CHP'li Kaya'dan Bakan Turhan'a önemli sorular
"Güney Çevre Yolu için size ne zaman teşekkür edeceğiz?" "Canım Boztepe'ye nasıl kıydınız?", “Demiryolu hayalimiz ne zaman gerçekleşecek?”
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın 2020 Bütçesi'nin görüşmelerinin yapıldığı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bir konuşma yapan CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Trabzon için hayati önem taşıyan projeleri Bakan Mehmet Cahit Turhan'a sordu.
"TRABZON'DA ETKİSİNİ GÖRMEDİK"
AKP hükümetinin Trabzon'a verdiği sözler olduğuna dikkat çeken CHP'li Kaya, "Siz alanlarda söz verdiniz, biz de halkımıza bunun takipçisi olacağımızın sözünü verdik. Halk tepkilerini dile getiriyor. Bu projelerde bir adım yol alınmadığını üzülerek görüyoruz" dedi.
Kaya, şu tespitlerde bulundu:
"Geçtiğimiz yıl burada, yine aynı komisyonda Trabzon Güney Çevre Yolu, Trabzon-Erzincan Demiryolu projelerinin durumunu sormuştum. Trabzon büyük umutla bu projeleri bekliyor.
Trabzonlu hemşerilerimizin ulaşıma ilişkin büyük beklentilerine sebep olan bu projelerin 20 yıllık bir geçmişi var. İktidar partisinin de bu projeleri gerçekleştirme vaatleri var. Özellikle Trabzon Güney Çevre Yolu, Doğu Karadeniz Ulusal Demir Yolu'na ilişkin projeler belki de bölgenin önümüzdeki 40-50 yılını şekillendirecek projeler. Ama maalesef akıbetlerini bilmiyoruz.
Bakın Trabzon'da hemşerileriniz "Kabine de 4 bakanımız var. Ama biz Trabzon'da bunun hiçbir etkisini göremedik" şeklinde sitem ediyorlar. Haksız da değiller."
"BOZTEPE'NİN GÖZYAŞLARI"
Trabzon'da 400-500 yıllık doğal dokuların, ağaçların ve ormanların viyadükler ve tüneller yapılırken acımasızca katledildiğini dile getiren CHP'li Kaya, Boztepe'ye açılan tünelleri gösteren bir pankartı da komisyon üyelerine gösterdi. Bu afişte ağlayan bir görüntüyle sergilenen Boztepe'nin doğal yapısının bozulmasının çok üzücü olduğunu kaydeden CHP'li Kaya "İşin kötü tarafı Trabzonlular bu çalışmalardan ancak yapılırken haberdar oluyor. Yapılan projelere ilişkin kamuoyuna bilgi vermiyorsunuz. Dolaylı haberi olan mühendislerin, mimarların uyarılarını da zaten dikkate almıyorsunuz" diyerek şöyle devam etti:
"BOZTEPE'YE NASIL KIYDINIZ?"
"Şehrin en güzel yerlerinden biri olan Boztepe'mize kıydınız. Yakın zamanlara kadar Trabzon'un en önemli mesire yeri olan Boztepe, kentin en önemli seyir terası konumundadır. Tünel ile deldiğiniz Boztepe'nin şimdiki görüntüsü Trabzonluları üzüyor, kahrediyor. Viyadükler 'Boztepe'ye saplanmış hançer' olarak tanımlanıyor. Şehrimizde o kadar mühendis, mimar ve şehir plancısı var. Bunların odaları ve temsilcileri var. Niye bunlarla beraber çalışmıyorsunuz? Niye danışmıyor ya da önerilerini dikkate almıyorsunuz?
Eskiden bakmaya doyamadığınız Boztepe'ye baktığımızda canınız yanıyor. Boztepe'miz acıdan ağlıyor gibi gözüküyor. Canım Boztepe'yi delip geçtiniz. Hançer sapladınız. Soruyorum size, bunu nasıl yaptınız? Trabzon'da yaşamayan, güzelliklerinden haberi olmayan mühendisler, oturdukları yerden proje çiziyorlar, uygulamaya koyuyorlar. Olan canım Trabzon'umuza oluyor."
"DEMİRYOLU HAYALİMİZ NE ZAMAN GERÇEKLEŞECEK?"
Daha önce de bu komisyonda Trabzonluların 95 yıldır beklediği demiryolu hayalini Bakan Turhan'a soran CHP'li Kaya, "Şehrimiz için Erzincan-Trabzon demiryolu hayati önem taşıyor. Şehir 1924'te Ulu Önder Atatürk'ün ziyaretinden beri demiryolu hayalini kuruyor" vurgusu yaparak şunları söyledi:
"2018 yılının sonunda proje hazırlanma sürecinin başlatıldığını biliyoruz. 95 yılın hayali gerçekleşecek mi? Güzergah çalışmaları netleşti mi? Etüt ve proje uygulaması bitti mi? Samsun'da bulunan demiryolu ağına entegre edilerek Sarp'a kadar uzanan bir demiryolu ağı ile Samsun-Sarp arası bağlanacak mı?
Trabzon demiryolu Türkiye'nin 2023 yılı demiryolları hedefleri doğrultusunda ulusal demiryolu ağına dahil edilmiş gözüküyor. Bakanlığınızın Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından ihalesi gerçekleştirilerek, fizibilite etüdü tamamlandığı belirtiliyor.
Projede, Trabzon-Erzincan güzergahının, Trabzon-İran transit ticaretinin geliştireceği ifade ediliyor. Bu demiryolunun, özellikle Gümüşhane ve çevresinde var olan zengin maden kaynaklarının limana ulaşımını sağlayarak, ticaretini kolaylaştıracağına ve uluslararası rekabet gücünü artıracağına dikkat çekiliyor.
Bunun için Trabzon Limanıyla ilgili bir çalışmanız var mıdır? Liman yerinde kalacak mı? Bu konuda konu da bir çalışmanız var mı? Limanın başka bir yere taşınması düşünülüyor mu? "
"BİZ NE ZAMAN SİZE TEŞEKKÜR EDECEĞİZ"
Trabzon'da yıllardır konuşulan Güney Çevre Yolu'nun il için olmazsa olmaz olduğunu hatırlatan Kaya, "Uzun zamandır kentin gündeminde olan Güney Çevre Yolu'nun hayata geçirilmesi, hem uluslararası karayolunda sağlıklı ulaşım yapılabilmesi, hem de yoğunluğu artan transit sahil yolunun rahatlayabilmesi de olmazsa olmazı durumda. Ama 'Yılan Hikayesine' döndü" dedi.
Kaya, sözlerinin son bölümünde Bakan Turhan'dan Trabzon projelerinin hızlandırılması talebini şu sözlerle aktardı:
"Az önce Ordu Milletvekili size Ordu Çevre Yolu için teşekkür etti. Biz de Trabzon Güney Çevre Yolu yapan bakanımız olarak size teşekkür etmek istiyoruz. Bunun için daha fazla beklemek istemiyoruz. Güney Çevre Yolumuzun ve demiryolumuzun artık yapılmasını talep ediyoruz"