İran ve Afgan uyruklu kadınlar Trabzon'da üretime katılıyor

Trabzon'da açılan Afgan kilimi dokuma kursuna katılan Afgan ve İranlı kadınlar, hem meslek öğreniyor hem de aile ekonomisine katkı sağlıyor.

İran ve Afgan uyruklu kadınlar Trabzon'da üretime katılıyor

Afganistan Hazaraları Kültür ve Dayanışma Derneği ile Ortahisar Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü iş birliğinde Meslek Edindirme ve Kadın İstihdamı Projesi kapsamında Trabzon'da yaşayan yabancılara yönelik 7 ay sürecek Afgan kilimi dokuma kursu açıldı.

 

Dernek binasında gerçekleştirilen kursa katılan Afgan ve İranlı 16 kadın meslek öğrenmenin yanı sıra kilimlerin satışından elde edilen gelirle aile ekonomisine katkı sağlıyor.

İnternet üzerinden ve tarihi Alacahan Çarşısı'nda satılan kilimler 75 ile 1500 lira arasında alıcı buluyor.

Dernek Başkanı Muhammed Gül yaptığı açıklamada, 2012'de kurulan derneğin genellikle panel, sergi, el sanatları, kitap okuma, sportif yarışmaları gibi faaliyetler üzerine çalışmalar yaptığını söyledi.

Derneğin 43 üyesi olduğunu dile getiren Gül, "Genel merkezimiz Trabzon. Şubemiz yok ama Kayseri, Ankara, İstanbul, Sivas ve Bursa gibi illerimizde temsilciliklerimiz var. Karadeniz'de ise rutin olarak 3 ayda bir Sinop'a kadar gidip, oralarda yaşayan yabancların sorunlarını dinliyorum." dedi.

Gül, Trabzon'da 4 binden fazla Afganistanlı, 3 bine yakın Suriyeli, bine yakın da Irak, İran, Pakistan ve diğer ülkelerden gelenlerin yaşadığını ifade ederek, dernekte 230 öğrenciye çeşitli kurslarda eğitim verdiklerini anlattı.


İran ve Afgan uyruklu kadınlar Trabzon'da kilim dokuyarak üretime katılıyor


"Kilim dokuma konusunda kendimize güveniyoruz"

Ortahisar Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile iş birliği yaptıklarını belirten Gül, açtıkları Afganistan'a özgü kilim dokuma kursunda 16 kursiyer olduğunu, kursun İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi tarafından desteklendiğini kaydetti.

Dokuma işini 2 kursiyerin kilimin ölçüsüne göre bir ayda yaptığını dile getiren Gül, kadınlara 7 ay içerisinde kilim dokumasını öğretip ev ekonomisine katkı sunmalarına yardımcı olmayı amaçladıklarını vurguladı.

İranlı kursiyerler ile Afganlıların bir kısmının kilim dokumasını yeni öğrenmeye başladığını belirten Gül, bilenlerin de kendilerini geliştirme şansı yakaladığını aktardı.

Gül, en büyük sorunlarının kök boyadan yapılan ipi bulamamak olduğuna işaret ederek, "Bulsak bile devamı olmuyor. Eğer bu konuda destek bulursak çok daha güzel kilimler üretmeyi planlıyoruz. Aslında hedefimiz ipek halı dokuyup Trabzon'da satışa sunmak." diye konuştu.

Kilim dokumacılığı konusunda kendilerine güvendiklerine dikkati çeken Gül, "Bu işi Trabzon'da yapabilecek çok iyi usta eller var. Kadınlarımızın, kızlarımızın bildikleri el sanatını paylaşalım istiyoruz." ifadesini kullandı.

Gül, geçtiğimiz aylarda Ankara'da düzenlenen "Trabzon Günleri" etkinliğine de 4 kilim gönderdiklerini belirterek, orada vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaştıklarını söyledi.

Kursiyerler ise Afganistan'da kilim dokuduklarını ama genellikle ipek halı yaptıklarını belirterek, "Burada da dernek sayesinde açılan kurslarda kilim dokuyoruz ancak ipek halı dokumak istiyoruz. Ailelerimize yardımcı olmak için bir işimiz olsun istiyoruz." dedi.

İran ve Afgan uyruklu kadınlar Trabzon'da kilim dokuyarak üretime katılıyor




 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler