D.Karadeniz ihracat miktarında düşüş!

Doğu Karadeniz'den yılın 9 aylık döneminde yapılan ihracat, önceki yılın aynı dönemine göre değer bazında yüzde 1 arttı, miktar bazında ise yüzde 22 düşüş gösterdi.   Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan,

D.Karadeniz ihracat miktarında düşüş!
Doğu Karadeniz'den yılın 9 aylık döneminde yapılan ihracat, önceki yılın aynı dönemine göre değer bazında yüzde 1 arttı, miktar bazında ise yüzde 22 düşüş gösterdi.
 
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, yazılı açıklamasında, Trabzon, Rize ve Artvin'den 2015 yılının 9 aylık döneminde 1 milyar 201 milyon 428 bin 933 dolar ihracat gerçekleştirildiğini belirtti.
 
İhracatta önceki yılın aynı dönemine göre değer bazında yüzde 1 artış görülmesine rağmen, miktar bazında yüzde 22 düşüş yaşandığını vurgulayan Gürdoğan, "Bölge illerinden Rize ve Artvin'in ihracatında yüksek oranlı düşüş görülmektedir. Trabzon'un ihracatında görülen yüzde 12 artış, geçtiğimiz sezonda ürün rekolte düşüklüğüne bağlı olarak gelişen fındık ihraç fiyatlarının bir önceki yıla göre önemli miktarda artışından kaynaklanmaktadır. Oysa ki miktar olarak Trabzon ihracatında da yüzde 20 düşüş yaşanmaktadır" ifadelerini kullandı.
 
Gürdoğan, ihracat ürün sıralamasında bir önceki yıla göre yüzde 38 artarak 742 milyon 578 bin 480 dolarlık ihracat gerçekleştirilen fındık ve mamullerinin birinci, yüzde 18 düşüşle 200 milyon 440 bin 464 dolarlık ihracatla yaş meyve sebze ürünlerinin ikinci, yüzde 39 düşüşle 111 milyon 75 bin 881 dolarlık ihracatla da madencilik ürünlerinin üçüncü sırayı aldığını, üç sektör ihracatında da miktar olarak düşüş yaşandığını kaydetti.
 
Bölgeden aynı dönemde 101 ülkeye ihracat yapıldığına dikkati çeken Gürdoğan, en fazla ihracat gerçekleştirilen ilk 5 ülkenin Rusya Federasyonu, Almanya, Fransa, Gürcistan ve İtalya olduğunu bildirdi.
 
Gürdoğan, bölgenin öncelikli pazarlarından Rusya Federasyonu'na ve Gürcistan'a yönelik ihracatta yüzde 21 düşüş görüldüğünü belirterek, şöyle devam etti:
 
"Uluslararası piyasalarda yaşanan aşırı hareketlilik, birçok ihraç pazarımızdaki ekonomik sorunlar, her geçen ay ihracatımıza da olumsuz yansımaktadır. Ülkemiz tarafından her şeyin endekslendiği 1 Kasım 2015 genel seçimlerinden en büyük umudumuz, istikrar ve güven ortamını tesis edecek bir hükümet tablosunun ortaya çıkmasıdır. Artık toplumda var olan yüksek gerilim ortamının son bularak yerini demokrasinin en büyük güzelliği olan uzlaşmaya bırakması, ülkemizde ekonomide atılım ve yeni bir başarı hikayesi oluşturacak hükümetin bir an önce iş başına gelmesidir. Dünyanın bir çok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkesinde yaşanan ekonomik daralma yanında, Ortadoğu ekseninde ve hemen yanı başımızdaki bir çok ülkede yaşanan siyasi karışıklıklar, ülkemizde siyasi istikrar ve güçlü bir hükümet oluşumunu ve istikrarı sağlayacak yasaların ivedilikle uygulamaya konulmasını zorunlu kılmaktadır."
 
Doğu Karadeniz bölgesinin en önde gelen ihraç pazarlarında 2015 yılı başından itibaren yaşanan olumsuz gelişmelerin bölge ihracatına da yansıdığını ifade eden Gürdoğan, şunları kaydetti:
 
"Bundan dolayı yakın ülke pazarlarımızdaki payımızı artırmak için birlik olarak geliştirdiğimiz projeler kapsamında, komşu ülkelere sürekli heyet ziyaretleri yaparak ihracatımızın arttırılması yönünde çalışmalar başlatılacaktır. Bu kapsamda, öncelikli olarak 9-14 Kasım 2015'te Rusya Federasyonu'nun bölgemize yakın Kafkasya Federal Bölgesi Cumhuriyetlerinden Kuzey Osetya ve Çeçenistan'a ticaret heyeti programı düzenlenecek. Yine 7-11 Aralık 2015'te Rusya'nın Sverdlovsk Bölgesi Ekaterinburg kentine ticaret heyeti programı düzenlenerek, heyete katılan bölgemiz iş adamlarını bu bölgedeki iş adamları ile iş görüşmesi yapma imkanı sağlanacaktır."

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler