Dünyanın en büyük yerel yönetim birliği Trabzon'da! Afetlere karşı dirençlilik zirvesi
UCLG-MEWA Dirençlilik forumu ve Yönetim Kurulu toplantısı Trabzon’da gerçekleştirildi.
Dünyanın en büyük yerel yönetim birliği olan Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı'nın (UCLG) 7 bölge teşkilatından biri olan ve 16 farklı ülkeyi kapsayan Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı; UCLG-MEWA Dirençlilik Forumu ve Yönetim Kurulu Toplantısı Trabzon’da gerçekleştirildi.
Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen UCLG-NEWA Dirençlilik forumu ve Yönetim Kurulu toplantısı kapsamında Dirençlilik eğitimi hakkında konuşuldu. Dirençlilik öğrenme modülü ’ne dayanan bu eğitim, UCLG-MEWA, UCLG Learning ve UNDRR tarafından yerel yönetimlerin dirençlilik kapasitesinin arttırılması için organize edildi.
21 Haziran’da başlayan foruma, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Uğur Atalay, Girne Belediye Başkanı ve UCLG-MEWA Eş Başkanı Murat Şenkul, UCLG-MEWA Genel Sekreteri Dr. Mehmet Duman , Ürdün Ajloun Belediye Başkanı Hamzeh Zghoul, Jounieh Belediye Başkanı ve UCLG-MEWA Eş Başkanı Juan Hobeıch katıldı.
Düzenlenen forumda horon ekibinin gösterisi ve Trabzon’un tanıtım videosu izledi.
Forumda konuşan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu,” Onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış, insanlığın ortak birikimine eşsiz katkılar sağlamış, pek çok inanç, düşünce, bilim ve sanat anlayışına zemin oluşturmuş kadim şehir Trabzon’a hoş geldiniz sefalar getirdiniz.
Malumlarınız olduğu üzere UCGL yani birleşmiş kentler ve yerel yönetimler dünya teşkilatı, farklı ülkelerden ve bölgelerden 240.000 kentin ortak sesidir ve yerel ve bölgesel yönetimlerin temsil edildiği en büyük uluslararası teşkilattır. Bugün çatısı altında toplantılarımızı yapacağımız UCGL-MEWA’ da 16 ülkeden 250’yi aşkın üyesiyle bu büyük teşkilatta orta doğu ve batı Asya Bölgesi’nin yerel ve bölgesel yönetimlerinin bakışını yansıtan bir bölgesel yerel yönetim birliğidir. Doğrusu yapacağımız UCGL-MEWA’nın bir üyesi olarak böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan ve sizleri güzel şehrimizde misafir ediyor olmaktan büyük bir onur ve mutluluk duyuyoruz.
Bugünkü program dâhilinde yapacağımız UCGL-MEWA’ olarak yönetim kurulu toplantımızı yaparak hem geçmiş dönemdeki çalışmaları değerlendirecek hem de önümüzdeki dönemde yapacaklarımızı kararlaştıracağız. Ancak yakın zamanda büyük bir deprem felaketi yaşayan bizler için bu organizasyonu daha da anlamlı kılan husus toplantımızın ana temasının kentler için afet riski azaltma ve kent dirençliliğinin belirlenmiş olmasıdır. Bu vesileyle geçtiğimiz şubat ayında meydana gelen ve 11 ilimizi etkileyen deprem felaketinde kaybettiğimiz 50 binden fazla vatandaşımıza bir kere daha Allah’tan rahmet diliyorum.
Dünya nüfusunun Kasım 2022 itibarıyla 8 milyara ulaştığı açıklandı. Bu nüfusun yarısından fazlası şu anda şehirlerde yaşıyor ve 2050’de bu oranın yüzde yetmişe yaklaşması bekleniyor. Kentleşme oranının hızla artması şehirlerde altyapıdan üstyapıya, ulaşımdan çevreye, ekonomiden sosyal hayata, barınmadan beslenmeye, kültürden sağlığa birçok sorunu ortaya çıkarıyor.
ULUSLARARASI BİRİKİMDEN, TECRÜBEDEN VE DESTEKTEN YARARLANMAK GEREK
Bu sorunlar deprem, sel, taşkın, orman yangını gibi tabi afetlerden kaynaklandığı gibi insan kaynaklı faktörlerden veya küresel salgın hastalıklardan dolayı da ortaya çıkabiliyor ve yerel, ulusal hatta küresel krizlere yol açabiliyor. İşte en son yaşadığımız pandemi küresel, 11 ilimizde yaşadığımız deprem de bölgesel ve ulusal düzeyde krizin somut örnekleridir.
Şehirlerin yaşayabilecekleri sorunlara, tehlikelere, doğal veya insan kaynaklı afetlere ve risklere karşı hazırlıklı olmaları ve hızlı çözüm üretebilme kapasiteleri dirençli kent kavramını öne çıkarıyor. Çünkü kentsel dirence sahip şehirler bu neviden sorunlara, tehditlere ve afetlere karşı rasyonel yöntemlerle etkili çözümler üretebiliyor.
Dirençli şehirler oluşturmada birçok faktör bulunmakla birlikte burada vurgulanması gereken en önemli hususlardan biri kanaatimce tüm tarafları içine alan çok Paydaşlı bir iş birliği modelidir. Kentlerin direncinin artırılmasında bir başka önemli faktör de hiç şüphesiz uluslararası işbirliğinden, uluslararası uzmanlık ve birikimden yararlanmaktır.
İşte bu toplantımızın kentsel dirençlilik konusunda uluslararası birikimin aktarılması, iyi uygulamaların öne çıkarılması ve birbirimizden öğrenme bakımından çok değerli olduğunu düşünüyorum.
Kentsel dirençlilik hususunda şehrimizin yaşadığı sorunlar ve bunlara dair çalışmalarımızı panel bölümüne bırakarak; Bu önemli toplantıya dünyanın farklı bölgelerinden ve ülkelerinden katılım sağlayan siz kıymetli misafirlerimize tekrar hoş geldiniz diyorum. Umarım bu birkaç gün süresince şehrimizde unutamayacağınız anılar biriktirirsiniz.” şeklinde konuştu.
“ÇALIŞMALARA ARA VERMEDEN DEVAM ETMELİYİZ”
UCLG-MEWA Genel Sekreteri Dr. Mehmet Duman ise, “Türkiye ve Suriye’nin birçok şehrinde büyük yıkımlara sebep olan 6 Şubat depremlerinde vefat edenlere Allah’tan rahmet ve yakınlarına baş sağlığı diliyorum.
Bu acı hadise bizlere, Forum’umuzun teması olarak da belirlenen “Dirençlilik” kavramının önemini bir kez daha hatırlattı. Hem bölgemizde hem dünyada meydana gelen afetler ve yıkıcı sonuçları, afet yönetişimi ve kentsel dirençlilik konularında anlayış değişikliğinin gerekli hale geldiğini bize göstermektedir. Yerleşmesi gereken bu yeni anlayışın; çok düzeyli afet yönetimine yerel yönetimlerin dâhil edilmesi ve şehirlerin dirençlilik kapasitesinin artırılması şeklinde kentlerimizi doğrudan ilgilendiren boyutları vardır.
Bizler de ortaya çıkan gereklilik ve belediyelerimizin ihtiyaçlarına binaen daha önce başlatmış olduğumuz “Dirençli MEWA” programımıza bu sene hız kazandırdık. İlk olarak “Afetlerde Yerel Yönetimler” webinar serimizi başlatarak hem dirençlilik alanındaki uzmanlık ve literatürü belediyelerimize ulaştırdık hem de yerel yönetimlere, bu alanda deneyim paylaşımı ve karşılıklı öğrenme imkânı sunduk. Aynı zamanda MEWA Agora dergimizin 38. sayısını “Dirençli Şehirler” üzerine hazırlayarak üyelerimiz ve paydaşlarımız için bilgi kaynağı olmaya devam ettik.
“Dirençli MEWA” anlayışımızın pratiğe dökülmesindeki en önemli araçlarımızdan biri ise eğitimlerimizdir. Afet Riskini Azaltma ve Kentsel Dirençlilik eğitimlerimizden ilkini geçen sene Kasım ayında Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dibba El Fuceyre şehrinde gerçekleştirmiştik. Dün ise Forumumuz kapsamında bu eğitimin ikinci ayağını Türk şehirleri için, belediye ve belediye birliklerimizin katılımıyla gerçekleştirdik. Bu eğitimlerle yerel dirençlilik kapasitesini artırmayı amaçlıyoruz.” İfadelerini kullandı.
Girne Belediye Başkanı ve UCLG-MEWA Eş Başkanı Murat Şenkul,” Bizler için burada bulunmak çok önemli. Yerel liderler bizim için önemlidir. Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi vatandaşa daha iyi ve doğrudan hizmet sunabilmesini sağlamaktadır. Bu organizasyon için Trabzon büyükşehir belediyesine teşekkür ediyorum. Hayırlara vesile olsun.” şeklinde konuştu.
Jonieh Belediye Başkanı Juan Hobeiche ise, negatif yanlara bakmak yerine her şeyin pozitif yanına bakmak gerektiğini belirterek “Bir yerde bir felaket yaşanırsa o felaketi, orada yaşanan kötü durumun iyi şeylere de sebep olacağını görmekteyiz. Küresel ısınmaya baktığımızda dünyanın farklı yerlerinde yaşanan felaketlere baktığımızda bu bizim özellikle insanları göçüne baktığımızda bu bize karşımıza yeni çıkacak şeylere hızlı bir şekilde adapte olmamız gerektiğini hatırlatıyor. Dünyada sürekli siyasi değişimler ve politik değişimler yer almaktadır. Negatif yanlara bakmak yerine her şeyin pozitif yanına bakmamız gerekiyor. Ona göre karşımıza yeni çıkacak problemleri tanımamız ve o problemleri pozitif olaylara dönüştürmemiz gerektiğini tekrardan hatırlatıyor. Yerel yönetimlerin bu konuda şehirlerin dirençliliğinin arttırılmasında ciddi emekler sarf edeceklerini tekrardan burada gördüm. Dirençlilikle ilgili bugünkü formun neticesinde bir sözleşmeye imza atacağız. Bizim sadece bir gezegenimiz var. Bunu muhafaza etmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“TEDBİRLİ OLMAK YAPILABİLECEK EN ÖNEMLİ HAMLEDİR”
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Uğur Atalay,” Farklı şehir tanıma ve o şehirlerin vizyonunu tanıma ve görme fırsatı olarak görüyoruz burada olmayı. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’nu tebrik ediyorum ve kendisiyle de sıklıkla görüşüyorum ev sahipliğinizden dolayı teşekkür ediyorum. Küreselleşmenin yayılması dünyanın kaderini değişti. UCLG-MEWA çatısı altında yapılan çalışmalar ile temel ilkeler ve savunduğumuz değerlerle büyük bir vizyon elde etmiş bulunmaktayız. Kadınlara çocuklara tüm canlılara yönelik kapsayıcı politikalar oluşturulmalıdır. şehirlerin ihtiyaçlarını ve sorunlarını yakından görmek çok önemlidir. Düzgün çalışmalar yapılmalı ve sesimizi duyulur hale getirmeliyiz. Daha adil bir dünya için elimizden geleni yapmalıyız. Yüksek dayanışma ve kardeşlik duygusuyla ilerlemeliyiz. Tedbirli olmak yapılabilecek en önemli hamledir. Enerji ve kaynaklarımızı şehirlerimizi dirençli hale getirmek için kullanalım.” dedi.
21-23 Haziran tarihleri boyunca sürecek olan Dirençlilik Forumu ve Yönetim Kurulu toplantısında Üst Düzey Dirençlilik Diyaloğu ve Dirençlilik Lansmanı gerçekleşecek. MEWA bölgesi’nden belediye başkanları konuya dair tecrübelerini katılımcılar ile paylaşacak ve Dirençlilik Deklarasyonu için imza töreni düzenlenecek.
Kaynak: