Çanakkale ruhunu Trabzon'da sahneye taşıyacaklar

Senaryosu Trabzonlu polis adliye muhabiri Şükrü Üçüncü tarafından yazılan, "Çanakkale'de bir öykü.. Kanlı Gömlek" adlı tiyatro oyunu 7 Nisan'da tiyatroseverlerle buluşacak.
Çanakkale ruhunu Trabzon'da sahneye taşıyacaklar

Trabzon'da 34 yaşındaki polis adliye muhabiri Şükrü Üçüncü, 102 yıllık Çanakkale destanının yeniden hayat bulması için, "Çanakkale'de bir öykü..Kanlı Gömlek" adlı oyununu kaleme aldı.


Bir süre Ankara'da ikamet eden ve babası ile sürekli tiyatroya giden Üçüncü, zamanla oyunculuk tutkusunu geliştirerek, izleyici koltuğundan sahneye çıktı.

Ailesiyle Trabzon'a gelerek, Mizah Sanatı Derneği Gugulumdakiler Tiyatrosu ile tanışan Üçüncü, yaklaşık 7 yıldır Trabzon başta olmak üzere yurt içi ve yurt dışında çeşitli oyunlarda oynadı.

Oyunculuk yanında kitap da yazan Üçüncü, son olarak Çanakkale'de ecdadın birlik ve beraberliğine dikkat çekmek ve Çanakkale ruhunu yeniden yaşatmak için "Çanakkale'de bir öykü..Kanlı Gömlek" adlı oyunu kaleme aldı.

Prömiyeri 7 Nisan Cuma günü yapılacak oyunda, Kayserili, Trabzonlu ve Kürt kökenli bir asker başta olmak üzere her bölgeden, din, dil, ırk ve mezhepten askerin söz konusu vatan olunca bayrak ve Türkiye Cumhuriyeti adına birlikte verdiği mücadele konu ediliyor.

Oyunun senaristi ve aynı zamanda "er Mustafa" karakterini canlandıran Şükrü Üçüncü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 7 yıllık tecrübenin üzerine "Çanakkale'de bir öykü..Kanlı Gömlek" adlı oyunu yazdığını söyledi.

Üçüncü, oyunda Çanakkale'yi gündeme getirdiğini dile getirerek, "Şu anda inanın kardeşliğe ihtiyacımız var. Doğunun batı ile batının doğu ile birleşmesi, bir yumruk olmamız lazım. Ülkemizin bu süreçler içinde en iyi yapması gereken budur. Kapı komşularımıza baktığınız zaman insanlar kendi aralarında ayrışmışlar. Bunu ortadan kaldırıp, kardeşlik duygularını karşılaştıracak bir oyun yazmak istedim." ifadelerini kullandı.

Çanakkale'nin 102 yıllık bir destan olduğunu vurgulayan Üçüncü, şöyle devam etti:

"Çanakkale bugün Sayın Cumhurbaşkanımızın da üzerinde durduğu bir destandır. Bu destan üzerinde nasıl kardeşlik duygusunu verebilirizin planlamasını yaptık. Bunu yaparken de oyunumuzda bir Kürt kökenli askerin hikayesi var ve bir Karadenizli, bir Kayserili ve bölgenin her yerinden insanlarımızın bayrak için savaşmalarını anlatan bir oyun ortaya koyduk. Çanakkale'de bir millet ya da dinin, inancın insanı ölmedi. Türk bayrağı, bu vatan, topraklar ve Anadolu için büyük canlar kaybettik. "

"İnsanların bizim dedelerimizin nasıl öldüğünü bilmesi lazım"

Üçüncü, oyunda çok duygusal sahneler olduğunu da anlatarak, şunları kaydetti:

"Oyunda Elazığlı bir kahramanın öyküsü de var. Gakkoş'tu, Zaza idi ama Çanakkale'de nasıl savaşılabileceğini, bayrak için nasıl kendini teslim edebileceğini oyunumuzda göstereceğiz. Orada 102 sene önce atalarımız ölürken, yanındakine sen Kürtsün, sen Alevisin, sen Sunnisin, sen Şafisin diye ayırmadı. Bir bütün olarak, tek bir amaç için savaştılar. Emperyalist ve kapitalist devletleri geri püskürtmek için çalıştılar. Şu anda da aynı duyguyu yaşatabilmek için böyle bir oyun yazdım. Oyunu izleyenlere gereken mesajı verebileceğimize inanıyorum."

Oyunda dikkat çeken diyaloglar olduğunu da ifade eden Üçüncü, "Salih Çavuş karakterinin, yani Kürt bir vatandaşın, nasıl Türk bayrağına bağlı olduğunu ve Türk bayrağının bütünlüğünü anlatan diyaloglar var. Bunun dışında Karadenizli ve Kayserili askerlerin arasında geçen ilginç diyaloglar da var. Bunlar gerçekten oyunun en dikkat çekici sahneleri." değerlendirmesinde bulundu.

Üçüncü, birlik ve beraberliğin önemli olduğuna dikkati çekerek, "Ana hedefimiz bölge halkının ve ülkenin tamamen kardeş olmasıdır. Hikayemiz de bunu ele aldık ve ülkemizin bütünüyle Batı'ya karşı tek yumruk oluşunun savaşını anlattık." dedi.

Sanatseverlerden beklentisinin yüksek olduğunu da ifade eden Üçüncü, "Oyunumuzun 7 Nisan'da ilk kez Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezi'nde seyirciyle buluşacak, 13 Nisan'da Gümüşhane'de, 22 Nisan'da da Almanya'da seyircimizin beğenisine sunulacak. Mutlaka izlenmesi gereken bir oyun olduğunu düşünüyorum. İnsanların bizim dedelerimizin nasıl öldüğünü bilmesi lazım. O yüzden bizi gelip seyretsinler. Seyircilerimizin gerçekten çok farklı duygularla salondan ayrılacaklar."

"Bizim ayrılığa değil birliğe ihtiyacımız var"

Oyunun yönetmenliğini yapan ve aynı zamanda Salih Çavuş karakterini canlandıran, Mizah Sanatı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Sabri Kurtuldu da oyunun 9 kişilik kadrodan oluştuğunu söyledi.

Hazırlıkların güzel gittiğini dile getiren Kurtuldu, 7 Nisan'daki gösterim için hazır olduklarını vurguladı.

Kurtuldu, ortaya güzel bir iş çıkarttıklarını işaret ederek, oyunun izleyicinin beklentisini karşılayacağını da ifade etti.

Kendisini en fazla etkileyen sahnelerden ve diyaloglardan birisinin, canlandırdığı Salih Çavuş rolü olduğunu anlatan Kurtuldu, Türk bayrağının ortak değer olduğunu vurguladı.

Kurtuldu, oyundaki duyguları izleyicilere de ulaştırmak istediklerini belirterek, "Oyundan beklentimiz tabii ki bu duyguları izleyicide de oluşturabilmek. İzleyicilerin de bu duyguları yaşayabilmesini sağlayabilmek ve doğal olarak içinde bulunduğumuz ortamda buna çok ihtiyacımız var. Bu fikri ciddi bir şekilde işlemeye çalışıyoruz. Bizim ayrılığa değil birliğe ihtiyacımız var." dedi.















 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir