Büyükşehir Belediyesi Trabzon’un geleceğini planlıyor
Başkan Murat Zorluoğlu daha yaşanılabilir bir Trabzon için çalışmaya devam ediyor.
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, daha yaşanılabilir bir Trabzon için yapılması gerekenleri ilk günden itibaren net bir şekilde tespit ederek, bu doğrultuda çalışmaya devam ediyor.
Açıkladığı projelerle her kesimin takdirini kazanan Başkan Zorluoğlu, bulduğu her fırsatta çalışmaları yerinde incelemeye de özen gösteriyor. Sosyal belediyecilik anlayışı ile de farkını ortaya koyan Başkan Zorluoğlu, esnaf ve vatandaşları da bir an olsun yalnız bırakmayarak dertlerini ve taleplerini dinliyor. Başkan Zorluoğlu, Trabzon’un her alanda büyümesi ve gelişmesi adına yürütülen çalışmalarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
18 İLÇE 704 MAHALLENİN BELEDİYESİYİZ
Trabzon’da sadece Ortahisar’a değil, 18 ilçeye hakkaniyet ölçüsünde hizmet vermeye özel önem gösterdiğini dile getiren Başkan Zorluoğlu, “İlk günden itibaren şunu söylüyorum ki sadece Ortahisar’ın değil, 18 ilçemiz ve 704 mahallemizin tamamının Büyükşehir Belediyesiyiz. Dolayısıyla biz imkanlarımızı, projelerimizi, hizmetlerimizi adalet ve hakkaniyet anlayışı içerisinde tüm ilçelere ve Büyükşehir sınırlarına dağıtmak zorundayız” şeklinde konuştu.
SPOR ŞEHRİNE SPOR TEMALI MİLLET BAHÇESİ ÇOK YAKIŞTI
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Ortahisar ilçesinde yapılan Millet Bahçesi’nin Trabzon’un prestij projeleri arasında yer aldığını belirterek, “Avni Aker Stadyumu’nun olduğu alan, şehrimizin çok önemli bir merkezi. Bir şekilde herkesin hatıralarında olan bir yer. Bu nedenle Trabzon Millet Bahçesi’nin diğer millet bahçelerinden farklı olarak biraz daha spor temalı olmasını istedik ve çalışmalarımızı bu doğrultuda yürüttük. Çünkü Trabzon bir spor şehri ve bu bölge uzun yıllar bir spor alanı olarak kullanılmış. Onun için Millet Bahçesi’ne yaptığımız saha ile etrafındaki yürüme ve koşu parkurları, amacımıza hizmet edecek. Biz yaşayan bir park arzu etik ve bu nedenle Trabzon’da hiç olmayan buz pateni ve kaykay pisti ilave ettik. Geçtiğimiz aylarda 3 gün süren bir festivalle açılışı gerçekleştirdik ve vatandaşlarımızdan da olumlu geri dönüşler aldık. Millet Bahçesi’nin 2’nci etabı için de çalışmalarımız devam ediyor. Böylesine önemli bir projeyi şehrimize kazandıran Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımıza ve değerli TOKİ Başkanımıza teşekkürlerimi iletiyorum” dedi.
YENİ BİR ÇÖMLEKÇİ İNŞA EDİLİYOR
Trabzon’da uzun zamandır gündemde olan Çömlekçi Mahallesi çalışmaları ile ilgili de bilgi veren Başkan Zorluoğlu, “Çok büyük bir kazanım olarak gördüğümüz bir proje. Çömlekçi Mahallesi Trabzon’un çok kadim bir mahallesi. Uzunca süreden beri şehrin gündeminde olan bir konuydu. Son iki buçuk yılda burası gerçek anlamda hız kazandı. Bunda şehrin dinamiklerinin bu işe verdiği özel önemin de payı var. Bu manada sayın milletvekillerimize teşekkür ediyorum. Burası artık inşaatı yüzde 25 seviyesine gelen bir büyük projeye dönüşmüş oldu. Nasip olursa 2022’nin sonuna kadar ilk etap tamamlanmış olacak. 2’nci etapta ise 5 hektarlık alan için şu ana kadar 57 milyon lira kamulaştırma parası ödedik. Önümüzdeki yılbaşında da birkaç ay çerisinde buranın da hızlı bir şekilde kalan kısımlarının yıkımını gerçekleştireceğiz. Bir taraftan da 2’nci etabın projesini çalışıyoruz. TOKİ bir proje yürütüyor. O projeye biz de müdahil olacağız. Orada şehrimizin ihtiyaçlarını karşılayacak ölçekte estetikte ve mimari anlayışta 2. etap projeyi hayata geçireceğiz. 2’nci etabın önümüzdeki aylarda ihalesini gerçekleştireceğiz. 2023 yılına geldiğimizde bambaşka, yepyeni ama aynı zamanda kadim mahallenin izlerini de üzerinde taşıyan bir Çömlekçi Mahallesi’ni hep beraber inşa etmiş olacağız Projeye özel ilgi gösteren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız başta olmak üzere hemşehrimiz TOKİ Başkanımıza bir kere daha teşekkür ediyorum” diye konuştu.
GÜLCEMAL’DE TAHKİMAT TAMAMLANMAK ÜZERE
Gülcemal Projesi çalışmalarıyla ilgili de bilgi veren Başkan Zorluoğlu, “Şu anda alanın en batı kısmında çalışıyoruz. Tahkimatı yapıyoruz. Olması gereken tahkimat yapıldıktan sonra dolgu yapılması. Yapılırken yukarıdan gelen yağmur suyu dereleri, önü kesildiği için çok büyük koku oluşturuyordu. Gülcemal konusunda ben kötü koku Trabzon’un kaderi değildir demiştim. Nisan ayına kadar buradaki koku meselesini çözeceğiz diye söz vermiştim. Önemli yatırımlar yaptık ve Allah’ın izniyle çözdük. Yılbaşından sonra tahkimatı tamamlanmış olacak. Gülcemal Trabzon’un ekonomik, sosyal, kültürel hayatına ve turizmine kazandırılması gereken çok önemli bir alan. Şu anda proje ekibimiz Gülcemal denilen bölgede ne tür üst yapıların oluşturulacağına ilişkin bir çalışma yapıyor. Zaman zaman toplumun kesimlerine soruyoruz. Ben arzu ediyorum ki Trabzon’daki yatırımcılarımız gelsinler bu şehrin turizmine ve ticaretine katkı yapsınlar. Biz yer verelim, altyapısını hazırlayalım, iş insanlarımız da bu alanlarda üst yapılarını yapıp şehrimize gelen turistler iyi vakit geçirsin” şeklinde konuştu.
ULAŞIM MASTER PLANI ORTAK AKILLA HAZIRLANIYOR
Trabzon’un en önemli sorunlarının başında ulaşımın geldiğini belirten Başkan Zorluoğlu, “Şehrimizin ulaşım sorununu çözüme kavuşturacak olan Ulaşım Master Planı çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Gelecek Durum Değerlendirmesi Çalıştaylarının 2’ncisini gerçekleştirdik. Ulaşım Master Planı, doğası gereği katılımcı bir yaklaşımla hazırlanması gereken bir plan. Biz de bu anlayışla toplumun tüm kesimlerinin planla ilgili görüşlerini önerilerini duymak istiyoruz. Aralık ayında yapacağımız üçüncü çalıştayda da Ulaşım Master Planı büyük oranda şekillenmiş olacak. Çok iyi bir ekip kurduk. İyi bir akademisyen ekibe sahibiz. Trabzon’un hafif raylısından tutun da Maraş ve Gazipaşa Caddesi’nin yoğunluğunun nasıl çözüleceği konusunda elimizde çok ciddi bir doküman olacak. Bu çalışma şekillenmek üzere. Bu konu ciddi bir çalışmadır. Hafif raylı ile ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına gittiğimde bana ilk sorulan soru Trabzon’un Ulaşım Master Planı var mı oldu. Master plan doğrultusunda hareket ediyorlar” ifadelerini kullandı.
YAYALARIN ÖNCELENDİĞİ YAKLAŞIM BENİMSENECEK
Sürdürülebilir Kent İçi Hareketlilik Planı Projesi (SUMP) ile ilgili de bilgi veren Başkan Zorluoğlu, “Ulaştırma Bakanlığımız bünyesinden başvuru yaptığımız ve kabul edilen bir AB projesi. İzmir, Ankara ve Kocaeli illerinden sonra projesi kabul edilen 4’üncü Büyükşehir Belediyesi olmaktan memnuniyet duyuyoruz. Araçları önceleyen geleneksel yaklaşım yerine insanı merkeze alan modern ulaşım anlayışını hayata geçirecek projemize, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız tarafından 4,8 milyon euro AB hibe desteği verildi. Proje kapsamında; kentsel hareketlilik planını ortaya koyacağız. Yeni bisiklet ve yürüyüş yolları, elektrikli ve akıllı bisiklet, kavşak dinamizasyon sistemleri, akıllı kavşak uygulamaları, akıllı duraklar gibi bizim ta baştan itibaren uygulamaya koymak istediğimiz yatırımlarımızı bu çerçevede gerçekleştireceğiz. Bu noktada rahatlıkla ‘Trabzon sıfır karbon emisyona koşuyor’ diyebiliriz. Ulaşım Master Planı çalışmaları devam ederken bir taraftan da SUMP’ın eş zamanlı bir araya gelmiş olmasını şehrimiz adına önemli bir kazanım olduğunu düşünüyorum. Sayın Ulaştırma ve Altyapı Bakanımıza bu büyük destek için yürekten teşekkür ediyorum. Kendisine müteşekkiriz” dedi.
ULAŞIM FİLOMUZU GÜÇLENDİRDİK
Trabzon’da 4 yolcudan birini Büyükşehir Belediyesi otobüslerinin taşıdığını belirten Başkan Zorluoğlu, “Kendi yaptığımız taşımacılıktaki konforu da artırmaya çalışıyoruz. Geçen sene ve önceki sene son derece konforlu 30 yeni otobüs almıştık. Son olarak 5 tane daha aldık. Böylece ulaşım filomuzu güçlendirmiş olduk. Biz kendi taşımacılığı mızı bir kere çok kaliteli bir şekilde yapmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
DOLMUŞLARIN YARISI DÖNÜŞÜMÜ GERÇEKLEŞTİRDİ
Ortahisar dolmuş dönüşümü konusunun belli bir aşamaya geldiğini belirten Başkan Zorluoğlu, “Pandeminin getirdiği zorluklar, dönüşümün süresini de uzatmıştır. Elimizden geldiğince dolmuş esnafımızı zor durumda bırakmamak adına bu dönüşüm sürelerini belli bir şekilde uzattık. Şoförler Odası Başkanlığımızla da yaptığımız görüşmede 2021 yılı sonu itibarıyla bu dönüşümün tamamlanacağı kararını verdik. Onlar da bize bunun taahhüdünü verdi. 689 aracın 344’ü bu dönüşümü gerçekleştirdi. 2021 yılı sonuna kadar dönüşmeyen araç kalırsa trafiğe çıkmaları mümkün olmayacak. Şoför esnafımızla vardığımız mutabakat çerçevesinde sorumluluklarını yerine getirmelerini özellikle istirham ediyorum. 2021 yılından sonra dönüşüm gerçekleştirecek olan şoför esnafımız bu ilave ettiğimiz 2 koltuk için koltuk başına 20.000 TL koltuk kapasite artırım bedeli ödemek zorunda kalacaklar. Önümüzdeki aylarda bu kararı alacağız ve 2021 yılından sonra dönüşmek isteyen şoför esnafı ücretsiz verilen ilave koltuk için toplamda 40 bin lira ilave ücret ödemek durumunda kalacak. Bunu da şimdiden belirtmek istiyorum. Yine yeni taksiler trafiğe çıktı ve konforlu yeni duraklar birbiri ardına faaliyete geçiyor” diye konuştu.
OTOPARK ÇALIŞMALARINA ÖNEM VERİYORUZ
Şehrin otopark sorununa çözüm bulmak için çalıştıklarını ifade eden Başkan Zorluoğlu, “İskenderpaşa’da büyük bir iş başlattık, Meydan’ın kalbinde 500 araca kadar otopark hizmeti verecek, çok daha nezih görünümlü yer yapıyoruz. Altında çok büyük kaya çıktı. Zor oldu kazınması ama büyük oranda tamamlandı. Molozda yeni yapılan caminin etrafındaki alanda da otopark yapacağız. Kadınlar pazarı altında ve yine Millet Bahçesi’nin altında da 300 araçlık otopark yaptık. Yine Meydan’daki tam otomatik katlı otoparkımızı hizmete alıyoruz. Buranın otopark kısmının işletmesi Büyükşehir Belediyemiz tarafından gerçekleştirilecek. Yani nerede imkan bulursak otopark yapıyoruz” şeklinde konuştu.