yine tahsis edilsin yine yapılsın. ama delilsiz öykü oluşturulmasın. Bunun dünyada geçerliliği olmaz. Bir gün Edebiyat Fakültesi dekanı bana "Trabzon Ağustos'ta fethedildi" dedi. Mesela bunun için Trabzon tarihinin belgelerle ortaya konulması, çalışılması için tarih konferansı düzenleyeceğim.
TRABZON OTOGARI TAŞINACAK MI?
Mumhane önü kuzeyindeki bölgede bulunan üst geçidin doğu tarafına doğru bir büyük cep girişi olacak. Bu büyük cep girişinden diğer şehirlerde olan mini otogar gibi bir uygulama konulacak. Onun tam karşısında da aynı şekilde bir cepte karşı tarafa yerleştirilecek. Otogar hizmeti çok modern o bölgede yapılmak üzere proje şekillendiriliyor. Bu şekillendirmeden sonra o sanayi içerisindeki otogardan bir şekilde kurtulmuş olacağız.
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.