Doğu Karadeniz İli Dört Elle Turizme Sarıldı

Gümüşhane Valisi Yücel Yavuz, 150 kilometrekarelik alanda 50'den fazla kilise, 40 dolayında şapel, 2 manastır ve onlarca tarihi taş binanın ayakta olduğu İmera vadisinde incelemelerde bulundu.

Doğu Karadeniz İli Dört Elle Turizme Sarıldı

Gümüşhane Valisi Yücel Yavuz, 150 kilometrekarelik alanda 50'den fazla kilise, 40 dolayında şapel, 2 manastır ve onlarca tarihi taş binanın ayakta olduğu İmera vadisinde incelemelerde bulundu.

Beraberinde Garnizon Komutanı Albay Cezayir Danışan, İl Emniyet Müdürü Orhan Kar, İl Genel Meclisi Başkanı Şerif Bayraktar, İl Kültür ve Turizm Müdürü Engin Doğru, Gümüşhane Köy ve Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı Gürbüz Demir, Olucak köyü muhtarı Reşit Ayaz, Yağlıdere köyü muhtarı İdris Kazancı ve gazetecilerle birlikte merkeze bağlı Olucak köyüne giden Vali Yavuz, 666 yıl önce yapılan ve bölgenin en önemli inanç turizm merkezlerinden birisi olan İmera Manastırı ve hemen bitişiğinde restorasyon hazırlıkları yapılan Foster Konağında incelemelerde bulundu.

"BURASI DOĞU KARADENİZ'İN EN ÖNEMLİ İNANÇ TURİZM AKSLARINDAN BİRİSİ"

Sümela, Santa, Krom, Cehennem ve Karaca Vadisiyle bölgenin Doğu Karadeniz Bölgesinin en önemli inanç turizm akslarından birisi olduğunu kaydeden Vali Yavuz, turizmde devlet olarak altyapı çalışmalarında önemli bir noktaya geldiklerini, bundan sonra yerel dinamikler ve bölge halkının harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

"BURADA TARİHİ VE KÜLTÜREL BİR HAZİNE YATIYOR"

Bunun için tanıtıma büyük önem verdiklerini ve yeni turizm sezonu öncesinde hazırlıklarını tamamladıklarını dile getiren Vali Yavuz, 1 ve 3.derece arkeolojik sit alanı olan Olucak köyü ve vadisinde bir tarihi ve kültürel hazine yattığını belirtti.

"TARİHE OLAN BORCUMUZU ÖDEYECEĞİZ"

Bölgede yaşayan insanların hayatını kolaylaştırmak ve tarihe olan borçlarını ödemek için bir program yapmanın gayreti içerisinde olduklarını kaydeden Vali Yavuz, bunun için tanıtımın önemine vurgu yaparak, "Kültür ve turizm anlamında bir dizi çalışmayı tamamladık. Bundan sonrası yerel dinamiklerin işi. Biz devlet olarak yolun standartlarını yükseltmek ve altyapı çalışmaları noktasında çalışmalarımızı yaptık ve devam ediyoruz" dedi.

"KOLAYLIK TESİSLERİ VE YÖRESEL ÜRÜN PAZARLARI KURULMALI"

Bölgeye gelen ve transit olarak geçen çok sayıda yerli ve yabancı turistin olduğunu belirten Vali Yavuz, en büyük sıkıntılardan birisinin buraya gelenlere kolaylık tesisi denilen oturup nefes alabileceği, çay içebileceği, karnını doyurabileceği ve insani bazı ihtiyaçları gidebilecekleri imkanlardan yoksun olduklarını, bunları çözmek istediklerini söyledi.

İmera Manastırının yanındaki Foster konağının restorasyon çalışmalarıyla ilgili belirli oranda yol alındığını kaydeden Vali Yavuz, bölgenin kısa vadede ziyaret edilebilir bir mekan haline gelmesi için ellerinden gelen tüm gayreti gösterdiklerini ifade etti.

Olucak köyünde tarihi bir çarşı bulunduğunu hatırlatan Vali Yavuz, köy merkezinde belirli mekanlar ile Yağlıdere güzergahında geleneksel yöresel ürünler pazarı oluşturulmasını istediklerini, hem yeme içme anlamında hem de diğer ürünler için bir mekan oluşturulması halinde bölgedeki hareketliliğin de artacağına vurgu yaptı.

Bölgeye gelenlerin İkisu köyünden sağa ayrılarak Trabzon'a döndüğünü ve bu dönüşü engellemek için çaba gösterdiklerini ifade eden Vali Yavuz, kent merkezinde 3 kilometre mesafedeki Gümüşhane'nin eski yerleşim yeri olan Süleymaniye Mahallesini mutlaka görmelerini istediklerini söyledi.

"RESTORASYONLARI BEKLEMEYELİM, BİZ ŞUANA BAKALIM"

İmera Manastırının restorasyon projesiyle ilgili çalışmaların hangi aşamada olduğuyla ilgili bir soruyu da cevaplandıran Vali Yavuz, "Restorasyonu takip edelim ama beklemeyelim. Bu haliyle bile insanlar burayı ziyarete geliyorsa biz şuana bakalım. İleriye dönük olarak hem İmera Manastırı hem Foster konağı ve birçok yerle ilgili çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu.

"TURİZME TEŞVİK ÇALIŞMALARI YAPILIYOR"

"Eğitime yüzde 100 destek" kampanyasına benzer bir kampanyanın turizm sektörü için de düşünüldüğünü ifade eden Vali Yavuz, "Bütün tarihi ve kültürel değerleri restore eden varlıklı kişilere teşvik uygulaması ve vergi indirimi gündemde. Bu konuda çalışmalar devam ediyor" dedi.

"GÜMÜŞHANE TURİZME HAZIR"

Gümüşhane kamuoyunda turizm olgusunun konuşulmaktan öte gündeme oturduğunu görmekten dolayı ayrıca mutlu olduklarını kaydeden Vali Yavuz, Gümüşhane'nin artık hazır olduğunu belirterek, ciddi bir potansiyele sahip Gümüşhane'de yerel dinamiklerle birlikte turizmi planlı bir şekilde önceliklendireceklerini sözlerine ekledi.

TARİHİ BİNALARIN TURİZME KAZANDIRILMASI İÇİN DESTEK İSTEDİ

Köyde bulunan diğer tarihi yapıları da ziyaret ederek, incelemelerde bulunan Vali Yavuz, köy sakinleriyle de bir araya gelerek bir süre sohbet etti. Vatandaşlara Safranbolu örneğini anlatan Vali Yavuz, bölgede çok sayıda bulunan ve halen ayakta olan tarihi binaların turizm sektöründe barınma ve yeme içme ihtiyacını karşılama noktasında sektöre kazandırılması gerektiğini vurguladı ve destek istedi.

Köyde karşılaştığı çocuklara çeşitli oyuncaklar hediye eden Vali Yavuz, daha sonra beraberindekilerle birlikte Yağlıdere köyüne geçerek Köy Muhtarı İdris Kazancı ve vatandaşlar köy kahvehanesinde çay eşliğinde bir süre sohbet etti

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler