Gelişmişlik kategorisinde dereceye giren Ortahisar'da Başkan Genç: Hepimizin gayreti ve emeği
Ortahisar Belediyes başkanı Ahmet Metin Genç'ten Gelişmişlik kategorisi açıklaması geld.
Ortahisar ilçesi; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan ‘İlçelerin sosyo-ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması'na (İlçe SEGE-2022) göre, birinci gelişmişlik kademesine girdi.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan SEGE- 2022’de Ortahisar ilçesinin 1. kademe listesine girmesinin son derece gurur verici olduğunu dile getirdi.
SEGE- 2022’de Karadeniz Bölgesi'nden Ortahisar birlikte; Samsun-Atakum, Doğu Anadolu Bölgesi'nden Erzurum - Yakutiye ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden Gaziantep - Şehitkamil ilçeleri birinci gelişmişlik kademesine girdi.
Yapılan araştırmada; ilçelerin sosyo-ekonomik gelişmişlikleri; üniversite mezunu oranı, kişi başına düşen hekim sayısı, POS cihazı sayısı, ilkokul ve üzeri mezunu kadın oranı, imalat sanayi payı, ortalama LGS puanı, gayrimenkul birim satış fiyatı, pasaport sahipliği gibi parametreler değerlendirildi.
“BAKANLIK TESCİL ETTİ”
Ortahisar’da son dönemde sağlıktan eğitime, kültürden sanata, ulaşımdan ticarete, şehirleşmeden sanayiye kadar birçok alanda çok ciddi atılımlar yapıldığını belirten Başkan Genç, “Ortahisarımızda her geçen yıl yaşam konforu daha da yükseliyor. 2014 yılında merkez ilçe olarak kurulan kentimizin kısa zamanda bu kadar mesafe kat etmesi belli emeğin ve gayretin ürünü. Hiçbir başarı tesadüfi değildir. Trabzon Büyükşehir Belediyemizle birlikte Ortahisar Belediyemiz çok büyük ölçekli altyapı ve üstyapı çalışmalarına imza attı. Uzun zamandır ihmal edilen altyapı projeleri nedeniyle şehrimizde kamu hizmetlerinin sağlıklı ve verimli bir şekilde yürütülmesi mümkün değildi. Devam eden altyapı çalışmalarının bitmesiyle birlikte şehrimizde yaşam standartları daha da artacaktır. Bunları yaparken de diğer yandan kültür-sanat ve sosyal etkinlikleri de ihmal etmedik. Ortahisarımızda son dönemde, sağlıktan eğitime, kültürden sanata, ulaşımdan ticarete, şehirleşmeden sanayiye kadar birçok alanda çok ciddi atılımlar yapıldı. Yapılan bu atılımlar neticesinde ilçemiz her alanda adını duyuran bir kent konumuna yükseldi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan ve değişik parametrelerin göz önünde bulundurulduğu bu araştırmada da bu durum tescil edilmiş oldu. Bundan da son derece memnuniyet ve gurur duyuyoruz.” sözlerine yer verdi.
“HEPİMİZİN GAYRETİ VE EMEĞİ”
Başkan Genç, araştırmada göz önünde bulundurulan parametrelerin aynı zamanda kentlerin gelişmişlik düzeyleriyle de doğrudan orantılı olduğunu ifade etti. Ortahisar’ın her alanda büyük bir ilerleme kaydettiğine vurgu yapan Genç, şunları aktardı: “Yapılan çalışmada dikkate alınan unsurların aynı zamanda bir kentin gelişmişlik düzeyine işaret eden çok önemli konuların olduğunu görüyoruz. İlçelerin sosyo-ekonomik gelişmişlikleri; üniversite mezunu oranı, kişi başına hekim sayısı, POS cihazı sayısı, ilkokul ve üzeri mezunu kadın oranı, imalat sanayi payı, ortalama LGS puanı, gayrimenkul birim satış fiyatı, pasaport sahipliği gibi parametreler aynı zamanda bir şehrin gelişmişlik düzeyini de gösterir. Demek ki, Ortahisarımız bu alanlarda eskiye oranla büyük bir ilerleme kaydetmiş. Ben bu başarıya imza atan bütün ekip arkadaşlarımıza, başkan yardımcılarıma, birim müdürlerime ve bütün personelimize bir kez daha teşekkür ediyorum ve çalışmalarında muvaffakiyetler diliyorum. Her zaman desteklerini bizden esirgemeyen, çalışmalarımızla ilgili sabır ve metanet gösteren çok değerli hemşehrilerimize de bir kez daha teşekkürlerimi iletiyorum. Hepimizin gayreti ve emeğiyle Ortahisarımızı daha güzel konumlara getireceğimize yürekten inanıyorum.”
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan İlçelerin sosyo-ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması'na (İlçe SEGE-2022) göre, birinci kademe gelişmiş ilçeler, Marmara Bölgesi'nde 36, Ege Bölgesi'nde 13, İç Anadolu'da dokuz, Akdeniz Bölgesi'nde beş, Karadeniz'de iki, Doğu Anadolu ve Güneydoğu'da birer tane bulunuyor. Birinci kademe gelişmiş ilçelerin toplam nüfusu, 2020 yılı itibarıyla 25.3 milyon seviyesinde olup nüfusun yüzde 30.2'sini oluşturuyor. İstanbul’un 39 ilçesinin 29’u ve İzmir’in 30 ilçesinin 10’u, Ankara’nın beş ilçesi birinci kademede. Araştırmaya göre en gelişmiş 10 ilçe sırasıyla şöyle: Şişli (İstanbul), Çankaya (Ankara), Beşiktaş (İstanbul), Kadıköy (İstanbul), Yenimahalle (Ankara), Bakırköy (İstanbul), Fatih (İstanbul), Nilüfer (Bursa), Ataşehir (İstanbul), Başakşehir (İstanbul).
En gelişmiş ilçeleri kapsayan birinci gelişmişlik kademesinde genel olarak Marmara, Ege, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgesi yer alırken, Karadeniz Bölgesi'nden Trabzon - Ortahisar ve Samsun - Atakum, Doğu Anadolu Bölgesi'nden Erzurum - Yakutiye ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden Gaziantep - Şehitkamil ilçeleri birinci gelişmişlik kademesine girdi. En az gelişmişlik düzeyinde bulunan 6. kademede. Bu kademedeki en düşük skorlu ilçeler; Bingöl, Diyarbakır, Mardin, Muş, Hatay, Gaziantep, Ağrı ve Siirt’te yer alıyor.